Sparmatseto
Βιβλίο

Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι! Και καταφέρνουν πάντοτε να μας χαλάνε την ημέρα!

Πολλές φορές ξυπνάς στο σπίτι σου με καλή διάθεση και ένα πλατύ χαμόγελο. Είσαι πεπεισμένος ότι τίποτα δεν θα σου πάει στραβά. Κοιτάς αν το μαλλί σου είναι εντάξει (γι’ αυτούς που έχουν), κλείνεις πονηρά το μάτι στον καθρέφτη και ανεβαίνεις στο αυτοκίνητο σου. Βάζεις τον αγαπημένο σου σταθμό στο ραδιόφωνο ή τις αγαπημένες σου επιλογές τραγουδιών που έχει στο στικάκι σου και ξεκινάς. Είσαι σίγουρος ότι η σημερινή μέρα θα είναι ενδιαφέρουσα και όμορφη γεμάτη ηρεμία και αποδοτικότητα. Τίποτα δεν πρόκειται να σου αλλάξει την διάθεση…….. μέχρι βέβαια να βγεις στον δρόμο.

 

ΒΙΒΛΙΟ: ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ! ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΛΑΝΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!

 

Εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Να σου και ο «πρώτος νταής του δρόμου» που συναντάς. Έχει πάρει ανάποδα τον μονόδρομο (και ποιος ξέρει πόσους ακόμα) και σου παίζει τα φωτά.

 

-«Αδερφέ, να περάσω λίγο γιατί άργησα», σου λέει και απαιτεί να κάνεις άκρη να περάσει.

 

Οκ, λες. Άνθρωποι είμαστε(;). Δεν πειράζει. Ίσως να συμβαίνει κάτι σοβαρό. Ας κάνω στην άκρη. Άλλωστε ποιος έχει τη διάθεση να μαλώνει πρωινιάτικα.

 

Χαμογελάς, παραχωρείς την προτεραιότητα σου, κάνεις τα στραβά μάτια στην παρανομία του και στο τέλος αποσβολωμένος τον κοιτάς που αντί να στρίψει αριστερά στην νόμιμη ροή του δρόμου, αυτός πάει πάλι κόντρα σε νέο μονόδρομο.

 

Όχι, δεν θα μου χαλάσει τη καλή πρωινή μου διάθεση ένας «νταής της ασφάλτου» και μέχρι να τελειώσεις τη σκέψη σουτσουπ ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο στη μέση του δρόμου.

 

-«Αδερφέ σε δευτερόλεπτα φεύγω» σου λέει κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση με τα δύο δάχτυλα (αντίχειρα και δείκτη)που σημαίνει περίμενε λίγο. Μην τα θες και όλα δικάσου!

 

Μα καλά σκέφτεσαι, δίπλα έχει πολλά μέρη να σταθμεύσει, γιατί πρέπει να κλείσει τον δρόμο;

Όποια απάντηση και να δώσεις δεν σου φαίνεται σωστή.

 

Εκεί είναι η αρχή του τέλους της καλής διάθεσης και για να μη σας τα πολυλογώ μέχρι να φθάσεις στη δουλειά σου έχεις ένα κεφάλι καζάνι από τα νεύρα γιατί όσους συναντάς βιάζονται και παρανομούν και γενικότερα όλος ο δρόμος είναι δικός τους.

 

Αυτό γενικά συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθείς να ανταπεξέλθεις με ηρεμία και καλοσύνη άλλα δεν τα καταφέρνεις. Το βράδυ γυρνάς στο σπίτι με ερωτηματικά. Τι μπορώ να κάνω χωρίς να χαλάω την καλή μου καθημερινή διάθεση και χωρίς να γίνομαι Μάικ Τάισον κάθε μέρα διεκδικώντας τα αυτονόητα;

 

«Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι και αμέτρητοι. Ποτέ μην τα βάζεις με αυτούς γιατί σε ρίχνουν στο επίπεδο τους και πάντα σε κερδίζουν». Αυτό λέει ο Άγγελος Ροδαφηνός  στο βιβλίο του «Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι». Ένα καταπληκτικό βιβλίο το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα και μέσα του θα συναντήσεις  τις καθημερινές ιστορίες τρέλας που ζεις. Θα μάθεις για την μέθοδο του ΡΟ και γενικότερα θα δεις πως μπορείς να αντιμετωπίζεις με χιούμορ κάθε είδους κατάσταση.

 

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το βιβλίο έχει ως σκοπό να εμπνεύσει, αλλά και να εκπαιδεύσει. Κατ’ αρχάς παρουσιάζεται η μέθοδος «Ρο», ένα απλό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων και διαχείρισης του στρες. Εν συνεχεία, ο συγγραφέας περιγράφει με άφθονο χιούμορ, πρωτοτυπία και ευρηματικότητα μια ημέρα του «Δάνου Αγχώτη», ενός σύγχρονου Δον Κιχώτη, απόφοιτου της μεθόδου «Ρο», ο οποίος δοκιμάζει να εφαρμόσει τη θεωρία στην πραγματική ζωή. Η διάθεση για χιούμορ, αλλά και η αποφασιστικότητα, η αφοσίωση στον στόχο του («δε θα αφήσω κανέναν κερατά να μου χαλάσει τη μέρα, γιατί αυτή η μέρα είναι δικιά μου!») και ο προσεκτικός σχεδιασμός ενός τρόπου δράσης για την κατάκτηση του στόχου του διακρίνουν τον ήρωά μας από τους κοινούς θνητούς. Στο βιβλίο παρουσιάζονται εφαρμοσμένες ψυχολογικές τεχνικές, σε συνδυασμό με παραδείγματα και ασκήσεις, για ουσιαστική βελτίωση της καθημερινής μας ζωής.

 

Σχετικά άρθρα

Jose-Carlos Somoza-Το σπήλαιο των Ιδεών | Της Λεύκης Σαραντινού

Λεύκη Σαραντινού

Ο Βασίλειος Γ. Φαρασόπουλος και «Ο Γλυκασμός των Αγγέλων»

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο Σύγχρονος Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός: Μεταξύ Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας)

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X