Sparmatseto
Εικαστικά

Θεματικές Ξεναγήσεις από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

Θεματικές Ξεναγήσεις από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

Θεματικές Ξεναγήσεις

 

«Το Αίνιγμα της Κέρου: Μύθος ή πραγματικότητα»

Η Κέρος είναι σήμερα ένα άγονο, ακατοίκητο νησί ανάμεσα στην Αμοργό και τα Κουφονήσια, στις Νοτιοανατολικές Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας όμως, αποτελούσε το σπουδαιότερο ίσως κέντρο του Αιγαίου πελάγους, μέσα σε ένα τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας και πολλαπλών δραστηριοτήτων. Στο δυτικό άκρο του νησιού, το οποίο ήταν ενωμένο με τη γειτονική νησίδα Δασκαλιό, έχει βρεθεί πολύ μεγάλος αριθμός σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων, αλλά και πήλινων σκευών της 3ης χιλιετίας π.Χ. Η μελέτη του αινιγματικού συνόλου έδειξε ότι τα κομμάτια αυτά δεν συνανήκουν και ότι ο κατακερματισμός τους έγινε σκόπιμα στην αρχαιότητα. Μεγάλο μέρος του περίφημου αυτού «Θησαυρού» στεγάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει 5.000 χρόνια πίσω και να μάθει για το τελετουργικό της εναπόθεσης των σπασμένων ειδωλίων στο αρχαιότερο ναυτικό ιερό του κόσμου. Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου συνομιλούν με τους επισκέπτες για τη σημασία του μυστηριώδους συνόλου, τον ρόλο του συμπλέγματος Κέρος – Δασκαλιό κατά την 3η χιλιετία και τις κυκλαδικές κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κάθε Κυριακή 12.30 (ελληνικά). Διάρκεια 50΄- 60΄

Κάθε Παρασκευή 13.00 (αγγλικά). Διάρκεια 45΄

 

 

«Κρασί: To δώρο του Θεού Διονύσου»

Το κρασί θεωρείται βασικός φορέας και δείκτης  πολιτισμού, αφού προσφέρει απόλαυση, αναψυχή, συλλογική ταυτότητα ή πολιτικό κύρος. Αποτέλεσε ισχυρό όπλο στα χέρια εκείνων που όριζαν την παραγωγή και τη διακίνηση του. Οι ρίζες της αμπελουργίας εντοπίζονται στην αγροτική επανάσταση της Νεολιθικής Εποχής (5.000 π.Χ.), ενώ κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. ο θεσμός του Συμποσίου στάθηκε το σπουδαιότερο μέσο κοινωνικοποίησης. Αγγεία υψηλής τέχνης και αισθητικής δημιουργήθηκαν για το πολύτιμο δώρο του θεού Διονύσου. Στη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την πορεία  του οίνου ανά τους αιώνες, την μακρόχρονη ιστορία της αμπελουργίας, την εξέλιξη της στον ελλαδικό χώρο από την εποχή του Χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο του σε θρησκευτικά και τελετουργικά δρώμενα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κάθε Σάββατο 12.30 (ελληνικά). Διάρκεια 50΄-60΄

Κάθε Τετάρτη 13.00 (αγγλικά). Διάρκεια 45΄

 

 

Ξεναγήσεις στα Highlights των Μονίμων Συλλογών

Εξερευνήστε μια από τις πληρέστερες συλλογές ιδιωτικές συλλογές της Πρώιμης Κυκλαδικής Τέχνης παγκοσμίως. Οι αφηρημένες μορφές των μαρμάρινων ειδωλίων επηρέασαν βαθιά πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως οι Constantin Brancusi και Amedeo Modigliani, κυρίως εξαιτίας του ανθρωποκεντρικού τους χαρακτήρα.

Ανακαλύψτε αιώνες ιστορίας μέσα από τη συλλογή της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Μία από τις σημαντικότερες συλλογές Κυπριακών Αρχαιοτήτων στον κόσμο στεγάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και περιλαμβάνει προϊστορικά ειδώλια, γλυπτά, χρυσά κοσμήματα, επιγραφές και κεραμικά που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία έως τα Μεσαιωνικά χρόνια σε μια διαδραστική έκθεση.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κάθε Πέμπτη, 13:00 (αγγλικά). Διάρκεια 45′

 

 

Ψηφιακές Ξεναγήσεις

Στις ψηφιακές ξεναγήσεις περιλαμβάνονται επιλεγμένα εκθέματα και από τις τέσσερις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να σαρώσει τον κωδικό ταχείας απόκρισης QR που θα βρει στην είσοδο του μουσείου και έξω από τις εκθέσεις, να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή Clio Muse Tours στο smartphone ή το tablet του και να περιηγηθεί στις μόνιμες συλλογές, διαβάζοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για επιλεγμένα εκθέματα, τα οποία υποδεικνύονται με αριθμημένες σημάνσεις στις λεζάντες των αντικειμένων.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαθέσιμο σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά

 

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικού Πολιτισμού ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων | έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Βασίλειος Μακέδος

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: η ιστορία του κτηρίου και ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος

Δελφικές Γιορτές | Θεματική έκθεση από το Search Culture

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X