Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική – Οδυσσέας Ελύτης

 

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική – Οδυσσέας Ελύτης

 

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

Στη δύσκολη αυτή εποχή που ζήσαμε και ζούμε, εποχή του υποχρεωτικού εγκλεισμού και των θεσπισμένων πολιτειακών υποχρεώσεων , άλλοτε της  αντίδρασης και άλλοτε της αποδοχής, αν αποκλείσω τις αναφορές για τις ηρωικές προσπάθειες των νοσοκομειακών υπαλλήλων και όλων των εργαζόμενων ανθρώπων αυτό τον καιρό, ελάχιστα πράγματα μπορούν να μας συγκινήσουν βλέποντας τηλεόραση. Η ζωή μας βομβαρδίζετε καθημερινά από χιλιάδες τρισάθλιες κακές εκπομπές που έχουν πάντα κοινό σημείο. Πως περνά ή πέρασε ένας επώνυμος αυτή την εποχή. Το πλάνο πάντα γνωστό, επώνυμος στημένος μπροστά στην οθόνη και από πίσω η τεράστια βιβλιοθήκη γεμάτη με πάμπολλα βιβλία. Κάποιος με πικρία αποκρίθηκε όταν τον ρώτησαν γιατί δεν βγαίνει στην τηλεόραση για να μιλήσει για την καθημερινότητα της καραντίνας , αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει βιβλιοθήκη στο σπίτι. Πνευματώδης απάντηση και άκρως ρεαλιστική. Δεν θα παραβλέψω το προκλητικό κάλεσμα συμμετοχής στην κλήρωση πολυτελών αυτοκινήτων στέλνοντας χρεωστικό μήνυμα  και μπαίνοντας σε κλήρωση τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και  δεν έχουν τα βασικά προς το ζην.

 

Το βράδυ λοιπόν της 22ας Απριλίου «σκάλωσα» σε μια εκπομπή -ουτοπία-   που πολλές φορές είχα εκ παραδρομής παρακολουθήσει και πραγματικά με εντυπωσίαζε κάθε φορά. ΣΤΑ ΑΚΡΑ με τη Βίκυ Φλέσσα. Επιφανείς καλεσμένοι που αν τους άκουγες λίγα λεπτά, τα λόγια τους θα σε συνέπαιρναν. Εκείνο το βράδυ το θέμα της ήταν η Ελληνική γλώσσα και καλεσμένος ο καθηγητής γλωσσολογίας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης ο οποίοςήρθε για να μάς αφυπνίσει: ¨δίχως τη Γλώσσα μας και τον Πολιτισμό μας, η πατρίδα μας δεν έχει μέλλον¨.

 

 

Άκουγα με ενδιαφέρον προσηλωμένος και καθηλωμένος όλα αυτά που ανέλυε ο καθηγητής και σκεφτόμουν γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος δεν πλαισιώνει και δεν πρωτοστατεί στο Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα άρτι αφιχθείς από την Κύπρο βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της για την προσφορά του.

 

Υποστήριζε:

– Οι άνθρωποι παλιά δεν ήταν πιο έξυπνοι. Διάβαζαν περισσότερο!

-Γιατί κάνουμε ορθογραφικά λάθη; Αφού δεν γράφουμε…. Μόνο πληκτρολογούμε!

– Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να ανοίγουν το λεξικό. Θα είναι πολλαπλά κερδισμένοι!

Και πολλά πολλά άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά πράγματα.

 

Εκεί όμως που συγκινήθηκα ήταν όταν παρουσιάστηκε ένα βίντεο μικρών μαθητών και άκουσα τα παιδιά του Ελληνοαλβανικού σχολείου «Αρσάκειο» Τιράνων να απαγγέλουν απ΄ έξω Σεφέρη (ο γυρισμός του ξενιτεμένου)  και Ρίτσο (Ειρήνη).

 

Ότι πιο ωραίο και συγκινητικό στην εποχή της καραντίνας.

 

Τελικά πόσο δίκιο είχε ο Αδαμάντιος Κοραής που έλεγε: Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.

Απολαύστε την συνέντευξη:

Σχετικά άρθρα

Ζούμε μια νέα παθολογία πολέμου | Του Θανάση Μουσόπουλου

Θανάσης Μουσόπουλος

Επανέναρξη των δράσεων και των Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων του Ι.Θ.Τ.Π.

Βασίλειος Μακέδος

Οι διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X