Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

Λαογραφικά στοιχεία στη Θρακική και Ξανθιώτικη Λογοτεχνία (μέρος 5)

 

Λαογραφικά στοιχεία στη Θρακική και Ξανθιώτικη Λογοτεχνία (μέρος 5 τελευταίο)

 

 

Λαογραφικά Στοιχεία  Επίμετρο

 

 Γιάννης Βουλτσίδης

Νιώθω την ανάγκη, μια και μιλούμε για λαογραφία και λαϊκό πολιτισμό, να αναφερθώ στον Γιάννη Βουλτσίδη, που εδώ  και  δεκαετίες παλεύει μέσα από τον Καραγκιόζη, και όχι μόνο, να  ανθίσει ο τόπος μας. Δημιούργησε στην παραλία  Ιμέρου της Μαρώνειας τον Μικρό Διάκοσμο, που κάνει μεγάλα πολιτιστικά θαύματα. Είναι δημιουργός και των κειμένων και των παραστάσεων, με τη σύντροφό του Γεωργία Γιαννοπούλου, που τα κάνουν όλα. Ο Γιάννης είναι συγγραφέας εκπρόσωπος του λαϊκού στοιχείου της Θράκης.

 

Θα παραθέσω κάποια αποσπάσματα από συνέντευξη του Γιάννη, που αναδεικνύουν το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του, γιατί ό,τι κάνει έχει φιλοσοφία.

«Ο Καραγκιόζης βιώνει μια αυτάρκεια, είναι ένα είδος κυνικού φιλόσοφου, δηλαδή δεν είναι ένας άνθρωπος τον οποίο θα έβαζαν οι προτεστάντες σηματάκι στο πέτο τους, ούτε η Nestle θα τον έκανε εξώφυλλο. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει τους χρόνους του, έχει τους τρόπους του, δεν πάει με το ρολόι αλλά με τα αισθήματα, δεν πάει με την μόδα αλλά με την αίσθηση, γιατί στην εποχή μας η μόδα και η αίσθηση είναι σε κόντρα. Ο Καραγκιόζης είναι άνθρωπος της παρέας, που θέλει να βρίσκεται με τους άλλους κι αυτό στην εποχή μας είναι ανάγκη πλέον πέρα από διασκέδαση. Όσο κλεινόμαστε στον εαυτό μας είμαστε πιο ευάλωτοι στο παιχνίδι που είναι στημένο, για να συγκεντρώνεται ο πλούτος στα λίγα χέρια.“.  Σε άλλο σημείο του λόγου του, δεν έκρυψε πως “υπάρχει μία επανεκτίμηση της έννοιας του λαϊκού, καθώς, ο κόσμος βαρέθηκε τις μιμήσεις και τα δήθεν, το φολκλόρ. Εγώ ως καλλιτέχνης έχω την ευθύνη να προσαρμοστώ στην εποχή, για να μπορούν μερικά πράγματα να περάσουν στον κόσμο. Όταν λέμε παραδοσιακό δεν μιλάμε για παγωμένο και ακίνητο, αλλά ανήσυχο. Το λαϊκό απλά παίρνει από το παρελθόν αυτά που πρέπει για να χτίσει το μέλλον».

Από ένα δημοσίευμα της Μαρίας Νικολάου (στην εφημερίδα Μακεδονία του 2009) σε συζήτηση με τον Γιάννη Βουλτσίδη διαβάζουμε:

«Ο Κολλητήρης λέει:  Πατέρα, μας πετάνε πέτρες και λάσπη, και ο Καραγκιόζης απαντά: Δεν πειράζει, Κολλητήρη, τζάμπα σπίτι χτίσαμε.

Σκεφτείτε κι εσείς αυτό που υπάρχει δίπλα σας. Ο περιπλανώμενος καλλιτέχνης, ένας με το ζουρνά του, άλλος με το βιολί ή με το κλαρίνο, είναι μεγαλύτερης αξίας πολλές φορές από όλον αυτόν το συρφετό των φεστιβάλ.

Δείτε δίπλα σας τι υπάρχει».

 

Σχετικά άρθρα

Αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα φιλοσοφίας

Θανάσης Μουσόπουλος

Ποιος φοβάται τον εθισμό στα social media; | Του Κώστα Μπλιάτκα

Κωνσταντίνος Μπλιάτκας

Εργαλεία Ανίχνευσης Μαθησιακών Δυσκολιών: κάνοντας το καλύτερο για τα παιδιά μας

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X