Sparmatseto
Projects Sparmatseto Projects

Ιστορία της Φιλοσοφικής Σκέψης | Εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 

Ιστορία της Φιλοσοφικής Σκέψης | Εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η φιλοσοφική σκέψη των αιώνων αποκαλύπτεται και μας διδάσκει…

 

Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πιστό στην αποστολή  διάχυσης της παιδείας και του πολιτισμού αλλά και αφουγκραζόμενο τις ανησυχίες της κοινωνίας λόγω της πανδημίας του ιού covid-19 υλοποιεί φέτος εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα.

Προσφέρει με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία σε όλους να εντρυφήσουν σε θεματικές που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση από την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού τους.

Η εξ αποστάσεως μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί βασίζεται σε μια ευέλικτη και φιλική προς το χρήστη εκπαιδευτική πλατφόρμα η οποία διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία για μια ποιοτική και απόλυτα προσαρμόσιμη στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων μάθηση. Πέρα από την ασφάλεια η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εξασφαλίζει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την εκπαίδευση στο πρόγραμμά τους καθώς είναι αυτοί που επιλέγουν τον χρόνο και τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με το υλικό του προγράμματος.

 

 

 

Ιστορία της Φιλοσοφικής Σκέψης

Η φιλοσοφική σκέψη άλλοτε βαδίζοντας χέρι-χέρι με τις φυσικές επιστήμες και άλλοτε στραμμένη προς τις εσωτερικές ανησυχίες του ανθρώπου, έθετε πάντοτε ως μοναδικό της στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη κατανόηση του κόσμου και της θέσης του ανθρώπου μέσα σε αυτόν. Πυθαγόρας, Ηράκλειτος, Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Επίκουρος, Αυγουστίνος, Ιωάννης Δαμασκηνός, Θωμάς Ακινάτης. Κοπέρνικος, Γαλιλαίος, Νεύτων,Ντεκάρτ, Ρουσσό, Βολταίρος. Καντ, Χέγκελ, Σοπενχάουερ… και τόσοι άλλοι έθεσαν τις βάσεις της αναζήτησης και της ορθότερης αντίληψης της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Δημιούργησαν ένα πλαίσιο 2.500 ετών μέσα στο οποίο γεννήθηκε και ωρίμασε η φιλοσοφική σκέψη επιχειρώντας να δώσει απάντηση στα θεμελιώδη ερωτήματα του ανθρώπου.

Με το πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσουμε να έρθουμε σε επαφή στα μαθήματα «Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σκέψης» του ΙΘΤΠ. Αφού γίνει αρχικά μια σύντομη εισαγωγή για την προέλευση, τον ορισμό και την σχέση της φιλοσοφίας με τις άλλες επιστήμες, καθώς και τη διαίρεσή της σε περιόδους, ακολουθεί η εξέταση των φιλοσοφικών συστημάτων από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η σειρά που ακολουθείται είναι χρονολογική δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το φιλοσοφικό στοχασμό σε όλη του τη διαχρονία.  Πρόκειται ουσιαστικά για μια καλειδοσκοπική εισαγωγή στην ιστορία της φιλοσοφίας, τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής, μέσω μιας κριτικής αντίληψης και ανάγνωσής της, προβάλλοντας έτσι τη μαγευτική διαδρομή του φιλοσοφικού στοχασμού.

 

ex-apostasews-sparmatseto (1)

 

Σκοπός του προγράμματος είναι η προσφορά γνώσεων και εμπειριών γύρω από την πορεία αλλά και τα εκάστοτε χαρακτηριστικά της φιλοσοφικής σκέψης και η παρουσίαση της διαχρονικής συνεισφοράς της στην ανθρωπότητα. Ειδικότερα, σκοπεύει να προσφέρει γενικές γνώσεις και κριτική αντίληψη σε σχέση με την ιστορία της φιλοσοφίας  αλλά και με τις ιδιαίτερες φιλοσοφικές αναζητήσεις της κάθε εποχής, αναδεικνύοντας και υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σχέση των φιλοσοφικών αναζητήσεων με τα ιστορικά και τα κοινωνικά γεγονότα.

Στόχος του προγράμματος είναι να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με όλες εκείνες τις γνωστικές, μεθοδολογικές και επιστημολογικές δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να εμβαθύνουν στο φιλοσοφικό στοχασμό εν γένει και να συνειδητοποιούν την ιστορική αξία αλλά και την ιδεολογική-κοινωνιολογική χροιά του. Έμφαση δίνεται στην μελέτη πρωτογενών πηγών με στόχο την ανάπτυξη κριτικού αισθητηρίου και του φιλοσοφικού τρόπου σκέψης.

 

Ευελιξία – Ασφάλεια – Ποιοτική Μάθηση

 

Θεματικές ενότητες

 • Εισαγωγή στη φιλοσοφία (έννοια και περιεχόμενο)
 • Ιστορία της φιλοσοφίας
 • Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία
  • Προσωκρατικοί
  • Σωκράτης – Σοφιστές
  • Μετασωκρατικές σχολές
 • Πλωτίνος
 • Η φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας
 • Βυζαντινή φιλοσοφία
 • Φιλοσοφία του Δυτικού μεσαίωνα
 • Η φιλοσοφία της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού
 • Φιλοσοφία της Δύσης τον 17ο και 18ο αιώνα
 • Φιλοσοφία της Δύσης από τον 19ο μέχρι σήμερα

 

filosophy-sparmatseto

 

Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα

Οι συμμετέχοντες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι σε θέση να

 • Αναγνωρίζουν τα βασικά φιλοσοφικά ρεύματα που εμφανίστηκαν στη διαχρονία του φιλοσοφικού στοχασμού
 • Γνωρίζουν τις βασικές αρχές και τη βασική στοχοθεσία της φιλοσοφικής σκέψης κάθε περιόδου
 • Κατανοούν την αλληλεπίδραση της φιλοσοφικής σκέψης με τα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα
 • Αναγνωρίζουν την ανάγκη κριτικής προσέγγισης στις εκάστοτε φιλοσοφικές αρχές
 • Αναγνωρίζουν την αξία της φιλοσοφικής σκέψης και κατανοούν την διαχρονική προσφορά της στην ανθρωπότητα
 • Αντιμετωπίζουν τον φιλοσοφικό τρόπο σκέψης ως κάτι οικείο αλλά και απαραίτητο

 

Περισσότερες πληροφορίες

Διάρκεια προγραμμάτων: Οκτώβριος 2020 – Ιούλιος 2021 (10 μήνες 350ώρες)

Κόστος Προγραμμάτων: 200€ (σε τρείς δόσεις: 100€ μέχρι 1 Οκτωβρίου 2020, 50€ μέχρι 1 Φεβρουαρίου 2021 και 50€ μέχρι 1 Μαΐου 2021)

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων: Βασίλειος Κ. Μακέδος (ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση)

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης στην οποία αναγράφονται αναλυτικά τα αντικείμενα που διδάχθηκαν καθώς και συνοδευτικό πιστοποιητικό Europass.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα τηλ: 25410-26635 (17:00 – 21:00) και 25410-29282 (09:00 – 13:00) ή με τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του προγράμματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο makedosb@yahoo.gr

 

Η εγγραφή σας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

elearning20-sparmatseto (1) (1)

 

Όλα τα εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα

Παράλληλα προσφέρονται εξ αποστάσεως τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα

 

Οργάνωση Sparmatseto Platform 

sparmatseto-logo

Σχετικά άρθρα

Ποντίων μνήμες – ψυχές ανθρώπων

Πώς η Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε τον Φιλελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Art Therapy: εικαστική θεραπεία για όλους | Εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X