Sparmatseto
Βιβλίο Εκπαιδευτικά Νέα

5 καλοί λόγοι για να ξεκινήσετε το διάβασμα

 

5 καλοί λόγοι για να ξεκινήσετε το διάβασμα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα βιβλίο ή ένα σημαντικό άρθρο σε κάποιο περιοδικό;

Οι καθημερινές μας πλέον αναγνωστικές συνήθειες εστιάζονται γύρω από τα tweets, τις ενημερώσεις στο Facebook ή τις οδηγίες στα πακέτα συσκευασίας των προϊόντων των σούπερ μάρκετ.

Αν είστε ένας από αυτούς που δεν συνηθίζετε να διαβάζετε  συχνά, σίγουρα χάνετε πολλά πράγματα.

Ο οργανισμός μας λαμβάνει αρκετά οφέλη από την ανάγνωση και γι αυτό καλό θα ήταν όχι μόνο να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας γι αυτό αλλά και ν’ αρχίσετε να διαβάζετε συχνότερα.

 

Έχουμε λοιπόν και λέμε

 1_Η ανάγνωση θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Οι άνθρωποι που διαβάζουν βιβλία ζουν περίπου δύο χρόνια περισσότερο από όσους δεν το κάνουν, ανεξάρτητα από το φύλο, τον πλούτο, την εκπαίδευση ή την υγεία, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Yale.

«Η ανάγνωση βιβλίων συνέβαλε σε ένα ποσοστό μακροζωίας  που ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που παρατηρήθηκε για την ανάγνωση εφημερίδων ή περιοδικών», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης. «Σε σύγκριση με τους μη βιβλιοφάγους, οι αναγνώστες βιβλίων είχαν 23μηνο πλεονέκτημα μακροζωίας», σημείωσαν.

Η βαθιά ανάγνωση προάγει την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη – γνωστικές διαδικασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες πιθανότητες μακροζωίας , εξηγεί η έκθεση.

2_Μπορείτε να εμπεδώσετε καλύτερα ένα τυπωμένο βιβλίο

Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι σπουδαστές λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες από το χαρτί παρά από τις οθόνες, υπογραμμίζοντας την ανάγνωση για την αποστήθιση ενός πραγματικού βιβλίου παρά ενός ηλεκτρονικού αναγνώσματος. Μία μελέτη στη Νορβηγία έδειξε ότι οι σπουδαστές που διαβάζουν εκτυπωμένα κείμενα βαθμολογούνται καλύτερα στις εξετάσεις σε σχέση με τους μαθητές που διαβάζουν μόνο ψηφιακά.

Μια περίληψη της εκπαιδευτικής έρευνας που δημοσίευσε το περιοδικό SAGE Journals έδειξε ότι οι αναγνώστες μπορεί να μην κατανοούν ούτε να αποστηθίζουν ένα κείμενο όταν το βλέπουν ψηφιακά.

 

3_ Αναπτύσσει τις δεξιότητες του μέλλοντος

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμβάθυνση σε ένα περιβάλλον προσανατολισμένο στο βιβλίο είναι επωφελής για την μάθηση. Μία μελέτη δείχνει πώς η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης μέσα στο σπίτι ενισχύει την παιδεία των ενηλίκων, την αριθμητική και την επίλυση τεχνολογικών προβλημάτων.

Αυτές οι δεξιότητες είναι όλο και πιο σημαντικές, καθώς οι νεότερες γενιές επιδιώκουν την μετάβαση στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Μια έκθεση για το μέλλον του εργατικού δυναμικού δείχνει πώς η ζήτηση για δεξιότητες μετατοπίζεται προς πιο ήπιες δεξιότητες που μπορούν να προωθηθούν, εν μέρει, μέσω της ανάγνωσης.

 

 

4_ Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό σας

Εκτός από τη βελτίωση της συναισθηματικής και νοητικής σας αντίληψης, η ανάγνωση μπορεί επίσης να βοηθήσει να διευρυνθεί το λεξιλόγιό σας, με κάποια έρευνα να καταλήγει ότι «οι αναγνώστες άνω του μέσου όρου βιώνουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης λεξιλογίου απ’ ότι οι μέσοι αναγνώστες».

Επιπλέον, μια Έκθεση Τύπου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για ένα σημαντικό κενό λέξεων στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να συγκρατήσει την εκπαιδευτική εξέλιξη ορισμένων παιδιών.

“Η ανάγνωση με δυνατά λόγια, η συζήτηση για την ανάγνωση και η ανεξάρτητη εμπειρία ανάγνωσης στο σχολείο και στο σπίτι μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του λεξιλογίου”, ανέφερε η έκθεση.

 

5_ Βοηθάει στην αποτροπή της υποβάθμισης του εγκεφάλου μας (άννοια)

Η άσκηση του νου σας είναι πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Η έρευνα υποστηρίζει ότι αναζητώντας και μόνο κάτι που θα θέλατε να διαβάσετε μπορεί να προκαλέσετε ευχάριστα το μυαλό σας και να το κάνει να λειτουργήσει σαν να διαβάζετε πραγματικά.

«Η τακτική πρόκληση του εαυτού σας για διάβασμα έστω και διανοητικά φαίνεται να αυξάνει την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιμετωπίσει την ασθένεια». Ένας τρόπος για να το σκεφτείς είναι να το χρησιμοποιήσεις ή να το χάσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός των απανταχού αναγνωστών και άλλες παρόμοιες οργανώσεις ταξινομούν τους καταλόγους ανάγνωσης και παρέχουν έναν διαδικτυακό χώρο για συζήτηση για τη μυθοπλασία και τον πεζό λόγο.

Μπορείτε να γίνετε σήμερα κιόλας μέλος αυτού του ομίλου των απανταχού βιβλιόφιλων όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο. Οι συγγραφείς συμμετέχουν άμεσα, απαντώντας συχνά μέσω βίντεο σε ερωτήσεις και σχόλια των μελών.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Καθίστε και απολαύστε ένα καλό βιβλίο σήμερα κιόλας.

Σχετικά άρθρα

Διδώ Σωτηρίου | Ήρωες και αντιήρωες

Βασίλειος Μακέδος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ – ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ | Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου στον ΙΑΝΟ

«Bertolt Brecht, H ποιητική της αποστασιοποίησης» της Ιωάννας Μενδρινού | Βιβλιοπρόταση

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X