Κάτι μοσχομυρίζει στην οδό Νοστιμιάς. Στον αριθμό 10 δεσπόζει μια όμορφη πολυκατοικία και από ό,τι φαίνεται οι κουζίνες όλες των διαμερισμάτων έχουν “πάρει φωτιά“. Στο σπίτι της, η Πιλάρ πολτοποιεί ντομάτες, ενώ στο δικό του ο κύριος Μελβίλ καθαρίζει ένα ψάρι, η σενιόρα Φλόρες ανακατεύει την κατσαρόλα με τα μαύρα φασόλια, ενώ ο κύριος Σινγκ με τη βοήθεια της κόρης του ανοίγει μια κονσέρβα με γάλα καρύδας. Πιο πάνω, η Πηνελόπη με τον Άγη κλεβουν ελιές από το μπολ που είναι στον πάγκο της κουζίνας της οικογένειάς τους, ενώ ο Τζερεμάια ζυμώνει λαχταριστά μπισκότα. Αν περνούσε κανείς απ’ έξω από την πολυκατοικία στην οδό Νοστιμιάς, σίγουρα θα ζαλιζόταν από τις μυρωδιές. Τι θα τα κάνουν όμως όλα αυτά τα φαγητά οι ένοικοι της πολυκατοικίας;

Για την συγγραφέα

Η Felicita Sala δημιούργησε ένα μοναδικό βιβλίο, μια εικονογραφημένη συλλογή συνταγών από διάφορα μέρη του κόσμου. Το Οδός Νοστιμιάς: οι καλύτερες γεύσεις από όλον τον κόσμο για σένα και τους φίλους σου είναι όμως πέρα από αυτό και μια ωδή στην κοινότητα. Ένα μεγάλο τραπέζι (community table) στρώνεται και πάνω του απλώνονται όλες οι λιχουδιές, εξωτικές, λαχταριστές, μα πάνω από όλα μαγειρεμένες με αγάπη. Το μπάμπα γκανούς μπαίνει δίπλα στο σπανακόρυζο, το γουακαμόλε στη γλώσσα μενιέρ, ενώ η σούπα με τα μαύρα φασόλια αχνίζει στην κατσαρόλα. Παραδίπλα γλυκά μπισκότα, κέικ και αλμυρά μίνι κις, μυρωδάτα κεφτεδάκια και ιαπωνικά ουάκο ντον αραδιάζονται πάνω στο τραπέζι, εκεί που όλοι οι ένοικοι που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και φυλές θα ενωθούν και θα γίνουν μία παρέα για να απολαύσουν ο ένας το φαγητό του άλλου.

Σχετικά με το βιβλίο

Το βιβλίο της Ιταλίδας δημιουργού είναι όντως ένα βιβλίο μαγειρικής για παιδιά. Μέσα όμως από τις συνταγές της η Ιταλίδα δημιουργός – όντας πολίτης του κόσμου και η ίδια*, μιλάει για την τεράστια δύναμη που έχει το φαγητό: να ενώνει τους λαούς, να καταργεί τα γεωγραφικά όρια, να ταξιδεύει χωρίς να χρειάζεται κανενός είδους μετακίνηση, να κατευνάζει τα μίση, να τσακίζει τον ρατσισμό, να συμφιλιώνει και να εξαφανίζει τον φόβο. Γιατί ο φόβος για το άγνωστο είναι που γεννούν το μίσος. Μέσα από τις εικόνες και τις συνταγές της θέλει να θέσει στο επίκεντρο του διαλόγου ανάμεσα σε εκείνη (τη δημιουργό) και τον αναγνώστη το διττό όφελος του φαγητού, ακόμα και του πιο απλού – όπως μια σάλτσα ντομάτας: να γεμίζει το στομάχι με τροφή, αλλά και την καρδιά με αγάπη.

Να σημειωθεί ότι οι συνταγές είναι πραγματικές και μπορούν πολύ εύκολα – ακολουθώντας τις οδηγίες της Sala – να εκτελεστούν. Το βιβλίο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπούμε με τα παιδιά στην κουζίνα και να ταξιδέψουμε σε χώρες που δύσκολα θα πηγαίναμε, με όχημα κατσαρόλες που κοχλάζουν, μίξερ που βουίζουν και μαχαίρια που ψιλοκόβουν λαχταριστά υλικά.

*Η Francesca Sala γεννήθηκε στη Ρώμη, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αυστραλία, έζησε στη Γαλλία και την Ισπανία, πριν ξαναγυρίσει στην Ιταλία.


Συγγραφέας – εικονογράφος: Felicita Sala
Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+, 7+ (και ενήλικες)