Sparmatseto
Βιβλίο

Το Βιβλιοπωλείο Πυργελή προτείνει: Φράουλες του Joseph Roth

 

Φράουλες του Joseph Roth βιβλίο από τις εκδόσεις Άγρα

 

Φράουλες

Οι λέξεις πάνω στα λευκά χαρτιά μοιάζουν σαν τα χελιδόνια που φέρνουν την άνοιξη καθώς αφήνουν τα σώματα και τις έννοιες τους να ισορροπήσουν στις αόρατες γραμμές των σελίδων.

Ο χαρισματικός Joseph Roth αυτόν το μικρό χάρτινο θησαυρό τον έχει εμποτίσει και με τη γλύκα που έχουν οι βιαστικές φράουλες της άνοιξης αλλά και με τη γλύκα που έχει η κουβέρτα υγείας καθώς τυλίγεται στο μπλε περίβλημα της, συνειρμική σκέψη λόγω εξωφύλλου.

Ο τίτλος προδιαθέτει για καλοκαίρι και ανεμελιά… όσοι όμως έχουν διαβάσει άλλα έργα του γνωρίζουν πως αυτό είναι παγίδα!

Όταν τελειώνουν οι “Φράουλες” αφήνουν μια γλυκόπικρη αίσθηση. Η μικρή φόρμα έχει και δυναμική και δυνατότητα, το αισθάνεσαι για μια ακόμη φορά ευτυχώς! Μέσα σε ένα μικρό χάρτινο εισιτήριο που μοιάζει με παραθυρόφυλλο σφραγισμένο η χαρά της ανάγνωσης βρίσκει τη χαραμάδα για να τρυπώσει μέσα μας .

Μπορεί να διαβάζουμε πολλά, διαφορά, διαφορετικά, να τα συγχέουμε, ή η μνήμη μας να μη βοηθά πάντα. Όμως εάν έχουμε διαβάσει έστω και μία μόνο αράδα από τον Roth η καρδιά μας θα τον αναγνωρίζει πάντοτε από το πλήθος γιατί είναι εξαιρετικά εξαιρετικός!

 

 

Το βιβλίο

Η Γαλικία που περιγράφει ο Γιόζεφ Ροτ σ’ ετούτο το μακροσκελές μυθιστορηματικό σπάραγμα είναι η μυθική Γαλικία, στα ιστορικά σύνορα της παλαιάς ανατολικής επαρχίας της Αυστρο-Ουγγαρίας, που δεν έχει πάψει να τον στοιχειώνει από το Hotel Savoy (1924) και μετά. Οι κάτοικοί της παρελαύνουν εμπρός μας, σοφοί και τρελοί, ντόπιοι, πρόσφυγες και περαστικοί, όλη η λαθραία πανίδα των συνόρων, φτωχοί και μικροκτηματίες ευγενείς της επαρχίας, ταλαντευόμενοι ανάμεσα στο απλό και γεμάτο δεισιδαιμονίες σύμπαν της παράδοσης από τη μια και στο άνοιγμα προς τον δυτικό μοντερνισμό από την άλλη.

Βασικός πρωταγωνιστής του, ωστόσο, παραμένει αναμφισβήτητα η ίδια η Φύση: τα μελαγχολικά τοπία, που τους επιτίθενται οι απότομες αλλαγές των εποχών· οι μυρωδιές του καπνού· το συναισθητικό παιχνίδι των εικόνων και των χρωμάτων (από το χρυσό στο ασημί, περνώντας από το μπλε, το μαύρο, το γκρίζο και το άσπρο)· τα αινιγματικά πουλιά – αυτή ή ατμοσφαιρική ποίηση στο σύνολό της, η πεμπτουσία της γραφής του Ροτ. Για τον Ντέηβιντ Μπρόνσεν η Γαλικία που βλέπουμε στις “Φράουλες” είναι ένα Πουθενά”, ένας ου-τόπος στο περιθώριο των συσπάσεων της Ιστορίας. Και το ειδυλλιακό του πρόσωπο, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, προβάλλει ανάγλυφο στις ετήσιες εξορμήσεις στα γύρω δάση, σ’αυτό το ψάξιμο για θαυμάσιες, μαγικές, άγριες φράουλες.

 

 

Joseph Roth

Ο Γιόζεφ Ροτ γεννήθηκε το 1894 από εβραίους γονείς στην Ανατολική Γαλικία (σημερινή Ουκρανία). Σπούδασε φιλοσοφία και γερμανική φιλολογία στο Λέμπεργκ και στη Βιέννη. Το 1916 κατάχθηκε στον αυστριακό στρατό και έλαβε μέρος στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Στο διάστημα του μεσοπολέμου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη Βιέννη και στο Βερολίνο, όπου έζησε δώδεκα χρόνια (μετά το 1920). Ήδη από το 1922 εντοπίζει και στηλιτεύει από τους πρώτους τον Χίτλερ. Εβραίος ο ίδιος, ασκεί έντονη κριτική στη συμβιβαστική στάση της εβραϊκής κοινότητας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Το δίχτυ της αράχνης“, δημοσιεύτηκε το 1923 σε συνέχειες σε αυστριακή εφημερίδα και είχε αρκετή επιτυχία. Το 1926 έμεινε τέσσερις μήνες στη Σοβιετική Ένωση όπου αρχίζει να γράφει τα μυθιστορήματα “Φυγή χωρίς τέλος” και “Ο βουβός προφήτης“. Από το 1932 δηλώνει σ’ ένα φίλο του: “Πρέπει να φύγουμε. Θα κάψουν τα βιβλία μας και θα είμαστε εμείς ο στόχος… Πρέπει να φύγουμε ώστε μόνο τα βιβλία μας να παραδοθούν στην πυρά.” Στις 30 Ιανουαρίου του 1933, τη μέρα που ο Χίτλερ αναγορεύεται καγκελάριος του Ράιχ, ο Ροτ μεταναστεύει οριστικά στο Παρίσι, όπου θα περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του φτωχός και αλκοολικός, ως το θάνατό του το 1939. Άφησε έργο εκτεταμένο και ποικίλο: δεκατρία μυθιστορήματα, οχτώ μεγάλα αφηγήματα, τρεις τόμους δοκιμίων και ανταποκρίσεων, αμέτρητα άρθρα. Κυριότερα μυθιστορήματά του: “Hotel Savoy” (1924), “Φυγή χωρίς τέλος” (1927), “Το εμβατήριο Ραντέτσκι” (1932) και “Η κρύπτη των Καπουτσίνων” (1938). Στο κύκνειο άσμα του, “Ο θρύλος του Αγίου Πότη” (1939), ο Ροτ χωρίς να αυτοβιογραφείται, δίνει μια γλαφυρή, γλυκιά και ταυτόχρονη τραγική μυθιστορία της απόλυτης παράδοσης στο πάθος του.

 

Φράουλες του Joseph Roth από τις εκδόσεις Άγρα | βιβλιοπρόταση από το βιβλιοπωλείο ΠΥΡΓΕΛΗ

 

Σχετικά άρθρα

«Φραντς Κάφκα – Μιλένα Γιέσενκα – Γυμνοί μπροστά στα φαντάσματα»

Θανάσης Μουσόπουλος

Free ebook | ΓΥΝΗ ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ Νέες Περιπέτειες

ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X