Sparmatseto
Εικαστικά

Nelly’s: Σκέψεις γύρω από τη ζωή και το έργο της ελληνίδας φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη

 

Nelly’s: Σκέψεις γύρω από τη ζωή και το έργο της ελληνίδας φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη | Διάλεξη

 

Αλίκη Τσίργιαλου, Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, 21 Μαΐου 2020

Εισαγωγή από τον Γιώργη Μαγγίνη, επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη

     ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

 

Αλίκη Τσίργιαλου

Γεννημένη στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, η Έλλη Σουγιούλτζογλου-Σεραϊδάρη– γνωστή περισσότερο με το επαγγελματικό της όνομα Nelly’s– επηρεάστηκε από τις γερμανικές τάσεις στη φωτογραφία. Η εγκατάστασή της στην Αθήνα το 1924, όπου ανοίγει φωτογραφικό στούντιο στην οδό Ερμού, θα την προσανατολίσει προς μία ελληνοκεντρική και συντηρητικότερη αντιμετώπιση της θεματογραφίας. Στο πορτρέτο, στο οποίο θα εξασκηθεί σ’ όλη τη διάρκεια της φωτογραφικής της πορείας στην Ελλάδα και την Αμερική, οφείλεται η απεικόνιση της αθηναϊκής κοινωνίας του Μεσοπολέμου αλλά και η συγκρότηση σημαντικού αρχείου της ελληνικής ομογένειας.

Από το 1927 η Nelly’s περιοδεύει την ελληνική ύπαιθρο στοιχειοθετώντας το πανόραμα της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Ελληνίδα της διασποράς, συνθέτει φωτογραφικά μία Ελλάδα «ειδυλλιακή». Μέσα από τα επίσημα τουριστικά έντυπα που κυκλοφόρησαν με φωτογραφίες της στο εξωτερικό, διαμορφώθηκαν οι πρώτες βάσεις-οπτικά σύμβολα της ελληνικής «τουριστικής φιλοσοφίας». Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί θησαυροί αποτυπώθηκαν συστηματικά από την Nelly’s: οι πειραματισμοί με το φυσικό φως και η αποτύπωση των αρχαίων ναών στη διαμνημειακή τους σχέση, ξεχωρίζουν για την αισθητική τους ποιότητα.

Oι φωτογραφίες χορού (1923—1924) στη Γερμανία, αλλά κυρίως αυτές στην Ακρόπολη (1925—1930), ξεχωρίζουν για τη θεματική τους συνοχή και την αναδεικνύουν σε κορυφαία φωτογράφο χορού του μεσοπολέμου. Στην Αμερική, όπου εγκαταστάθηκε και παρέμεινε για 25 περίπου χρόνια, θα προσθέσει στο πανόραμα της θεματογραφίας της τη διαφημιστική και έγχρωμη φωτογραφία, καθώς και το φωτορεπορτάζ, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να ενταχθεί στις σύγχρονες τάσεις της αμερικανικής φωτογραφίας. Μετά από έναν αιώνα έντονης φωτογραφικής παρουσίας και δυναμικής διεκδίκησης της προβολής του έργου της, η Nelly’s πεθαίνει στην Αθήνα κληροδοτώντας στην ελληνική φωτογραφική ιστορία ένα έργο πολυσύνθετο, παραδειγματικό για νέους φωτογράφους, τόσο λόγω της καλλιτεχνικής όσο και της τεκμηριωτικής του αξίας.

 

Η Διάλεξη

H διάλεξη αυτή περιλαμβάνεται στην σειρά «Hellenic Together», καρπό συνεργασίας ανάμεσα στο UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture και την ομάδα επιμελητών και επιστημονικών συμβούλων του Μουσείου Μπενάκη. Η σειρά διοργανώθηκε με σκοπό να προβάλλει τους θησαυρούς του Μουσείου, τις ερευνητικές και εκθεσιακές του πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που αναπτύσσει με εταίρους του σε πανεπιστήμια και συναφή πολιτιστικά ιδρύματα. Οι εμβριθείς αλλά και προσιτές αυτές διαλέξεις έλαβαν χώρα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας κατά τον καιρό της πανδημίας και των παγκόσμιων περιορισμών κυκλοφορίας (άνοιξη – καλοκαίρι 2020) και τις παρακολούθησε ένα ευρύ κοινό στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Πέντε από αυτές μαγνητοσκοπήθηκαν και είναι πλέον προσιτές σε όλους στον ιστότοπο του Μουσείου Μπενάκη.

 

Σχετικά άρθρα

CLOSE UPS: Αίας και Οδυσσέας | Βίντεο

CLOSE UPS: Βυζαντινά κοσμήματα | Μουσείο Μπενάκη

Ο ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΙΛΠΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (1887 – 1964) | ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X