Sparmatseto
Εικαστικά

Ψηφιακές Παρουσιάσεις Εθνικής Πινακοθήκης | Φρόσω Ευθυμιάδη Μενεγάκη

 

Η Εθνική πινακοθήκη προσφέρει την ευκαιρία εικονικής περιήγησης στα έργα διάσημων καλλιτεχνών που διατηρούν έργα στην εθνική μας πινακοθήκη.

Σας παρουσιάζουμε σήμερα τη γλύπτρια Φρόσω Ευθυμιάδη Μενεγάκη

 

Φρόσω Ευθυμιάδη Μενεγάκη

Στις 11 Μαΐου 1989, με την ιδιόγραφη διαθήκη της, η Φρόσω Ευθυμιάδη-Μενεγάκη κληροδότησε στην Εθνική Πινακοθήκη την κινητή και ακίνητη περιουσία της. Στις 8 Νοεμβρίου 1995 το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχθηκε το κληροδότημα, μέσω του οποίου περιήλθαν στο μουσείο γλυπτά, προπλάσματα, μήτρες, καθώς και πλήθος σχεδίων για έργα γλυπτικής. Ακόμη, μελέτες για καθημερινά χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα και για διάφορα άλλα θέματα. Τα έργα αυτά προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας μιας από τις πιο αξιόλογες Ελληνίδες γλύπτριες από τα σπουδαστικά της χρόνια, που ξεκίνησαν στη Βιέννη το 1930, έως το 1971, που χρονολογείται το τελευταίο της έργο.

 

 

Στο μουσείο περιήλθαν επίσης έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια των Γιαννούλη Χαλεπά, Μίμη Βιτσώρη, Γιάννη Τσαρούχη, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Τάκη Μάρθα, Αριστομένη Προβελέγγιου, Αντώνη Πολυκανδριώτη, Γιάννας Περσάκη, Ίρας Οικονομίδου, Michael O Connell, Henri Matisse, χαρακτικά Ιαπώνων καλλιτεχνών, καθώς και μια συλλογή διαφόρων αντικειμένων από τα ταξίδια της στο εξωτερικό. Ακόμη, το προσωπικό αρχείο της γλύπτριας, που περιλαμβάνει μεγάλο όγκο αλληλογραφίας στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά με την οικογένειά της, φίλους, φορείς, καλλιτέχνες και σημαντικές προσωπικότητες με τις οποίες διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Ανάμεσά τους ο Νίκος Καζαντζάκης, ο υπουργός και δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς, η στενή της φίλη, φωτογράφος Βούλα Παπαϊωάννου, που έχει φωτογραφήσει και ορισμένα έργα της, ο τεχνοκριτικός Τώνης Σπητέρης και η σύζυγός του, γλύπτρια Ιωάννα Σπητέρη, οι γλύπτες Μιχάλης Λεκάκης και Κώστας Κουλεντιανός, η ζωγράφος Ίρα Οικονομίδου, ο διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης Alfred Barr και ο ζωγράφος Vance Kirkland, διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Denver. Το αρχείο της περιλαμβάνει επίσης νόμους και καταστατικά φορέων όπως το Καλλιτεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το Καλλιτεχνικό Σωματείο Ελληνίδων, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, ο Σύλλογος Γλυπτών, ο Διεθνής Γυναικείος Καλλιτεχνικός Σύλλογος (Women’s International Art Club). Ακόμη, προσωπικές φωτογραφίες, φωτογραφίες και διαφάνειες από το σύνολο σχεδόν του έργου της, καταλόγους εκθέσεων, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων, προσωπικά έγγραφα, σημειώσεις και πλήθος άλλων στοιχείων, τα οποία βοηθούν να σχηματίσουμε μια σφαιρική εικόνα για το έργο, τη ζωή και την προσωπικότητά της.

Για να δείτε την ψηφιακή παρουσίαση της γλύπτριας Φρόσω Ευθυμιάδη Μενεγάκη από την Εθνική Πινακοθήκη κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Σχετικά άρθρα

«ΣΗΜΕΙΟ ΦΥΓΗΣ» | Έκθεση χαρακτικής της Ματίνας Γεωργά από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Αγάπη (ή φαντάσματα ενός Μη Τόπου).Εκδοχή #2

Βασίλειος Μακέδος

Περιηγηθείτε online και δείτε έργα των Ρέμπραντ, Γιαν Στέιν, Βέρμεερ από το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας (Rijksmuseum)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X