Sparmatseto
Βιβλίο

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΟΥ Μ.Ο.ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΘΡΑΚΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑΝ. ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΟΥ Μ.Ο.ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΘΡΑΚΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑΝ. ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΘΡΑΚΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Είχα τη χαρά να συνεργαστώ στο παρελθόν, σε πολλές περιπτώσεις, με τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, τον ΜΟΚ όπως λένε, που είναι ο καταξιωμένος πολιτιστικός φορέας της γειτονικής πόλης. Η Φιλοπρόοδη ένωση ιδρύθηκε το 1952, ενώ ο Μορφωτικός όμιλος είναι νεότερος, ιδρύθηκε στα 1959. Ο Στέφανος Ιωαννίδης πρόεδρος για πολλά χρόνια της ΦΕΞ και εκδότης του περιοδικού «Θρακικά Χρονικά», κι εγώ διάδοχός του στη ΦΕΞ και φιλολογικός επιμελητής και συνεργάτης του περιοδικού, είχαμε στενή συνεργασία με τους εν πολιτισμώ συναδέλφους της Ροδόπης. Με δύο κυρίως ανθρώπους της διοίκησης συνεργάστηκα, τον αείμνηστο Αντώνη Ρωσσίδη και τον πατέρα Δημήτριο Βασιλειάδη, ως λαϊκό πρώτα.

Με την ευκαιρία των εκατό χρόνων της ελεύθερης Θράκης, αφιερώνω τούτο το κείμενό μου στον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής και στη σπουδαία περιοδική έκδοση του, την «Θρακική Επετηρίδα». Με το περιοδικό συνεργάστηκα στους δέκα από τους έντεκα εκδοθέντες τόμους, με κείμενα που αναφέρονται στη Θράκη. Το καλό είναι ότι όλες οι συνεργασίες μου βγήκαν και σε Ανάτυπα.

 

 

Θρακική Επετηρίδα

Ο πρώτος τόμος της Θρακικής Επετηρίδας κυκλοφόρησε το 1980 και ο τελευταίος ενδέκατος το 2009.

Στον πέμπτο τόμο, 1984, περιέχεται η εργασία μου «Θρακικά Περιοδικά», σελ. 229 – 245. Θα παρουσιάσω συνοπτικά αυτό το άρθρο, που αναφέρεται και στην «Θρακική Επετηρίδα» του ΜΟΚ.

Αναφέρομαι σε περιοδικά που εκδόθηκαν πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην Αθήνα στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα λειτουργούν Θρακικοί σύλλογοι («Ορφεύς», «Ροδόπη»). Το 1897 κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος της «Εν Αθήνας Θρακικής Αδελφότητος» με τίτλο «Θρακική Επετηρίς», με πολύ ενδιαφέρουσα ύλη. Δεν γνωρίζουμε το λόγο της διακοπής έκδοσής του.

Πολλοί θρακικοί σύλλογοι δημιουργούνται στην Αθήνα και αλλού μετά την Καταστροφή.

Αναφέρομαι σε δύο φορείς: στο Θρακικό Κέντρο που ιδρύθηκε το 1927 και εξέδωσε το περιοδικό «Θρακικά», ενώ το 1934 ιδρύθηκε η Εταιρεία Θρακικών Μελετών που κυκλοφόρησε το περιοδικό «Αρχείον του Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού». Μιλώ για τα δύο περιοδικά, το σκεπτικό και τα περιεχόμενά τους. Το 1978 τα δύο μεγάλα σωματεία, μετά από πενήντα χρόνια ξεχωριστής έκδοσης, κυκλοφορούν από κοινού τα «Θρακικά».

 

 

1960 και έπειτα

Στη συνέχεια παραθέτω στοιχεία για το περιοδικό «Θρακικά Χρονικά» που εξέδωσε το 1960 ο Στέφανος Ιωαννίδης, αναφέροντας λεπτομέρειες για την πορεία του και το περιεχόμενό του ως το 1984 – ως τότε είχαν εκδοθεί 39 τεύχη / τευχότομοι (Τα «Θρακικά Χρονικά» σταμάτησαν το 1992, αφού έφτασαν στο τεύχος 46). Είναι το μακροβιότερο περιοδικό στο χώρο της Θράκης.

Περιληπτικά αναφέρομαι σε θρακικούς συλλόγους και περιοδικά σε όλη τη χώρα, κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Η τελευταία ενότητα του άρθρου μιλά για τη «Θρακική Επετηρίδα» του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, που κυκλοφόρησε τον πρώτο τόμο το 1980, ενώ τον επόμενο χρόνο δημιούργησε το «Κέντρο Θρακικών Μελετών» που όργανό του γίνεται η Θρακική Επετηρίδα. «Στόχος της εκδόσεως […] είναι να προσφέρει την δυνατότητα δημοσιεύσεως και προβολής αξιόλογων επιστημονικών εργασιών σχετικών με τη Θράκη, παρουσιάσεως των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σ’ αυτήν, των προβλημάτων της, καθώς και των απόψεων και θέσεων του Ομίλου πάνω στα καυτά θέματα του τόπου μας […] μελέτες και άρθρα που θα αναφέρονται στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Θράκης, δηλαδή κείμενα ιστορικά, λαογραφικά, αρχαιολογικά, κοινωνιολογικά, οικονομικά και λοιπά. Επίσης θα υπάρχουν λογοτεχνικές σελίδες αφιερωμένες στην παρουσίαση του έργου των Θρακών λογοτεχνών».

 

 

Μελέτες Θανάση Μουσόπουλου

Στους τόμους της «Θρακικής Επετηρίδας» δημοσιεύθηκαν οι παρακάτω μελέτες μου, τις οποίες θα παρουσιάσω στη συνέχεια;

1.Θρακική Λογοτεχνία. Στοιχεία και σκέψεις για τη Θέση της, τ. 1, 1980
2.Εισαγωγικές έννοιες. Οι διαστάσεις στην ανθρωπολογική φιλοσοφία, τ.2, 1981
3.Συνοπτική Ιστορία Θρακικής Λογοτεχνίας, τ. 3, 1982
4.Κοινωνικές απόψεις του Δημόκριτου, τ. 4, 1983
5.Θρακικά Περιοδικά, τ. 5, 1984
6.Ο μυθικός βασιλιάς της Θράκης Ρήσος στον Όμηρο και στον Ευριπίδη, τ. 6, 1985-86
7.Ναυτική Ιστορία της Θράκης, τ. 8, 1991
8.Κατίνα Βέικου – Σεραμέτη, τ. 8, 1991
9.Ο Κωστής Παλαμάς για τη Μακεδονία και τη Θράκη, τ. 9, 1992 – 1994
10. Η θέση του Γ. Βιζυηνού στις Ιστορίες Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, τ. 10, 1995 – 1998
11. Ο Γεώργιος Βιζυηνός το 2000, τ. 11, 1999-2009

(συνεχίζεται)

Σχετικά άρθρα

Πρότερον Θνητοί: ένα έργο του Γιώργου Κόκκινου και σε γραφή Braille

Καρυότυπος | Βιβλιοπρόταση

Δήμητρα Πυργελή

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ | βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X