Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Η αληθινή ιστορία πίσω από τα παραμύθια | Η Ραπουνζέλ από την Μικρά Ασία

Η Ραπουνζέλ (Rapunzel) είναι ένα γερμανικό παραμύθι ευρύτερα γνωστό από την συλλογή παραμυθιών των αδελφών Γκριμ και πρωτοεκδόθηκε το 1812 ως μέρος του βιβλίου τους. Η ιστορία των αδελφών Γκριμ είναι προσαρμογή του παραμυθιού Rapunzel του Φρίντριχ Σουλτς, που δημοσιεύτηκε το 1790.

Η έκδοση του Σουλτς βασίζεται στο Persinette της Σαρλότ-Ροζ ντε Κομόν ντε λα Φορς που αρχικά εκδόθηκε το 1698, που με τη σειρά του ήταν επηρεασμένο από μια πιο παλιά ιταλική ιστορία, Petrosinella του Τζιαμπατίστα Μπαζίλε, που δημοσιεύτηκε το 1634. Η πλοκή του χρησιμοποιήθηκε και έγινε αντικείμενο παρωδίας σε διάφορα μέσα και η πιο γνωστή του φράση είναι (“Ραπουνζέλ, Ραπουνζέλ, ρίξε κάτω τα μαλλιά σου”) είναι ιδιωτισμός της ποπ κουλτούρας. Στο πρώτο μέρος της έκδοσης του 1812, κατηγοριοποιείται ότι προέρχεται από το βιβλίο του Φρίντριχ Σουλτς «Kleine Romane» που εκδόθηκε το 1790.

Η σχέση της Ραπουνζέλ με την Μικρά Ασία και την ορθοδοξία.

Το παραμύθι της Ραπουνζέλ βασίζεται σε μια πρώιμη χριστιανική ιστορία. Τον 3ο αι. μ.χ. ζούσε στην Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού, ένας πλούσιος έμπορος ονόματι Διόσκορος που είχε μια πανέμορφη κόρη, την λάτρευε και της απαγόρευε να έχει οποιεσδήποτε κοινωνικές σχέσεις.

Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός ειδωλολάτρης πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου για να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά αυτή προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά. Ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Ραπουνζέλ εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά την περίοδο των διωγμών των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Τελικά ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως «πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται». Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.

Η Αγία Βαρβάρα η μεγαλομάρτυς

Όπως καταλάβατε η Ραπουνζέλ δεν είναι άλλη από την Αγία Βαρβάρα που τιμούμε την μνήμη της στις 4 Δεκεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον “Μυστικό Δείπνο” του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Οι Underhill West κυκλοφορούν ολοκαίνουριο special τραγούδι καραντίνας!

Βασίλης Δελιάδης

Γράφουν για τον Αλέξανδρο Σούτσο

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X