Sparmatseto
Βιβλίο

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ | Πρόλογος

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ | Πρόλογος

Από το υπό έκδοση ομότιτλο βιβλίο της Έφης Ζάννη

 

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 Πιστεύω ότι κάθε φορά που αναλαμβάνουμε δράση μεταμορφώνουμε το παρόν και το μέλλον και τρέπουμε το παρελθόν. Κάθε εμπειρία δράσης και σιωπής, μελωδίας και παύσεων διαθέτει τον δικό της ρυθμό. Αλλωστε «…είμαστε μέρος μιας μελωδίας, άρα καταλαμβάνουμε ένα συγκεκριμένο χώρο σε ένα έργο εκτεταμένο, όπου το ταπεινότερο αξίζει όσο και το σπουδαιότερο…… Αρκεί μονάχα να υπάρχουμε λιτά και επίμονα. Περνάμε μέσα από όλα, όπως η κλωστή μέσα στην ύφανση. Δίνουμε σχήμα και μορφή σε εικόνες που εμείς οι ίδιοι τις αγνοούμε…..» Ρίλκε

 

Πιστεύω και ενισχύω όσα διατείνεται η αυστροαμερικανίδα  ιστορικός Gerda Lerner  «Το γένος πρέπει να περιληφθεί ως αναλυτική κατηγορία στην ιστορία. Όταν το γένος εξετάζεται με τη φυλή, την κατηγορία, με την έννοια του φύλλου (αρρεν-θηλυ)  το έθνος και την θρησκευτική συνείδηση στην ανάλυση οποιουδήποτε δεδομένης περιόδου ή γεγονότος, μια εξ ολοκλήρου νέα διάσταση προστίθεται στην κοινωνική ιστορία. Η Ιστορία, τόσο ως καταγραφή όσο και ως ερμηνεία, ήταν η ιστορία των ανδρικών δραστηριοτήτων ιεραρχημένων και αξιολογημένων με βάση τις ανδρικές αξίες. Όταν προσδιορίζουμε ως «Γυναικεία Ιστορία» την προσπάθεια να ανασυσταθεί ιστορικά το γυναικείο παρελθόν, ο όρος θα πρέπει να γίνει αντιληπτός όχι ως περιγραφικός αλλά ως “μοντέλο διανοητικής κατανόησης” και “στρατηγική” ταυτοχρόνως μέσα από την οποία φωτίζεται αυτό που η παραδοσιακή ιστορική επιστήμη είχε συσκοτίσει. Η κοινή παραδοχή πως οι γυναίκες δεν έχουν ιστορία βασίζεται στην αποδοχή των πατριαρχικών αξιών που διέπουν τις κοινωνίες μας και τα μυαλά τόσο των αντρών (ιστορικών και μη) όσο και των γυναικών. Επομένως, η Γυναικεία Ιστορία θέτει μια ουσιαστική πρόκληση τόσο στην ιστορική επιστήμη όσο και στην ίδια την κοινωνία: την πρόκληση του επαναπροσδιορισμού των διανοητικών αξιών μας και του επαναπροσδιορισμού του ανθρώπινου παρελθόντος μας.

 

 

Ο Aldo Carotenuto στο βιβλίο του “Η ψυχή της Γυναίκας” επισημαίνει τα εξής: ”Στην πραγματικότητα, η εκπληκτικότερη αλλαγή στην εποχή μας, σε ό,τι αφορά το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, δεν είναι τόσο – όπως πιστεύεται – η «γυναικεία χειραφέτηση», η νίκη στον αγώνα «για ισότητα», η διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, όσο η “συνειδητοποίηση”……Σιγά-σιγά αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος καινούργιες «θηλυκές» αξίες που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη για δύναμη, επιβολή και κυριαρχία, και αναδεικνύουν τη διάσταση της “σχέσης” με κυρίαρχο δεδομένο την “αγάπη” και το “συναίσθημα”, και κεντρικό στόχο τη” συν – ύπαρξη” με τον άλλον.”

 

Τι είναι όμως αυτό που συνειδητοποιούμε; Ποιας νέας πραγματικότητας γινόμαστε κοινωνοί; Όλοι, άνδρες και γυναίκες, είμαστε δέκτες των αποτελεσμάτων ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος φαινομένου που ορισμένοι ειδικοί είχαν ήδη προβλέψει και είχαν ονομάσει «θηλυκοποίηση του κόσμου». Πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο που συνίσταται στην ανακάλυψη και στη συνειδητοποίηση της «θηλυκής αντίληψης του κόσμου», λειτουργεί ως μια νέα προσέγγιση της ζωής που επαναπροσδιορίζει τις παραδοσιακές ανδρικές αξίες, πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η πατριαρχική κοινωνία. Γνωρίζοντας κανείς το γυναικείο σύμπαν, ανοίγεται προς τη σημαντικότερη δυνατότητα που προσφέρει η ζωή: τη διαπροσωπική σχέση. Αυτή είναι η ανεξάντλητη πηγή της ψυχικής μας στήριξης, ο μόνος τρόπος να ζήσουμε χωρίς να μας καταβροχθίσει η ίδια η ζωή. Η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, που μπορεί να μας φέρει στο «σωστό δρόμο», στο δρόμο της αναμέτρησης και της βαθιάς σχέσης με τον Άλλον.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ | Πρόλογος

 

Και την επιλογή του Άλλου οφείλουμε να την κάνουμε σε πρώτο πρόσωπο, αποδεικνύοντας στον εαυτό μας ότι είμαστε σε θέση να κατευθύνουμε τη μοίρα μας. Η αγάπη περιέχει κι αυτό: τη συνειδητή επιλογή που υπαγορεύεται από τα συναισθήματα μας, την ελεύθερη επιλογή που εκπηγάζει από τη βαθιά επιθυμία να μοιραστούμε τη ζωή μας με αυτόν που πιστεύουμε ότι βρίσκεται στο ύψος των απαιτήσεων μας.   Η συνειδητοποίηση και η αυτογνωσία είναι κατακτήσεις που προϋποθέτουν άνοιγμα προς τους άλλους και προς την πραγματικότητα, και μας αναγκάζουν να αφήσουμε πίσω μας πολλά απ’ αυτά που γνωρίζαμε. Στην αληθινή και ζωογόνο σχέση οδηγούμαστε μόνον αφού προηγουμένως έχουμε συνειδητοποιήσει ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι βαθύτερες, εσωτερικές μας επιθυμίες και ανάγκες.  Με τον εαυτό μας οφείλουμε να μην συμβιβαζόμαστε ποτέ, και για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται πρώτα απ’ όλα η συνειδητοποίησή μας, η έξοδος από το σκότος του ασυνειδήτου και η πορεία προς τους απεριόριστους ορίζοντες της εσωτερικής μας ελευθερίας.

 

 

Για να απαλλαγεί η γυναίκα από την κατάσταση του υποδεέστερου όντος και για να κερδίσει την ελευθερία της, θα πρέπει πρωτίστως να αποτινάξει την αρνητική εικόνα και την ανυποληψία που διαμόρφωσαν οι προκαταλήψεις. Την επόμενη στιγμή θα ναι σε θέση να ξεκινήσει με το κεφάλι ψηλά για τη συνάντηση με τον Άλλον• γεμάτη δύναμη από την επίγνωση του εαυτού της. Στο έργο της μεταμόρφωσης και της αυτογνωσίας καλούμαστε να συμβάλουμε όλοι, άνδρες και γυναίκες.

Πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουμε να πάμε πουθενά χωρίς την Ιστορία και ιδιαίτερα την καταγεγραμμένη ιστορία των γυναικών συνθετών. Η Ιστορία έχει σημασία. Η ιστορία είναι το σώμα του ανθρώπου στην εξέλιξη του. Χωρίς τον πυκνωμένο αέρα της ψυχής της γυναίκας η ιστορία είναι διχοτομημένη, διχασμένη και ελλιπής. Αξίζει να καταγραφεί στο σύνολο της, να φωτιστούν οι αδιάβαστες σελίδες της ώστε να γίνει  επιτρεπτή η δημιουργία νέας συνείδησης και οράματος.

 

Συντάσσομαι με την αποψη της Τζουλια Κρίστεβα, η οποία λέει: «Δεν μ’ ενδιαφέρουν όλες οι γυναίκες, αλλά κάθε γυναίκα ξεχωριστά». Εννοούσε ότι κινήματα που συσπειρώνουν διαφορετικές προσωπικότητες υπέρ ενός στόχου είναι «ολοκληρωτικής» λογικής. Σ’ αυτήν την ολοκληρωτική λογική η Κρίστεβα αντιπαρατάσσει την ατομική ελευθερία-έννοια κλειδί- για όλη τη σκέψη της. Με αυτό το πνευμα οφείλουμε να δούμε κάθε γυναίκα χωριστά και εξατομικευμένα.

 

Ελπίζω να είμαι πιστή και να έχω στοχοπροσήλωση στο θέμα μου: «Γυναίκες συνθέτριες», μέσα από τον καθαρό προσανατολισμό της καρδιάς μου με ένταση και καθαρότητα.

 

Ευχαριστώ θερμά τις γυναίκες συνθέτριες όλων των αιώνων ακόμη και αυτές που αγνοώ. Αυτές οι γυναίκες με μαθαίνουν να σπέρνω, να σπέρνω ασταμάτητα, σπόρους ελπίδας, σπόρους κουράγιου, σπόρους ενθουσιασμού, σπόρους πίστης, σπόρους αγάπης. Τα πιο μικρά πράγματα που εμπλουτίζουν και το πιο μικρό κομμάτι της γης μας.

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ | Πρόλογος…. (Συνεχίζεται)

Σχετικά άρθρα

Jose-Carlos Somoza-Το σπήλαιο των Ιδεών | Της Λεύκης Σαραντινού

Λεύκη Σαραντινού

Παραχαράκτης του Αχιλέα ΙΙΙ | Βιβλίο

Βασίλειος Μακέδος

Βασιλική Νευροκοπλή: “Τα παραμύθια παραμένουν πάντα επίκαιρα”

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X