Sparmatseto
Παιδί

Τζάνι Ροντάρι 100 χρόνια από τη γέννησή του

 

Τζάνι Ροντάρι 100 χρόνια από τη γέννησή του

Αφιέρωμα των εκδόσεων Κέδρος

 

 

Τζάνι Ροντάρι – 100 χρόνια από τη γέννησή του

Για όσους γνωρίζουν το έργο του, φαντάζει απίστευτο το γεγονός πως ο Ροντάρι είχε γεννηθεί πριν από 100 χρόνια, το 1920.

Γιατί οι ιστορίες του περιγράφουν μια διαχρονική πραγματικότητα, αποτυπώνουν συναισθήματα που εξακολουθούν να υφίστανται, και με την ευφυή απλότητά τους μας επιτρέπουν να ταυτιστούμε.

Με μια κουβέντα, αποτελούν μοντέρνες ιστορίες που ενσαρκώνονται σε μια μορφή κλασική, πανανθρώπινη, διαχρονική.

Ο Τζάνι Ροντάρι είναι ο σπουδαιότερος Ιταλός, κι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας παγκοσμίως.

Γεννήθηκε το 1920. Εργάστηκε για μερικά χρόνια ως δάσκαλος. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και συνεργάστηκε με διάφορα έντυπα. Στη δεκαετία του 1950 άρχισε να δημοσιεύει έργα του για παιδιά, που κατέκτησαν αμέσως κοινό και κριτικούς. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και κέρδισαν αρκετές διακρίσεις, ενώ ο ίδιος έλαβε το 1970 το Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που θεωρείται το βραβείο Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας. Κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 έλαβε μέρος σε συνέδρια και συναντήσεις με δασκάλους, βιβλιοθηκάριους, γονείς και φοιτητές. Τις σημειώσεις που συνέλεξε από αυτές τις συναντήσεις τις συγκέντρωσε στον τόμο με τίτλο Η γραμματική της φαντασίας (1973), που αναγνωρίστηκε αμέσως ως σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και με την παιδική λογοτεχνία.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται και τρία βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος: Παραμύθια για να σπάτε κέφι, Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του, Η Τερεζούλα-Τοσοδούλα και άλλες ιστορίες.

 

Ο Τζάνι Ροντάρι πέθανε στη Ρώμη το 1980.

 

Το 2020 συμπληρώνονται:

  • 100 χρόνια από τη γέννησή του (1920)
  • 50 χρόνια από τη διάκρισή του με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1970)
  • 40 χρόνια από τον θάνατό του (1980)

 

 

Δυο λόγια σχετικά με το έργο του

Το έργο του Ροντάρι είναι ένας ύμνος στη δημιουργικότητα, ένας τρόπος έκφρασης της διαφορετικής σκέψης. Με ύφος απλό και μετρημένο, που πάντα στοχεύει στο να γίνεται κατανοητό από όλους, ο συγγραφέας επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη αφηγηματική διαύγεια που υπηρετεί την άποψη πως στην επικοινωνία δεν πρέπει να υπάρχουν φραγμοί.

Ο Ροντάρι αντιλαμβάνεται κάθε έργο ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Αξιοποιεί, αναδεικνύει και επανεπινοεί την παιδαγωγική αξία του μύθου και του στίχου, κάνοντας κεντρικό ζήτημα την εμπειρία του αναγνώστη, τη δική του ενεργό και συνειδητή συμμετοχή.

Ως δημοσιογράφος, και μάλιστα σε κομμουνιστικά έντυπα, ο Ροντάρι καταγράφει και σχολιάζει δύσκολα γεγονότα, προσπαθώντας να προκαλέσει τη συμμετοχή, τον διάλογο, τη σκέψη σχετικά με την κοινωνία. Το ίδιο πνεύμα διέπει και τα κείμενά του για τα παιδιά.

Μιλάει για δημοκρατία, ειρήνη, πόλεμο, αναφέρεται στα πιο “ταπεινά” επαγγέλματα, σε μια πραγματικότητα λιγότερο “ποιητική” και αυτό είναι, για τον Τζάνι Ροντάρι, μια ηθική αποστολή, μια διανοητική διαδρομή που αντιλαμβάνεται τους νεότερους αναγνώστες ως τους πολίτες του αύριο.

Κάθε έργο του Ροντάρι είναι το τελικό προϊόν μιας συμμετοχικής δημιουργικής διαδικασίας, που με τη σειρά του προορίζεται να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο “παιχνίδι”, για μια φανταστική περιπέτεια.

Έτσι, δεν υφίσταται εντέλει διαχωρισμός ανάμεσα στις δικές του ιδιότητες: του συγγραφέα, του δημοσιογράφου, του δασκάλου.

 

 

Τα βιβλία του Τζάνι Ροντάρι στις εκδόσεις Κέδρος

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Ο ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Η ΤΕΡΕΖΟΥΛΑ-ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

 

Μάθετε περισσότερα κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Μικρές ιστορίες και ψυχωφελή παραμύθια | Ξημερώνοντας Χριστούγεννα

Χρήστος Τυρεκίδης

Black History Month στο Παιδικό Μουσείο Exploration!

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

OPEN CALL: Δημιουργούμε από το σπίτι! Από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή (ως 15 ετών)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X