Sparmatseto
Βιβλίο

Χρήστος Λεττονός “Τα Ποιήματα” | Ποιητική Συλλογή

Eίκοσι έξι χρόνια μετά από τον τραγικό θάνατό του, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μετρονόμος, σ΄ έναν τόμο τα ποιήματα του τραγουδιστή, ηθοποιού και ποιητή Χρήστου Λεττονού. Ενός ταλαντούχου και πολυεδρικού καλλιτέχνη που όπως καταδεικνύεται και από τα ποιήματά του υπήρξε μια εντελώς ξεχωριστή φωνή.

Ζωηρός, αντισυμβατικός, επαναστατημένος, συνειδητοποιούσε την ποίηση ως μια πράξη ανταρσίας και εσωτερικής λύτρωσης, γεγονός που μας γίνεται αντιληπτό τόσο από το ποιητικό βιβλίο που είχε εκδώσει ενόσω ζούσε, αλλά και από τα κατάλοιπα ποιήματά του που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στο σύνολό τους στην παρούσα συγκεντρωτική έκδοση.

πρόλογος: Γιάννης Κόντος/Βαγγέλης Χρόνης

Από τις χαρακτηριστικότερες ποιητικές παρουσίες της γενιάς του ΄70, ο Χρήστος Λεττονός, εξέφρασε το κυρίαρχο αίτημα την γενιάς αυτής, που υπήρξε η αμφισβήτηση σε όλα τα επίπεδα της ζωής (μια αμφισβήτηση όπως πρώτος την επισήμανε ο μέγιστος κριτικός λογοτεχνίας Βάσος Βαρίκας). Μια αμφισβήτηση, όμως, που όσο κατεδαφιστική κι αν την αναγνωρίζει κανείς, άλλο τόσο την αναρριπίζει το όραμα ενός καλύτερου κόσμου κι από την άποψη αυτή ο Χρήστος Λεττονός αφήνει ένα βαθύ χνάρι στο χώρο της σύγχρονης ποίησής μας.

Ενδεικτικοί είναι οι στίχοι του: «Δεν είναι τόσο εύκολος όσο νομίζεις / ένας περίπατος στο Ζάππειο / χωρίς την αστυνομική σου ταυτότητα / περιπολικά σε σταματάνε στις γωνιές / ερωτήσεις / ”Ποιος είσαι; Τι ζητάς στο πάρκο τέτοια ώρα;” /αμύνεσαι απελπισμένα / ”για ποιον με περάσατε; / εγώ έχω ραντεβού με το κορίτσι μου / τι σχέση έχω εγώ μ’ αυτούς;”/ και το μυαλό σου κολλημένο σε φράση που είχε πει / κάποιος Χριστός πολύ παλιά στον Πέτρο / δεν ξεγελάς κανέναν πια.»

Θανάσης Θ. Νιάρχος

επιμέλεια: Θανάσης Θ. Νιάρχος

Ο Χρηστοs Λεττονός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946.

  • Δισκογραφικά εμφανίσθηκε στο δίσκο ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ του ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΤΣΗ το 1974.
  • Το 1975 μοιράζεται, με την Άλκηστηs Πρωτοψάλτη και τον Μανώλη Μητσιά, τα τραγούδια της (ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑΣ) του ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΤΣΗ ενός αριστουργηματικού έργου.
  • ΟΙ ερμηνείες όλων αξεπεραστεs, με το Χρήστο Λετονό να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο.
  • Ο Χρήστος Λεττονός στη μικρή δισκογραφική του πορεία αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της εξαιρετικής κατά τα αλλά φωνηs του.
  • Σκοτώθηκε σε ατύχημα το καλοκαίρι του 1994.  Ήταν μόλις 48 χρονών.

Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Μετρονόμος”.

Σχετικά άρθρα

Βιβλίο | ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ του Μουράτη Κοροσιάδη

Βασίλειος Μακέδος

2020 Έτος Αντώνη Σαμαράκη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Louis Marin – Πώς διαβάζεις έναν πίνακα ζωγραφικής;

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X