Sparmatseto
Αφιερώματα Συνεντεύξεις

NICO LAZARIDI | Η εν οίνω τέχνη

In vino veritas (Εν οίνω η αλήθεια) – Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, 23-79 μ.X.


Το κρασί αποτελεί το αρχαιότερο προϊόν που παράγει αυτός ο ευλογημένος τόπος που ονομάζεται Ελλάδα.

Βασιζόμενος στην ιστορία και την μυθολογία ο οίνος έπαιξε σημαντικό και πολλές φορές κυριαρχικό ρόλο στην πορεία των Ελλήνων και του πολιτισμού τους μέσα στο πέρας του χρόνου και μέσα από θρησκευτικές, καλλιτεχνικές, φιλοσοφικές αλλά και αποικιοκρατικές δράσεις που κατόρθωσαν να «απογειώσουν» την κουλτούρα και την υπαρξιακή μας εξέλιξη.

Ο Θεόφραστος και ο Ιπποκράτης του απέδιδαν ακόμα και θεραπευτικές ιδιότητες. Αν για παράδειγμα  αναμιγνυότανε σε κατάλληλες δόσεις με διάφορα φυτά, λάδι και πικρές ρίζες προσέφερε θεραπείες από τις κράμπες, την έμμηνο ρύση ακόμα και την….. κατάθλιψη!!!

Ο θεός Διόνυσος πάντα έδινε την «αφορμή» στους προγόνους μας για συνευρέσεις σε συμπόσια, θέατρα και αγορές όπου καταναλώνοντας με την γνωστή ποσόστωση 70-30 το θεϊκό νέκταρ (Όμηρος, Ησίοδος, Πίνδαρος) συνευρίσκονταν και έγραφαν ποίηση, φιλοσοφία, μαθηματικά, αστρολογία κ.ά.

Κάνοντας μάλιστα παρέα με τον Ορφέα δημιούργησαν τον μύθο των ξακουστών κρασιών της βόρειας Ελλάδας που μέχρι και σήμερα συντηρεί επάξια η οινοποιεία NICO LAZARIDI στη Δράμα.


Η NICO LAZARIDI ως μια από τις ευρέως αναγνωρισμένες και πρωτοπόρες εταιρίες που συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία μιας ολόκληρης οινοποιητικής περιοχής στον νομό Δράμας διανύει την τέταρτη παραγωγική της δεκαετία. Παράγει περισσότερες από 1.100.000 φιάλες κρασιού ετησίως και εξάγει τα προϊόντα της σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Έδρα της εταιρίας από το 1997 αποτελεί το Οινοποιείο Château Nico Lazaridi στην Αγορά Δράμας. Οι επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται εδώ μετατρέπονται σε οίνους με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα και Αγορά: είναι οι οικογένειες των κρασιών Perpetuus, Μαγικό Βουνό, Cavalieri Lazaridi, Château Nico Lazaridi, ο ερυθρός ξηρός οίνος F-εὖ,  ο φυσικά γλυκός οίνος Μελισσουργός και το λευκό και ροζέ ημιαφρώδες Solitaire.

Στοχεύοντας στην αξιοποίηση των προϊόντων της Μακεδονικής γης και τη δημιουργία μοντέρνων κρασιών ποιότητας, το 2000 ιδρύεται το οινοποιείο ΜΑΚΕΔΩΝ στις παρυφές του Παγγαίου Όρους για την παραγωγή κρασιών με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Παγγαίο και Μακεδονία: οι οικογένειες κρασιών Μαύρο Πρόβατο, Χρυσός Λέων, Ντάμα & Ρήγας Κούπα.

Ο πρόεδρος της NICO LAZARIDI Φεδερίκος Λαζαρίδης, σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τον ελληνικό οίνο, εμπνεύστηκε το concept του «Μαγικού Βουνού» και δημιούργησε την Πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», ίδρυσε το Nico Lazaridi Wine Club και επιμελήθηκε το άνοιγμα της Nico Lazaridi σε νέα άριστα προϊόντα: τα αποστάγματα ΒΟΡΕΑΣ, το ελαιόλαδο THE WISE OWL, το χειροποίητο ΚΡΙΤΣΟΙΝΟ και το premium gift box DRAMA’S NATURE.

Το sparmatseto.gr επισκέφτηκε το οινοποιείο και ξεναγήθηκε από την κα. Ευτυχία Τσοχαταρίδου στις εγκαταστάσεις παραγωγής αλλά και στην πινακοθήκη «Μαγικό βουνό» καταλήγοντας σε  μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Φεδερίκο Λαζαρίδη.


Κάτοπτρον είδους χαλκός εστί, οίνος δε νοός (Ο καθρέφτης αντικατοπτρίζει τη μορφή και το κρασί τον νου) – Αισχύλος, 525-456 π.Χ.


1_Κρασί και Τέχνη, ποιο το σημείο επαφής του και ποια η συνισταμένη που παράγουν;

Φ.Λ. Ο καρπός της αμπέλου είναι κομμάτι της φύσης αλλά το κρασί είναι μέρος της ανθρώπινης δημιουργίας. Κρασί χωρίς άνθρωπο δεν υπάρχει, είναι προσωπική έκφραση του δημιουργού του, κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το κρασί συνεπώς δεν ακουμπά απλά την τέχνη, ΕΙΝΑΙ τέχνη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Φεδερίκο Λαζαρίδης
2_Ποια θεωρείτε ότι είναι η εξέλιξη (επίδραση;) των δύο αυτών στην εξέλιξη του πολιτισμού;

Φ.Λ. Ο κόσμος των Καλών Τεχνών είναι συνδεδεμένος με το κρασί με πολλούς τρόπους. Το κρασί μπορεί να λειτουργήσει ως συνοδοιπόρος για την τέχνη: από τη στιγμή της δημιουργίας της, ως το τέλος, όταν θα «εκτεθεί» στις ανθρώπινες αισθήσεις.

Απολαμβάνουμε το κρασί μας ακούγοντας μουσική, παρακολουθώντας μια ταινία, κοιτάζοντας έναν πίνακα, διαβάζοντας ένα βιβλίο. Προσδίδουμε έτσι ένταση στην όλη εμπειρία, ενεργοποιώντας την όσφρηση και την γεύση και δίνοντας νέες διαστάσεις στην ακοή και την όραση. Το κρασί επίσης μπορεί από μόνο του να αποτελέσει πηγή έμπνευσης: να εγείρει συναισθήματα και «γεννήσει» με τη σειρά του νέα έργα τέχνης.

Η ιστορία της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα ως σήμερα μάς έχει δώσει πολλά τέτοια δείγματα, στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη μουσική.

Ο καλλιτέχνης μπορεί να εμπνευστεί όχι μόνο από τα αρώματα και τη γευστική πολυπλοκότητα ενός οίνου αλλά και από τον κύκλο της ζωής της αμπέλου, από τη φύτευση ως τον τρύγο ή ακόμα και την οινοποίηση. Που και γλωσσολογικά ακόμα, εμπεριέχει μέσα της ακόμα μία τέχνη: την ποίηση!

3_Τις ετικέτες των κρασιών «Μαγικό Βουνό» διακοσμούν έργα καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων τα οποία μάλιστα αλλάζουν σε κάθε εσοδεία, ποια ήταν η αφορμή για αυτό το πάντρεμα εικαστικών και κρασιού; Πώς το «Μαγικό Βουνό» έγινε αφορμή καλλιτεχνικής έκφρασης;

Φ.Λ. Το Μαγικό Βουνό αποτελεί μία από τις υψηλές μορφές έκφρασης της οινικής τέχνης της NICO LAZARIDI. Δύο οίνοι, ένας ερυθρός και ένας λευκός, που φτιάχνονται εδώ και 25 και πλέον χρόνια από τα καλύτερα σταφύλια της δραμινής γης και με τη μέγιστη οινοποιητική φροντίδα – ένα πραγματικό icon wine. Από την αρχή πίστεψα πως η ιδέα της ανάθεσης κάθε χρόνο σε έναν καλλιτέχνη να φιλοτεχνήσει πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από αυτό για την ετικέτα του είναι ότι πιο ταιριαστό.

Θεωρώ δε ότι προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία στους οίνους μέσα στον χρόνο, καθιστώντας συλλεκτική τη φιάλη τους.

4_Τα έργα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση των ετικετών του «Μαγικού Βουνού» φιλοξενούνται στην gallery του οινοποιείου  CHÂTEAU NICO LAZARIDI διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο χώρο τέχνης μέσα στο οινοποιείο. Θεωρείτε την gallery συστατικό στοιχείο του οινοποιείου σας;  Είναι ένα τμήμα της επιχείρησης που εσείς προσωπικά εκλαμβάνετε ως σημαντικό;

Φ.Λ. Έτσι είναι! Η πινακοθήκη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οινοτουριστικής εμπειρίας στο Château. Κάθε ξενάγηση που πραγματοποιείται στο οινοποιείο καταλήγει στην αίθουσα «Μαγικό Βουνό» όπου οι επισκέπτες μπορούν βλέπουν συγκεντρωμένα όλα τα έργα τέχνης που έχουν περάσει από τις ετικέτες του διάσημου οίνου. Στην ουσία λειτουργεί ως μια έκθεση όπου μπορεί κανείς να δει διαφορετικά στυλ και τάσεις της ζωγραφικής, εκφρασμένα από μια πληθώρα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι από τον Οκτώβριο του 2019 είμαστε το μόνο οινοποιείο στον Νομό Δράμας που είναι ανοικτό και επισκέψιμο κάθε Σαββατοκύριακο. Αντιληφθήκαμε την ανάγκη του κόσμου να κάνει κάτι πιο ποιοτικό στον ελεύθερό του χρόνο και του προσφέρουμε μια πρόταση ψυχαγωγίας που ανάμεσα στα άλλα, τον φέρνει πιο κοντά στην τέχνη, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο της πινακοθήκης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Φεδερίκο Λαζαρίδης

Πέρα όμως από το «Μαγικό Βουνό», η Τέχνη μένει σταθερά στις προτεραιότητες της NICO LAZARIDI. Το 2019 είμασταν οι πρώτοι που «βγήκαμε» εκτός οινοποιείου, εκθέτοντας τους πίνακες που έχουν κοσμήσει τις ετικέτες της οικογένειας οίνων «Château» σε όλη την Ελλάδα. Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την πρώτη εμφιάλωση, η έκθεση “Art and Wine on the move” «ταξίδεψε» από την Αλεξανδρούπολη ως την Αθήνα και την Μύκονο και από την Κέρκυρα ως τον Βόλο με πίνακες των Γιάννη Νίκου, Γιάννη Νάνου, Παύλου-Άγγελου Κουγιουμτζή, Φαίδονα Πατρικαλάκη και Χρήστου Μαρκίδη.

Παράλληλα, στηρίζουμε φορείς όπως το φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα και προβάλουμε δράσεις πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω του Nico Lazaridi Wine Club.

Η διαρκώς αυξανόμενη ομάδα φίλων των οίνων μας έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως υπάρχει ένα κοινό που «διψά» όχι μόνο για καλό κρασί αλλά και για ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και συναυλίες κλασικής μουσικής και όπερας.

Υ.Γ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της εταιρείας NICO LAZARIDI κα. Μελίνα Μελικίδου για την αμέριστη συμβολή και βοήθεια της στην δημιουργία του συγκεκριμένου άρθρου.

Σχετικά άρθρα

ΧΑΣΑΝ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΟΥ | ένας νέος δημιουργός της Ξάνθης

Οι παλιοί μας λογοτέχνες– ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και το πλούσιο έργο του (Μέρος Δ)

Θανάσης Μουσόπουλος

Παλιές εγκυκλοπαίδειες που η αξία τους δε χάνεται | Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X