Sparmatseto
Κινηματογράφος Τέχνες

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Σύρου | off season

 

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Σύρου  | off season

3–6 Σεπτεµβρίου 2020, Σύρος

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Σύρου

Υπέροχα σηµεία της Σύρου αποκτούν κινηµατογραφικό αέρα για 8η συνεχή χρονιά µε ένα επετειακό drive-in για δύο ηµέρες back to back, πρωτότυπες περφόρµανς στο ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά, αλλά και µία λαµπερή έναρξη στο θερινό Παλλάς στην Ερµούπολη

Από τις 3 έως τις 6 Σεπτεµβρίου και λίγο µετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Σύρου επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την όγδοη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεµατική «Off Season / Εκτός εποχής». Μία θεµατική που λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση όσο και ως µέθοδος εργασίας σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021. Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο COVID-19, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραµµα που θα εκτείνεται σε ένα διάστηµα τεσσάρων ηµερών, µε µία πολύπλευρη κεντρική δράση ανά ηµέρα. Όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγµατοποιηθούν σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους και θα αξιοποιούν, όπως κάθε χρόνο, µε απρόσµενο τρόπο την πολιτιστική κληρονοµιά και ιστορία της Σύρου.

 

Το πρόγραμμα

Βραδιά έναρξης στον θερινό κινηµατογράφο Παλλάς | Πέµπτη 3 Σεπτεµβρίου 2020

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει και φέτος τη διοργάνωσή του στο κέντρο του νησιού, τον θερινό κινηµατογράφο Παλλάς, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το εµβληµατικό δηµαρχείο της Ερµούπολης. Η επίσηµη έναρξη του SIFF θα σηµατοδοτηθεί από τον χαιρετισµό της οµάδας του Φεστιβάλ, την αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράµµατος και φυσικά µε επιλεγµένες ταινίες.

Τη συγκεκριµένη βραδιά η βαρύτητα θα πέσει στην ελληνική κινηµατογραφική παραγωγή.

 

SIFF20-sparmatseto (1)

 

 

Οπτικοακουστικές περφόρµανς στο Ναυπηγείο Ταρσανάς | Παρασκευή 4 Σεπτεµβρίου 2020

Η φετινή -πιο µικρή- «περιοδεία» του SIFF συνεχίζεται παραθαλάσσια, στα ναυπηγεία της Ερµούπολης. Ένα µέρος, στην άκρη του λιµανιού, που οι βόλτες των επισκεπτών συχνά το παραβλέπουν, και το οποίο κρύβει µία ξεχωριστή οµορφιά και ιστορία για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Είναι ο τόπος που παραµένε ιζωντανή µέχρι και σήµερα η παραδοσιακή τεχνική της ξυλοναυπηγικής.

Το βράδυ της Παρασκευής, το SIFF προσκαλεί δύο σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που δουλεύουν µε φιλµ οκτώ χιλιοστών, το κατεξοχήν κινηµατογραφικό µέσο καταγραφής της εµπειρίας των διακοπών, το φιλµ που χρησιµοποιήθηκε στις πρώτες «home movies».

 

 

Συγκεκριµένα, ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου θα παρουσιάσει µία περφόρµανς µε την κινηµατογραφική µηχανή ως αναπόσπαστο µέρος της δράσης, θέτοντας σε κίνηση µια σειρά από εικόνες που µοιάζουν µε ανάγλυφους πίνακες. Στη συνέχεια, η Νατάσα Γιανναράκη θα µοιραστεί τα προσωπικά της «travelogues» από τα ταξίδια της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, µε τη δική της, πρωτότυπη µουσική επένδυση, χτίζοντας µια µοναδική ατµόσφαιρα περιπλάνησης και ελευθερίας. Ακόµη, η Ελληνοαµερικανίδα µουσικός Χριστίνα Βάντζου θα αναλάβει τη δηµιουργία µιας πρωτότυπης µουσικής σύνθεσης που θα συνοδεύσει την προβολή της ταινίας Hotel Monterey (1973), ένα βωβό ντοκιµαντέρ της πρωτοπόρου Βελγίδας σκηνοθέτιδας Chantal Akerman.

 

 

Δύο βραδιές Ντράιβ-ιν στη Ντελαγκράτσια | Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Σεπτεµβρίου 2020

Για τις επόµενες δύο ηµέρες του Φεστιβάλ, η οµάδα του SIFF αποφάσισε για αυτήν την χρονιά να τιµήσει µία αγαπηµένη πρακτική της, διοργανώνοντας όχι µία, αλλά δύο κινηµατογραφικές βραδιές ντράιβ-ιν, γιορτάζοντας µε αυτό τον τρόπο και τα έξιχρόνια από τη διοργάνωση του πρώτου SIFF ντράιβ-ιν. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντοµα.

 

Τέλος, καλεσµένος του Φεστιβάλ θα είναι ο σκηνοθέτης Fern Silva, που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά το νησί για να παρουσιάσει µερικές από τις µικρού µήκους ταινίες τους. Ταινίες γυρισµένες µε φιλµ 16 χιλ., που έχουν ταξιδέψει σε κινηµατογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσµο.

 

Παράλληλες Δράσεις | Εργαστήριο «Εναλλακτικά Μονοπάτια»

Τα εργαστήρια «Εναλλακτικά Μονοπάτια» προτείνουν πεζοπορίες µε οδηγούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες σε ανεξερεύνητες περιοχές της Σύρου. Σκοπός των εργαστηρίων είναι οι συµµετέχοντες να προσεγγίσουν το παρελθόν και το παρόν του νησιού µε πιο σύνθετο, βιωµατικό τρόπο, οργανώνοντας περιπάτους σε τοποθεσίες και προορισµούς που συνήθως δεν σχετίζονται µε αυτούς της κυρίαρχης τάσης του τουρισµού, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις εµπειρίες τους σε ψηφιακά µέσα.

Φέτος, το εργαστήριο θα πραγµατοποιηθεί σε συνεργασία µε την εικαστική καλλιτέχνιδα Δήµητρα Κονδυλάτου. Πιο συγκεκριµένα, η καλλιτέχνης θα διοργανώσει ένα ηµερήσιο περιπατητικό εργαστήριο και µαζί µε τους συµµετέχοντες θα προβεί στην τεκµηρίωση ιστοριών και στη συγκρότηση ενός µικρού αρχείου ψηφιακών αποτυπώσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση του επόµενου ικαστικού της βίντεο έργου που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του SIFF τον Ιούλιο του 2021. Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν. Στα µέσα Αυγούστου θα ανακοινωθεί το ανοιχτό κάλεσµα για συµµετοχή. Ο αριθµός των συµµετεχόντων δεν θα υπερβεί τα δέκα (10) άτοµα.

 

Συνεργασία µε την Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Στο πλαίσιο µιας διαχρονικής και διευρυµένης συνεργασίας µε την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το SIFF συνεπιµελείται µαζί της έναν κύκλο προβολών µε σπάνιες ταινίες από τα αρχεία της, οι οποίες θα αναφέρονται στον τουρισµό και θα συνδέονται νοηµατικά µε την θεµατική του φετινού Φεστιβάλ «Off Season / Εκτός εποχής».

 

 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Για την αποφυγή συνωστισµού και µε κατανόηση στις ιδιάζουσες συνθήκες που επιφέρει η υγειονοµική κρίση του COVID-19, το SIFF θέτει µηδενικό εισιτήριο για όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του για το 2020.

 

Μάθετε περισσότερα για τον Φεστιβάλ κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ 

Σχετικά άρθρα

10 Έλληνες σκηνοθέτες που όλοι μας επιβάλλεται να γνωρίζουμε!!!

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

«Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» από το Εθνικό Θέατρο

Βασίλειος Μακέδος

TO ΑΗΔΟΝΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ όπερα για παιδιά απο την ΕΛΣ

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X