Sparmatseto
Εικαστικά Τέχνες

Νέα από το Ατελιέ: Επιβεβαιώνοντας τη ζωή | Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Προσεγγίζοντας την ζωή ως μια διαδικασία συνεχούς μεταμόρφωσης.
A life-affirming show

Η άνοιξη του 2020 σηματοδότησε μία πρωτόγνωρη εμπειρία για την γενιά μας. Ο κόσμος σταμάτησε, και η μέχρι τώρα ακατάπαυστη μηχανή έκανε παύση, δίνοντας μας αυτό το διάλειμμα που πάντα ζητούσαμε.

Τι κάνουμε όμως με όλο αυτόν τον χρόνο που ξαφνικά βρέθηκε στην διάθεση μας, όταν πλέον τα χρονικά περιθώρια καθίστανται ανούσια;”

“Έχω περισσότερο χρόνο από όσο έχω μάθει να διαχειρίζομαι…” (Ηώ Αγγελή, Μάρτιος 2020) 

Ενώ όλα τα μελλοντικά σχέδια ξαφνικά ακυρώθηκαν, η τέχνη επιμένει, επιβεβαιώνοντας την δύναμη της, ίσως πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή. «Νέα από το Ατελιέ: Επιβεβαιώνοντας τη ζωή» είναι η πρώτη έκθεση μετά από 45 μέρες εγκλεισμού και απομόνωσης, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο τρόπο ζωής. Ξετυλίγοντας τα νήματα μιας από τις ίσως λιγότερο ενεργές περιόδου της ζωής μας. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε μια αταξινόμητη περίοδο, όπου η έμπνευση -ακόμα και για την ίδια την ζωή- είχε θολώσει. Μια περίοδο όπου ο χρόνος δεν είχε καμία αξία· όπου θλιβερά νέα ταξίδευαν αμέσως από την μία άκρη της γης στην άλλη, ενώ οι άνθρωποι όχι· έμεναν ακίνητοι παρατηρητές. Όπου σαν πρωταγωνιστές ταινίας φαντασίας, είχαμε χρέος να περιοριστούμε ανάμεσα στους τοίχους των σαλονιών μας ώστε να σώσουμε την ανθρωπότητα.

Καλούμαστε λοιπόν να αναπροσαρμόσουμε τις ζωές μας και τις αξίες μας εν μέσω συνθηκών παγκόσμιας επισφάλειας. Οι καλλιτέχνες όμως ήταν ανέκαθεν εκτεθειμένοι σε καταστάσεις αβεβαιότητας και έβρισκαν καταφύγιο στα ατελιέ τους. Ιστορικά, -τουλάχιστον στο πλαίσιο της δυτικής Iστορίας της Tέχνης- οι καλλιτέχνες ήταν αυτοί που έκαναν συχνά την διαφορά σε ταραχώδεις καιρούς. Είναι σαν μια έμφυτη ευθύνη – ανάγκη του καλλιτέχνη ν’ αφουγκραστεί, ν’ αποτυπώσει και να δώσει μορφή, ως απάντηση στην νέα κατάσταση πραγμάτων. Σε καιρούς αδράνειας η αναγέννηση έρχεται μόνο μέσα από όσους μπορούν να οραματιστούν νέες προοπτικές. Επομένως, χρειάζεται η εύρεση νέων εικόνων και γλώσσας που να μιλούν για την καινούρια πραγματικότητα.

“Δουλειά εκ φύσεως μοναχική” (Μίλτος Γκολέμας, Μάρτιος 2020)

Η ζωή μας ίσως ν΄ αλλάζει, αλλά ο τρόπος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όχι. Η έκθεση «Νέα από το Ατελιέ: Επιβεβαιώνοντας τη ζωή», αποδίδει φόρο τιμής στην τέχνη, αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική πρακτική ως υπαρξιακή σταθερά. Τα έργα που πλαισιώνουν την έκθεση δεν προέκυψαν στο πλαίσιο μιας έκθεσης ή ανάθεσης, αντ’ αυτού, δημιουργήθηκαν ως μια επιβεβαίωση της συνέχισης της ζωής και της δημιουργίας, ανεξαρτήτων συνθηκών.

Κείμενο: Γεωργία Λιάπη


Συμμετέχουν οι:

Αγγελή Ηώ, Αδαμάκης Γιάννης, Αθανασιάδη Αλεξάνδρα, Αϊδίνης Διαμαντής, Αναστασοπούλου Βανέσσα, Αυγέρος Γιώργος, Γκολέμας Μίλτος, Εφέογλου Δημήτρης, Θεοδωρίδης Φίλιππος, Κοντοσφύρης Χάρης, Κεχαγιόγλου Χρήστος, Κωδωνίδου Τζένη, Μορταράκος Κυριάκος, Μόσχος Νίκος, Μπεχράκη Βένια, Μπήτσικας Ξενοφών, Ξαγοράρης Ζάφος, Παπακώστα Σοφία, Παπακώστας Αχιλλέας, Πουλαντζά Νατάσσα, Ράλλη Ιωάννα, Ρόκος Στέφανος, Σταμπούλου Μυρτώ, Τρανός Νίκος, Χάρος Μανώλης, Cacao Rocks, Fambris Georgia

Διάρκεια έκθεσης: 09 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2020
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -15.00 &17.00–20.00
Τετ. 11.00-15.00 & Σάβ. 11.00 –15.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Σχετικά άρθρα

Η περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Παιδικό Μουσείο Exploration ταξιδεύει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής!

Museum From Home από το Μουσείο Μπενάκη

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X