Sparmatseto
Παιδί

Τι χάνουμε που δεν έχουμε Παιδικές Χαρές;

Τι χάνουμε που δεν έχουμε Παιδικές Χαρές

 

Στις όμορφες μέρες του Απριλίου του 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη ένα τριήμερο εργαστήριο της Συμπαράστασης με θέμα «Δουλεύοντας το φόβο». Στις πλούσιες και ενδιαφέρουσες εργασίες, κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι δεν είναι απλό πράγμα που δεν έχουμε Παιδικές Χαρές στην πόλη μας, μα και σε άλλες πόλεις της πατρίδας μας. Συνήθως ακούω ποικίλους λόγους για την τεχνική και οικονομική πλευρά του θέματος. Αναλογίστηκα την ουσιαστική σημασία τούτης της έλλειψης.

Το κείμενό μου το αφιερώνω στις γιαγιάδες και στους παππούδες που ήταν στο εργαστήριο και βιώνουν το πρόβλημα – και στους γονείς, βέβαια …

 

 

Τι χάνουμε που δεν έχουμε Παιδικές Χαρές

Μεγάλωσα στη δεκαετία του 50 στην Ξάνθη, δεν ξέραμε τι θα πει παιδική χαρά. Όλα για μας ήταν παιδική χαρά. Στις αυλές, στους δρόμους, στους παράδρομους, στις αλάνες παίζαμε ελεύθεροι από πρωίας άχρι νυκτός. Πηγαίναμε στα πάρκα και στις πλατείες της πόλης άφοβα. Οι αυλές των σχολείων ήταν ορθάνοιχτες χειμώνα καλοκαίρι. Τα γκολ που έβαλα μπροστά στον Άη Γιώργη, άλλο πράγμα. Στην αυλή του Νίκου, του Αντώνη, του Αμέτ: Ταρζάν και Τσίτα, και πλεούμενα στις ναυμαχίες αβούλιαχτα. Σκαρφάλωνα σε δέντρα και στα κάγκελα των καπναποθηκών της γειτονιάς μου – πώς κατεβαίνεις όμως;

Και όταν στη δεκαετία του 80 είχα τα δικά μου παιδιά, είχαν αλλάξει τα πράγματα. Είχαμε βέβαια το Περιαστικό δάσος, τότε σιγά σιγά έγιναν παιδικές χαρές, άρχισαν όμως να πληθαίνουν τα κάγκελα στα σχολεία και στα πάρκα, το χώμα να γίνεται άσφαλτος, τόσα και τόσα, ώσπου να μιλούν τώρα για κάμερες φανερές και κρυφές.

Εδώ και χρόνια ακούω και διαβάζω για «Κλειστές Παιδικές Χαρές». Για να είμαι ειλικρινής, δεν το πολυσκεφτόμουν. Τι είναι και τι σημαίνει μία παιδική χαρά. Η ιδέα για τις παιδικές χαρές μου ήρθε στο εργαστήριο, από κάτι που είπε η Καίτη. Υποσχέθηκα να το δουλέψω. Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα κάποια στοιχεία που τα μεταφέρω. Τι είναι και τι προσφέρει.

 

Παιδική Χαρά

Παιδική χαρά ή ίσως ορθότερα πάρκο παιδικής χαράς ονομάζεται είδος δημόσιου ή ιδιωτικού πάρκου το οποίο απευθύνεται στη διασκέδαση των παιδιών. Είναι υπαίθριος χώρος ο οποίος συνήθως αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου πάρκου. Συναντάται σε στάσεις αναψυχής, σε γειτονιές, σε εμπορικά καταστήματα, όπως τα εστιατόρια, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ακόμη και σε σπίτια. Σκοπός του είναι η ψυχαγωγία των παιδιών της γειτονιάς και η απασχόλησή τους για την ξεκούραση και των κηδεμόνων τους. Οι παιδικές χαρές προσφέρουν δυνατότητες άθλησης και κοινωνικοποίησης συνεισφέροντας έτσι στην ανάπτυξη των παιδιών.

 

 

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι η παιδική χαρά είναι ο χώρος όπου δημιουργούνται και οι πρώτες φιλίες, το παιδί αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι το επίκεντρο του κόσμου, ότι θα πρέπει να μάθει να σέβεται τα υπόλοιπα παιδιά γύρω του (π.χ. θα πρέπει να μάθει να περιμένει στη σειρά για να κάνει κούνια), καθώς επίσης και να μοιράζεται τα πράγματά του. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι παράλληλα με τα παιδιά και οι γονείς μπορούν να αποκομίσουν κάποια σημαντικά και για τους ίδιους οφέλη, συνοδεύοντας και βοηθώντας τα παιδιά τους στην παιδική χαρά. Είναι προφανές ότι με μια τέτοια βόλτα, περνούν χρόνο παρέα διασκεδάζοντας και ενισχύονται οι μεταξύ τους σχέσεις.

 

 

Τα κυριότερα οφέλη

Τα 11 κυριότερα οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι στην παιδική χαρά είναι:
• Ανάπτυξη και εξάσκηση κινητικών δεξιοτήτων (λεπτής και αδρής κινητικότητας)
• Ευκαιρίες για ανακάλυψη υλικών που είναι η γέφυρα για τις πρώτες προμαθηματικές έννοιες.
• Πολυαισθητηριακή διέγερση μέσα από διαφορετικά ερεθίσματα που επεξεργάζονται μέσω όλων των αισθήσεων.
• Ανάπτυξη και ενίσχυση της αυτοπεποίθηση και της ανεξαρτησίας, αφού το παιδί δοκιμάζει τις δυνάμεις του και πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του.
• Το παιδί αποκτά καλύτερη συναίσθηση του εαυτού του και των ορίων του (σε σχέση με τα άλλα παιδιά, αντικείμενα, στο χώρο)
• Πλήθος ευκαιριών για κοινωνική ενσωμάτωση μέσα από την συναναστροφή του με άλλα παιδιά.
• Γίνονται οι πρώτες φιλίες και το παιδί μαθαίνει τι σημαίνει μοίρασμα και σεβασμός στον άλλον.
• Το παιδί εμπλουτίζει τις εμπειρίες του, γεγονός που δίνει ευκαιρίες συζήτησης και διήγησης αυτών των εμπειριών.
• Μέσα από την συναναστροφή του με τα άλλα παιδιά μαθαίνει τα πρώτα ομαδικά παιχνίδια και να ακολουθεί κανόνες.
• Αντιμετωπίζει τους φόβους του (ψηλά μέρη, απότομα μέρη, να χάσει τα παιχνίδια του)
• Το παιδί βιώνει καθημερινά τις αλλαγές στην εξέλιξη των ικανοτήτων του (δεν μπορούσα να ανέβω, τώρα μπορώ)

 

Ο κόσμος θα αλλάξει αν δώσουμε στα παιδιά αυτά που δικαιούνται και αξίζουν – ένα κόσμο γεμάτο ΟΜΟΡΦΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Να τονίσουμε ότι ο χώρος της παιδικής χαράς δίνει την ευκαιρία και στους γονείς να εξασκηθούν στην καταπολέμηση των προσωπικών τους φόβων σε σχέση με το παιδί τους πχ. μήπως πέσει, χτυπήσει, κρυώσει αλλά και να συνειδητοποιήσουν την εξέλιξη των ικανοτήτων του.

Παίζοντας στην παιδική χαρά, οι κινητικές δεξιότητες του παιδιού εξασκούνται και αναπτύσσονται. Μαθαίνει νέες ικανότητες όπως το να αιωρείται, να σκαρφαλώνει, και να στροβιλίζεται. Μέσω των αισθήσεών του, εξερευνά και ανακαλύπτει το χώρο γύρω του, τρέχει, ισορροπεί και μαθαίνει να κινείται μέσα σε αυτόν.

Εξελίσσοντας αυτές τις νέες ικανότητές του και αντιμετωπίζοντας τους φόβους του, η αυτοπεποίθησή του αναπτύσσεται και ενισχύεται. Επιπλέον, προσπαθώντας να συντονίσει τις κινήσεις του με αυτές των άλλων παιδιών, αποκτά καλύτερη συναίσθηση του σώματός του. Έτσι, η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του αυξάνεται και πιστεύει ακόμα περισσότερο στον ίδιο του τον εαυτό.

Τα παιδιά μαθαίνουν να συμπεριφέρονται σωστά, να μοιράζονται τα πράγματά τους και να σέβονται τους άλλους γύρω τους!

 

 

Παιδική Χαρά

Η παιδική χαρά είναι ένας χώρος που βοηθάει το παιδί να κοινωνικοποιηθεί και να συμμετέχει κάνοντας νέες φιλίες. Μπαίνοντας σε μία ομάδα, ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κανόνες και κώδικες συμπεριφοράς και μαθαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί βάσει αυτών. Έτσι, αρχίζει να κατανοεί τις έννοιες της συνεργασίας, του συναγωνισμού και των ομαδικών παιχνιδιών. Το παιχνίδι στην παιδική χαρά μπορεί να ξεκινήσει από τη βρεφική ηλικία και να συνεχίσει μέχρι τα σχολικά χρόνια. Μέσα από αυτό, το παιδί έχει σημαντικές ευκαιρίες να αναπτυχθεί και να ωριμάσει, διαμορφώνοντας σημαντικά τις δεξιότητές του.
Συμπερασματικά, η παιδική χαρά είναι ένας χώρος παιχνιδιού με ποικίλες θετικές επιδράσεις σε ένα παιδί. Προσφέρει δυνατότητες για καλή διαπαιδαγώγηση και καλή ανάπτυξη, δίνοντάς του πλήθος ερεθισμάτων και μαθησιακών εμπειριών. Γι’ αυτό, ο γονιός θα πρέπει να ενισχύει αυτή τη δραστηριότητα, πηγαίνοντας το παιδί να παίξει όσο το δυνατόν συχνότερα.

Ο κόσμος θα αλλάξει αν δώσουμε στα παιδιά αυτά που δικαιούνται και αξίζουν – ένα κόσμο γεμάτο ΟΜΟΡΦΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Σχετικά άρθρα

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου μας διαβάζει παραμύθια

Βασίλειος Μακέδος

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη πάει τα παιδιά ….Βόλτα στο Άπειρο

«Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ» στο ΚΘΒΕ

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X