Sparmatseto
Εικαστικά

ONX STUDIO: ένα extended reality studio στη Νέα Υόρκη από το Ίδρυμα Ωνάσης

ONX STUDIO: το Ίδρυμα Ωνάση και το New Inc του New Museum συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός extended reality studio στη Νέα Υόρκη

Καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και designers από όλο τον κόσμο, που ασχολούνται με υβριδικά πεδία μεικτής πραγματικότητας, συναντιούνται στην 5η λεωφόρο ώστε να εξερευνήσουν τη σύγχρονη τέχνη.

 

ONX studio project

Το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ στην Αμερική (Onassis USA) και το NEW INC του New Museum ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τη δημιουργία ενός χώρου που προορίζεται για ανήσυχους καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και designers που εργάζονται σε υβριδικά πεδία μεικτής πραγματικότητας: το Onassis NEW INC eXtended Reality Studio ή, αλλιώς, ONX Studio.

 

 

Την εκπλήρωση του οράματος του ONX θα επιβλέπουν η Διευθύντρια του NEW INC, Stephanie Pereira, η συνιδρύτριά του, Karen Wong, ο Καλλιτεχνικός και Εκτελεστικός Διευθυντής του Onassis USA, Vallejo Gantner, και ο Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση, Πρόδρομος Τσιαβός. Τα τελευταία έξι χρόνια, το NEW INC, το οποίο αποτελεί το πολιτιστικό εκκολαπτήριο του New Museum, έχει προσελκύσει κορυφαία ταλέντα που έχουν εξερευνήσει αφηγηματικές τεχνικές μέσω διαφόρων ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι το AR (επαυξημένη πραγματικότητα), το VR (εικονική πραγματικότητα), το projection mapping (χαρτογραφημένη προβολή), το spatial audio (χωρικός ήχος) και το motion capture (σύλληψη κίνησης). Απόφοιτοι και μέλη του NEW INC έχουν πρωτοστατήσει στη συγκρότηση αυτής της αναδυόμενης κουλτούρας, μεταξύ των οποίων είναι τα βραβευμένα στούντιο Scatter, New Reality Co, Dave&Gabe, Sensorium, Superbright, Hyphen Labs, και καλλιτέχνες όπως η Stephanie Dinkins, η Eliza McNitt, ο Jakob Kudst Steensen και η Rachel Rossin. Από τα βραβεία, τις σημαντικές αναθέσεις και την αναγνώριση που απολαμβάνει αυτή η κοινότητα ξεχωρίζουν ένα βραβείο Emmy και πολυάριθμες διακρίσεις σε φεστιβάλ, όπως τα Tribeca, Sundance, SXSW Film και Φεστιβάλ των Καννών. Ανάμεσα στα επιτεύγματα προηγούμενων μελών του NEW INC, να αναφέρουμε την Eliza McNitt, η οποία, με παραγωγό τον Darren Aronofsky, δημιούργησε το Spheres, την πρώτη ταινία VR που αγοράστηκε έναντι επταψήφιου ποσού από το Sundance, καθώς και τους δημιουργούς του στούντιο Scatter, που επινόησαν το ευρείας πλέον χρήσης hardware για λήψη ογκομετρικής κινούμενης εικόνας, Depthkit, το οποίο μάλιστα ανέπτυξαν στο διάστημα της παραμονής τους στο NEW INC.

 

Τι είναι το ONX studio;

Το ONX Studio είναι ένας «επιταχυντής» καριέρας, χώρος εργασίας και γκαλερί για παρουσιάσεις που στεγάζεται στην Onassis Gallery του Olympic Tower, την έδρα του Onassis USA στο κέντρο του Μανχάταν. Με προγραμματισμένη την έναρξη λειτουργίας του για τα τέλη της άνοιξης του 2020, θα φιλοξενήσει δώδεκα καλλιτέχνες, ερευνητές και παραγωγούς, ανάμεσά τους απόφοιτους του NEW INC και όχι μόνο, που εργάζονται σε υβριδικά πεδία μεικτής πραγματικότητας, για περίοδο ενός έτους, προκειμένου να αναπτύξουν σημαντικά έργα για τη δημόσια σφαίρα. Ο χώρος του Studio θα μετατρέπεται επίσης σε μια γκαλερί μεικτής πραγματικότητας κάθε χρόνο, για μια έκθεση μηνιαίας διάρκειας, παρουσιάζοντας μέλη του ONX. Η πρώτη έκθεση προγραμματίζεται για τον χειμώνα του 2020-21. Το Studio θα λειτουργήσει ως διετές πιλοτικό πρόγραμμα.

 

Ένας χώρος 370 τ.μ. διαμορφωμένος από το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Leong Leong, στοχεύει στην ανάδειξη αυτής της διαρκώς αυξανόμενης κοινότητας καλλιτεχνών, σχεδιαστών και ερευνητών από το πεδίο της μεικτής πραγματικότητας. Οι καλλιτέχνες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν, να πειραματιστούν και να επιδείξουν τα έργα τους σε μια γκαλερί παρουσιάσεων για επιμελητές, παραγωγούς, συλλέκτες και ατζέντηδες. Τα μέλη θα πραγματοποιούν ανοιχτά στούντιο και salons, όπου η κοινότητα θα μπορεί να μοιράζεται βέλτιστες πρακτικές και στα οποία θα ενισχύεται ένα σύστημα δικτύωσης και υποστήριξης.

 

 

Το ONX Studio θα βρίσκεται επίσης σε στενό διάλογο με το Onassis Lab, το διεπιστημονικό εκκολαπτήριο του Ιδρύματος Ωνάση στην ΑΘΗΝΑ, το οποίο ξεκινάει τη λειτουργία του στο τέλος του 2020 και επιδιώκει να στηρίξει την καινοτομία και τη διάχυση της γνώσης και έργων. Το Onassis Lab θα παράσχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο προγραμμάτων επαγγελματικής εξέλιξης, με στόχο την υποστήριξη δημιουργών από διαφορετικούς τομείς και την ενθάρρυνση απροσδόκητων συναντήσεων μεταξύ επιστημόνων, καλλιτεχνών και θεωρητικών. Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις δύο αυτές πρωτοβουλίες αναμένεται να οδηγήσουν στην επισημοποίηση ενός προγράμματος ανταλλαγών στο εγγύς μέλλον.

 

Το Ίδρυμα Ωνάσης Πρωτοπορεί

Το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ έχει επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια στην εξερεύνηση της σύγχρονης τέχνης και της διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στα πολυμέσα, τα ψηφιακά, τη μεικτή πραγματικότητα και τις υβριδικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Αποστολή του είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες, να εξερευνήσει τις ιδέες και να πυροδοτήσει τολμηρές συζητήσεις που διαμορφώνουν την κοινωνία, μέσω της εκπαίδευσης και της τέχνης, βοηθώντας μας να «δούμε» τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία μέσα από τη σύνδεση με τον ψηφιακό ωκεανό της εποχής μας.

 

Μάθετε περισσότερα για το ONX Studio κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Christian Zervos & Cahiers d’Art. H Αρχαϊκή Στροφή | Μουσείο Μπενάκη

Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση | Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Έκθεση ζωγραφικής | Κώστας Γκουρτζής Esse est Percipi-Κώστας Καμαργιάννης Highway passengers of matter

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X