Sparmatseto
Εικαστικά

Αρχαία Ελληνική Τέχνη από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

Αρχαία Ελληνική Τέχνη από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Δύο μόνιμες εκθέσεις επιχειρούν να μεταφέρουν τους επισκέπτες στον κόσμο της αρχαιότητας

 

Αρχαία Ελληνική Τέχνη

Η Αρχαία Ελληνική Τέχνη συνιστά ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα του παγκόσμιου πολιτισμού και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της αισθητικής του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Η Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης περιλαμβάνει διακοσμημένα αγγεία, πήλινα ειδώλια, χάλκινα αγγεία, λίθινα γλυπτά, χρυσά κοσμήματα και γυάλινα σκεύη, τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη χρονολογική περίοδο από τη 2η χιλιετία π.Χ. ως τον 4ο αι. μ.Χ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου σημειώθηκαν σημαντικές κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων η γένεση της αρχαίας ελληνικής πόλης, η εμφάνιση της δημοκρατίας, και η δημιουργία των πρώτων αυτοκρατοριών της Μεσογείου. Κάθε μία από αυτές τις εξελίξεις άφησε το αποτύπωμά της στην τέχνη της περιόδου και παρήγαγε εικόνες που αντανακλούν διαφορετικές κοινωνικές αξίες και πρότυπα. Η έκθεση στον 2ο όροφο του μουσείου παρουσιάζει με ευσύνοπτο τρόπο τις βασικότερες κοινωνικές, καλλιτεχνικές και τεχνολογικές εξελίξεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Η έκθεση στον 4ο όροφο προσφέρει στους επισκέπτες μια πρωτότυπη ματιά στην καθημερινή ζωή της αρχαίας Αθήνας, εμπλουτισμένη με εκπαιδευτικό υλικό.

 

Μια ιστορία με εικόνες

Η έκθεση αποτελεί μια συνθετική προσέγγιση της ιστορίας των κοινωνιών του Αιγαίου από το 2000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Μέσα από περίπου 350 εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές, ο επισκέπτης παρακολουθεί τις σημαντικότερες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις από την γέννηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέχρι την δημιουργική μείξη του με την ρωμαϊκή παράδοση, όπως αυτές αντανακλώνται στις διαρκείς μεταμορφώσεις της τέχνης και της ιδεολογίας.

Ένα τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Μέσα από διαδραστικές εφαρμογές, ο επισκέπτης μαθαίνει με τι μεθόδους και εργαλεία κατασκευάζονταν τα πήλινα αγγεία και ειδώλια, τα χάλκινα όπλα και εργαλεία, τα χρυσά κοσμήματα και τα γυάλινα σκεύη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

| Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Νίκος Παπαδημητρίου, Επιμελητής ΜΚΤ

| Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Ανεστέι Παρίση, Ανδρομάχη Σκουρογιάννη

 

 

Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα

Η μόνιμη έκθεση που παρουσιάζεται στον 4ο όροφο του κεντρικού κτιρίου επιχειρεί να μεταφέρει τους επισκέπτες με τρόπο ζωντανό στον κόσμο της αρχαιότητας. Πρόκειται για ένα εικονικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, που ξεκινά από τον κόσμο των θεών και των ηρώων, περνά από το βασίλειο του Έρωτα, παρακολουθεί τις δραστηριότητες απλών γυναικών και ανδρών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, εξερευνά τις θρησκευτικές συνήθειες των ανθρώπων, και καταλήγει στο βασίλειο του κάτω κόσμου. Συνολικά 142 αρχαία αντικείμενα –τα περισσότερα της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου (5ος-1ος αι. π.Χ.)– εκτίθενται στις παρακάτω εννέα θεματικές ενότητες:

Θεοί και Ήρωες | Με τα φτερά του Έρωτα | Καλλωπισμός και γάμος | Γυναικείες δραστηριότητες | Αθλητισμός | Συμπόσιο | Στην Αθηναϊκή Αγορά | Πόλεμος | Φροντίζοντας τους νεκρούς

 

Η εικαστική επένδυση της έκθεσης είναι πλούσια και έχει στόχο –πέραν της αισθητικής αρτιότητας– να βοηθήσει του επισκέπτες να κατανοήσουν την χρήση του κάθε εκθέματος. Σε κάθε προθήκη, μία σχεδιαστική ζωφόρος, συνοδευόμενη από επεξηγηματικά κείμενα, επιχειρεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του εκάστοτε θέματος, προσφέροντας τις κατά το δυνατόν σημαντικότερες πληροφορίες. Για τις διδακτικές ανάγκες της έκθεσης προβάλλονται δύο μικρού μήκους ταινίες, που γυρίστηκαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, με χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων. Στην πρώτη ταινία παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη ζωή ενός άνδρα, του Λέοντα: τη γέννηση και τα παιδικά του χρόνια, την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, τη στρατιωτική του εκπαίδευση, τη συμμετοχή του στα κοινά, την προετοιμασία του γάμου του με την Μελίτη και, τέλος, την αναχώρησή του για τον πόλεμο. Η δεύτερη ταινία εστιάζει στον θάνατο του πρωταγωνιστή με τους συγγενείς που τον κηδεύουν αποδίδοντάς του τις νενομισμένες τιμές. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την υποθετική, σχεδιαστική αναπαράσταση ενός παράλιου δήμου της Αττικής του 5ου αι. π.Χ., όπου –σύμφωνα με το σενάριο των ταινιών– γεννήθηκε, έζησε και πέθανε ο ήρωάς μας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

| Επιμέλεια έκθεσης: Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Διευθυντής ΜΚΤ | Γιώργος Τασούλας, Επιμελητής ΜΚΤ

| Μουσειογραφική μελέτη: GPD Exhibitions & Museums | Boris Micka

 

Μάθετε περισσότερα για τις εκθέσεις στην ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα “Α Museum ‘Top10’: Thoughts on Writing a New Guide Book for the Benaki”

Βασίλειος Μακέδος

Louis Marin – Πώς διαβάζεις έναν πίνακα ζωγραφικής;

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

ALI BANISADR “Ultramarinus” virtual preview

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X