Sparmatseto
Βιβλίο Πρόσωπα

“Ματθαίος Μουντές: Η αντοχή της ποίησης-20 έτη μετά”

Ανάλαφρα σαν τον καπνό θα μας επισκεφθεί η εποχή της γαλήνης.
Εκείνη που μας αγκάλιαζε κάποτε
πριν από τη δημιουργία των αιώνων.
Θα ’ρθει σαν τη νέα βροχή στο πλήρωμα του χρόνου,
για να ξεπλύνει τη σκουριά των ελπίδων.
Μέσα σ’ ένα χαμόγελο καλοκαιριού θα κλείνεται κάθε της σταγόνα.
Θα μας πάρει μαζί της να μας ταξιδέψει
στα δάση και στους λόφους των αγγέλων.


Το βιβλίο “Ματθαίος Μουντές: Η αντοχή της ποίησης-20 έτη μετά” αποτελεί μία επιλογή από το ποιητικό και πεζογραφικό έργο του θεολόγου, ποιητή και διανοητή Ματθαίου Μουντέ (Χίος 1935-Αθήνα 2000), που κυκλοφορεί με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την αιφνίδια αποδημία του. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μία ανθολόγηση του ποιητικού του έργου, αυτοβιογραφικά κείμενα και ανέκδοτα έργα από το αρχείο του, που διέσωσε και προσέφερε η οικογένειά του, όπως σπάνιες φωτογραφίες από την επαγγελματική του διαδρομή.

Ένα αρχείο ετερόκλητο αλλά τρομερά ενδιαφέρον. Ποιήματα που έχουν εκδοθεί, πολλά υπό νέα επεξεργασμένη μορφή, ή απλώς με άλλο τίτλο. Άλλα ανέκδοτα. Κάποιες ποιητικές συνθέσεις. Ο αγαπημένος ποιητής ξαγρυπνά μέσα από τις σελίδες του αφιερώματος στα 20 χρόνια από την κοίμησή του.

Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται κείμενα και μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν από κοντά τον ποιητή και καταθέτουν στοιχεία της προσωπικότητάς του, όπως η Μαριγώ Αλεξοπούλου, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Ιωσήφ Βιβιλάκης, η Νίκη Ζαχαρίου και ο Γιάννης Λιγνάδης.

Αυτός ο τιμητικός τόμος δεν φιλοδοξεί να λάβει τη μορφή φιλολογικής μελέτης, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του ο επιμελητής του τόμου Νίκος Δαββέτας. Στόχο έχει να καταστήσει ορατή την πνευματική του κληρονομιά και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα σε καιρούς δίσεχτους.


Ο Ματθαίος Μουντές γεννήθηκε στη Χίο το 1935.

  • Σπούδασε Θεολογία και από το 1961 εργάστηκε στην Αθήνα, στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1959, φοιτητής ακόμη, άρχισε να δουλεύει στο ραδιόφωνο.
  • Έκανε πολλές εκπομπές με θέματα βιβλικά, λαογραφικά και λογοτεχνικά. Από τις πιο γνωστές εκπομπές του ήταν αυτή με τον τίτλο «Αιγαίο, ρίζα και διάρκεια», που κράτησε έντεκα σχεδόν χρόνια. Κατά καιρούς συνεργάστηκε και με την τηλεόραση.
  • Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές: Παρακαταθήκη (1957), Ισόπεδος διάβασις (Φέξης, 1963), Η αντοχή των υλικών (α´ έκδοση Ίκαρος, 1971, και β´ έκδοση Καστανιώτης, 1983), Τα αντίποινα (Εστία, 1982), Νηπιοβαπτισμός (Καστανιώτης, 1992).
  • Το 1963 τιμήθηκε με το βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, καθώς και του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη, και είχε συνεργαστεί με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες.
  • Απεβίωσε το 2000.

Σχετικά άρθρα

“Θα ήθελα να είμαι η Μαρία, αλλά μέσα μου υπάρχει η Κάλλας”

Ελένη Ανδρέου – αναζητώντας βλέμματα

Θανάσης Μουσόπουλος

«ΤΡΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ» ΞΑΝΘΗ/ΑΘΗΝΑ 1974

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X