Sparmatseto
Projects Sparmatseto Projects

Ο σούπερ Ηρακλής και οι θαυμάσιοι άθλοι του | του Θανάση Μουσόπουλου (Μέρος Ι)

 

Ο σούπερ Ηρακλής και οι θαυμάσιοι άθλοι του | του Θανάση Μουσόπουλου

 

Αφιερωμένο στη Δημητρούλα

και στον Κρυωνά

 

Ο σούπερ Ηρακλής και οι θαυμάσιοι άθλοι του

Ο Δίας και οι Ολύμπιοι

Στα πολύ παλιά χρόνια, τότε που ο θεός Δίας κατοικούσε στον Όλυμπο μαζί με τη γυναίκα του την Ήρα, γίνονταν πολλά και παράξενα πράγματα στον κόσμο. Σε εκείνη την εποχή μας πάει η ιστορία μας αυτή.

Ο Δίας ήταν ο πιο μεγάλος αρχηγός σε όλη τη Γη και όλον τον Ουρανό. Είχε μια κυβέρνηση από θεούς και θεές που κυβερνούσαν πολύ περίεργα, σε πολλές περιπτώσεις ο καθένας και η καθεμιά έκανε ό,τι ήθελε. Πώς κανόνιζε ο Δίας, που ήταν αρχηγός θεών και ανθρώπων, τα πράγματα; Είχε μια μεγάλη μηχανή, σαν το ίντερνετ, όπως μας την  περιγράφει ο Όμηρος,  ο Δίας πατούσε τα κουμπιά και εκτελούνταν στη στιγμή οι διάφορες δουλειές. Ένα παράδειγμα. Έδινε εντολή στον Ήφαιστο να χτίσει ένα εργοστάσιο. Αυτός τότε πατούσε τα δικά του κουμπιά στα μηχανήματα που είχε στο εργαστήριό του και χιλιάδες άρχιζαν να σκάβουν, να σχεδιάζουν, να χτίζουν. Κουβαλούσαν άντρες και γυναίκες, από το πρωί ως το βράδυ,  πέτρες και τούβλα, έκαναν λάσπη. Κανένας δε σήκωνε κεφάλι. Όλοι κι όλες, χωρίς σκέψη εκτελούσαν τις εντολές. Και το εργοστάσιο σε λίγο καιρό είναι έτοιμο. Ο Ήφαιστος τότε έστελνε μήνυμα στο Δία με το κινητό του και του έλεγε “Η εντολή εκτελέστηκε, θεέ πατέρα Δία!”.

Ο Δίας έστελνε απεσταλμένους και απεσταλμένες, φτερωτούς σαν πουλιά, που έβλεπαν το έργο κι έδιναν αναφορά στο αφεντικό τους. Γιατί μερικές φορές οι θεοί δεν έκαναν όπως έπρεπε τα πράγματα.

 

 

Άλλοτε πάλι ο Δίας τους μάζευε όλους και όλες στο μέγαρό του στον Όλυμπο. Το απέφευγε αυτό, γιατί  του έσκαζαν το κεφάλι. Γι΄ αυτό προτιμούσε κάτι άλλο, τους καλούσε έναν έναν, μία μία, όπως τώρα. Ο πατέρας θεών και ανθρώπων κάλεσε τη θεά Αθηνά στο γραφείο του για σύσκεψη. Η Αθηνά είχε πολλές αρμοδιότητες στην κυβέρνηση. Ήταν υπεύθυνη για τα σχολεία, τους ιερούς ναούς και τα αγάλματα. Έλεγαν ότι ήταν η πιο σοφή   του κόσμου. Μα πιο πολύ η Αθηνά αγαπούσε την πατρίδα της την Αθήνα, που μάλιστα είχαν και οι δυο το ίδιο όνομα, διέφεραν μόνο στον τόνο.

Άλλη φορά να πούμε για τους καβγάδες της Αθηνάς με τον υπουργό θεό της θάλασσας και των πλοίων Ποσειδώνα – ποιος από τους δύο  θα είναι υπεύθυνος για την πρωτεύουσα όλων των ελληνικών περιοχών, την Αττική.

 

Ο Δίας και η Αθηνά

Τι άραγε να ήθελε ο Δίας την Αθηνά εκείνη τη μέρα πρωί πρωί στο γραφείο του, στο μεγάλο παλάτι του στον Όλυμπο; Γιατί δεν της έδωσε εντολές με το κινητό ή στο διαδίκτυο; Κάτι σοβαρό τρέχει.

 

– Καλώς την Αθηνά. Πώς πάμε στην πιο ωραία πόλη της Αττικής;

– Σε χαιρετώ πατέρα Θεών και Ανθρώπων. Η Αθήνα καλά είναι. Όμως, γιατί τόσο βιαστικά με κάλεσες; Τι τρέχει;

– Σε κάλεσα για το γιο μου τον Ηρακλή, που απέκτησα με την Αλκμήνη, μ’ άλλα λόγια είναι μισός θεός και μισός άνθρωπος, ημίθεος όπως λένε. Ένα τρομερό παλικάρι, που θέλω να διώξει τέρατα και κινδύνους από τους ανθρώπους – γι’ αυτό τον προορίζω. Η γυναίκα μου η Ήρα δεν λέει να το καταλάβει. Είναι και νουνά του, του έδωσε το μισό της όνομα, το δεύτερο μισό όνομα αλκή το έδωσα εγώ και δείχνει τη δύναμη του γιου μου. Η νουνά λοιπόν δεν αφήνει τον Ηρακλή να προχωρήσει στα έργα που πρέπει να κάνει, όπως εγώ επιθυμώ. Καβγάδες να δεις ανάμεσα σε μένα και στην Ήρα, όλη τη μέρα. Αθηνά, εσύ που είσαι – όπως λένε – η πιο σοφή, βρες τρόπο να ανταποκριθεί ο Ηρακλής στο ρόλο του.

– Δία, πατέρα Ανθρώπων και Θεών. Να είσαι σίγουρος. Η νέα τεχνολογία όλα τα καταφέρνει. Θα τον κάνω αόρατο με τη βοήθεια της νέας μηχανής αναγνώρισης που μου πρόσφερε ο Απόλλωνας, ο θεός της μουσικής και της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Η Ήρα δεν θα τον βλέπει ό,τι κι αν κάνει. Θα σε ενημερώνω…

– Και πού είσαι, χρειάζομαι αναβάθμιση στα συστήματά μου, ας έρθει από εδώ ο Απόλλωνας. Να με κατατοπίσει και να τα διορθώσει. Δεν μπορεί ο Πατέρας Ανθρώπων και Θεών να τα κατέχει όλα ούτε να τα κάνει μόνος του.

– Σε χαιρετώ, πατέρα Δία.

 

 

Ο Ηρακλής

H Αθηνά έστειλε μηνύματα στους συνεργάτες της σε όλο τον κόσμο, και σε λίγη ώρα της ήρθαν στο φαξ αναφορές για τη ζωή και τη δράση του Ηρακλή. Με βάση όλα τα στοιχεία ενημερώθηκε ο Δίας. Την ίδια ακριβώς αναφορά έχουμε και εμείς στη διάθεσή μας.

Έχουμε και λέμε…

 

Ο Ηρακλής είχε από μικρός μεγάλη δύναμη και εξυπνάδα. Η Ήρα που όπως είπαμε δεν τον χώνευε έστειλε δύο φίδια  με γαλάζια λέπια για να τον αφανίσουν. Το μωρό ατρόμητο είδε τα φλογοβόλα μάτια των φιδιών, δεν φοβήθηκε, αντίθετα με τα τρυφερά χεράκια του τα έπνιξε. Έτσι σώθηκε. Ήταν οχτώ μηνών όταν έκανε το πρώτο θαύμα του.

 

hercules2-sparmatseto (1)

 

 

Μεγαλώνοντας είχε πολλούς δασκάλους, για τα όπλα, για το τόξο, για την πάλη και το άρμα. Είχε όμως και δάσκαλο για τη λύρα και το τραγούδι, κι έναν άλλον για να μελετά τα άστρα και τη φιλοσοφία. Πήρε μια ολοκληρωμένη μόρφωση για την ψυχή, το μυαλό και το σώμα. Έτσι ήθελε τον γιο του ο Δίας.

Έγινε ένα όμορφο και δυνατό παλικάρι, δεκαοχτώ χρονώ, ως εκεί πάνω. Εκτός από βέλη και ακόντιο, είχε και ένα δυνατό ρόπαλο. Δεν ήθελε ποτέ πρώτος να αρχίσει έναν καβγά. Απαντούσε μόνο όταν κάποιος άλλος έκανε την αρχή. Μια φορά ένας ληστής, ο Τέρμερος, στα καλά καθούμενα χτύπησε τον Ηρακλή στο κεφάλι με το ρόπαλό του. Το  ρόπαλο  όμως έσπασε χωρίς ο ήρωας να πάθει κάτι. Μετά ο Ηρακλής  ανταπέδωσε το χτύπημα στον ληστή και έτσι του αφαίρεσε τη ζωή.

Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην περιοχή ένα φοβερό λιοντάρι που ερήμωνε και ξεπάστρευε ανθρώπους, χωράφια και ζώα. Ο Ηρακλής ακολουθώντας τον προρισμό και την αποστολή του στη ζωή, να διώχνει δηλαδή – όπως θυμάστε – τέρατα και κινδύνους από τους ανθρώπους, όπως επιθυμούσε ο πατέρας του Δίας, αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη να ψάξει και να εξοντώσει το λιοντάρι. Πήγαινε λοιπόν προς τον Κιθαιρώνα όπου ήταν η φωλιά του, το ψιλιάστηκε όμως ο λιόντας και έτρεξε κατευθείαν στον Ελικώνα να κρυφτεί στη φωλιά του. Ο Ηρακλής το βρήκε  το λιοντάρι και με το ρόπαλό του, γερό φτιαγμένο από δέντρο ελιάς, το χτύπησε στο κεφάλι και το σκότωσε.

 

hercules1-sparmatseto (1)

 

 

Επιστρέφοντας από τον Ελικώνα έπεσε πάνω σε ένα λόχο στρατιωτών που εκστράτευσαν για να κυριεύσουν μια ωραία πόλη της περιοχής εκείνης, την πλούσια και καλοχτισμένη Θήβα. Οι στρατιώτες αυτοί είχαν καταφέρει νύχτα να κλέψουν τα όπλα των Θηβαίων μέσα από μια στρατιωτική αποθήκη. Ο βασιλιάς της πόλης Κρέοντας δεν ήξερε τι να κάνει. Τότε ο Ηρακλής έπεισε όλους τους νέους της Θήβας, να ξεσηκωθούν, να βρούνε όπλα και ασπίδες στους ναούς της πόλης και να πολεμήσουν για τη λεφτεριά τους. Πραγματικά οι νέοι βρήκαν κοντάρια, σπαθιά, κράνη, θώρακες και  στράφηκαν ενάντια στον εχθρικό λόχο. Η Αθηνά, που είδε τι έκαναν οι θηβαίοι νέοι με την ηγεσία του Ηρακλή, τους βοήθησε και έτσι έδιωξαν τον εχθρικό στρατό και κράτησαν ελεύθερη την πόλη.

Ο Κρέοντας για να ευχαριστήσει τον Ηρακλή τον πάντρεψε  με την κόρη του και τον ονόμασε προστάτη της Θήβας.

 

Ο σούπερ Ηρακλής και οι θαυμάσιοι άθλοι του … συνεχίζεται

Σχετικά άρθρα

Μεγάλοι και μεγάλες είπαν για τον Νικό Καζαντζάκη

Θανάσης Μουσόπουλος

Τι έγινε τελικά μετά την πτώση της Τροίας?

Οι παράξενες συνήθειες των διασήμων (μέρος 2ο)

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X