Sparmatseto
Βιβλίο

Βιβλιοπρόταση | Γκέρα της Ελένης Εφραιμίδου

 

Γκέρα το νέο βιβλίο της Ελένης Εφραιμίδου από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν

 

Είναι ευλογία να απολαμβάνεις την ανά..γνώση του τόπου μέσα από την εξαιρετική γραφή της Ελένης Εφραιμίδου. Το απήλαυσα από την πρώτη κιόλας ιστορία και δεν θα αρκεστώ σε μία μόνο ανάγνωση!

Μόνο μια ποιήτρια θα μπορούσε να μετατρέψει την πίεση της επιβίωσης και της ελευθερίας σε Χάρτινο Διαμάντι!

Θερμά Συγχαρητήρια αγαπητή Ελένη Εφραιμίδου εύχομαι όση αγάπη δέχτηκε το βιβλίο στην σύνθεση του από εσάς τόση και περισσότερη να πάρει από το αναγνωστικό κοινό γιατί το ΑΞΙΖΕΙ!

 

Γκέρα

Οι άγνωστοι αφανείς ήρωες των χωριών του κάμπου και της ορεινή περιοχής που προσπαθούν να επιβιώσουν αντέχοντας την πείνα, την εξαθλίωση, τον εξευτελισμό και τη βία της τρίτης βουλγαρικής κατοχής στη Θράκη (1941-43), επί σκηνής.

Πτυχές της εμπειρίας του μέσου ανθρώπου, άγνωστες καθημερινές στιγμές μέσα απ’ τα μάτια των απλών ανθρώπων της αγροτικής κυρίως περιοχής της Ξάνθης, μαρτυρίες γεγονότων όπως τα βίωσαν και όπως πέρασαν από γενιά σε γενιά, μαρτυρίες που δεν έχουν λεχθεί, αποσιωπήθηκαν ή χάθηκαν στη ροή του χρόνου.

Λέω πως η σκέψη μπορεί να μεταβάλλει τις εικόνες απ’ το παρελθόν. Να μετατρέψει την αλήθεια σε όνειρο, σ’ αυτό που θέλουμε ή δεν θέλουμε και να την απωθήσει ή να την εξαφανίσει. Αλλά και την ίδια τη στιγμή του γεγονότος να τη χωρίσει, να τη σπάσει στα δυο. Σ’ αυτό που συμβαίνει και σ’ αυτό που δεν συμβαίνει. Να πλάσει δυο στιγμές παράλληλες μέσα στον ίδιο χρόνο.

Αυτή η αυταπάτη εξαφάνιζε χρόνια την πραγματικότητα εκείνου του γεγονότος. Έκρυβε από το διεσταλμένο κουκούτσι των ματιών του Παναγή τον τρόμο και το άδικο.

Η αυταπάτη, αυτή η άμυνα. Μια επιβίωση είναι για μας που κουβαλάμε τη στιγμή την άδικη.

Τα κείμενα, μέσα απ’ τη λογοτεχνική αφηγηματική τους πλαισίωση, επιχειρούν να καλύψουν ένα σημαντικό κενό στην προφορική ιστορία της Θράκης, να ευαισθητοποιήσουν τον αναγνώστη στα γεγονότα της βίας και τις τακτικές του πολέμου, αλλά και να τον φέρουν κοντά στις πολιτισμικές και γλωσσικές μας παραδόσεις.

 

 

Ελένη Εφραιμίδου

H Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου, γεννήθηκε στην Ξάνθη, όπου και διαμένει μόνιμα. Στα γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1974 με ποιήματα που δημοσίευσε στο περιοδικό Ταχυδρόμος.

Έγραψε ποίηση, θέατρο, δοκίμιο. Κυρίως όμως ποίηση. Εξέδωσε έξι ποιητικές συλλογές, καθώς και τη θεατρική απόδοση του ομώνυμου διηγήματος του Γ. Μ. Βιζυηνού “Μοσκώβ-Σελήμ“, Ηλιοτρόπιο 1996 (α’βραβείο Α. Ιπεκτσί, 1999). Ανθολόγησε και επιμελήθηκε την “Ανθολογία ανέκδοτης ποίησης, Σύγχρονοι Θράκες ποιητές“, Σπανίδης 2007, συνεργασίες της φιλοξενήθηκαν στα έντυπα ή ηλεκτρονικά περιοδικά Θρακικά χρονικά, Ενδοχώρα, Θρακική και Φοροτεχνική Προσέγγιση, Τελεία και Παύλα, Ομπρέλα, Δαυλός, Η λέξη, (δε)κατα, Poetix,Bibliotheque, Frear, Fractal, Poetics, Ποιητικός Πυρήνας, Ποιητικοί διάλογοι κ. ά.

Συμμετείχε σε συλλογικά έργα και Ανθολογίες, όπως “Ανθολογία των 100“, Δαυλός, Αθήνα 1985, “45” ποιητές, Ομπρέλα, Αθήνα 1990, “Ανθολογία Νεοελληνικής ποίησης” τ.β’, Πολιτιστική συνεργασία, Αθήνα 2004, “Ανθολογία Σύγχρονοι Θράκες ποιητές“, Σπανίδης, Ξάνθη 2007, “Μη βία“, Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2009, “Τα ποιήματα του 2009“, Κοινωνία των (δε)κάτων, Αθήνα 2010, “Τα ποιήματα του 2014“, Κοινωνία των (δε)κάτων, Αθήνα 2016, “Σταγόνα επανεκκίνησης“, Frog, Θεσσαλονίκη 2015, “Το Θέατρο στην ποίηση“, Momentum, Αθήνα 2017, “Για τον Αντώνη Φωστιέρη, κριτικά κείμενα“, Αιγαίον, Λευκωσία 2017.

Υπήρξε μέλος της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων.

 

Γκέρα της Ελένης Εφραιμίδου: Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Οι Ρετσίνες του βασιλιά του Ισίδωρου Ζουργού

Βασίλειος Μακέδος

Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες | Χαρούλα Φράγκου

Θανάσης Μουσόπουλος

Οι ρετσίνες του βασιλιά | Βιβλιοπρόταση

Δήμητρα Πυργελή

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X