Sparmatseto
Τέχνες Χορός

ΧΟΡΟΣ | ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ. ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

 

Η ΛΕΝΙΩ ΚΑΚΛΕΑ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

 

Χορός στη Στέγη Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάσση

 

Η Λενιώ Κακλέα προσεγγίζει μια «διευρυμένη» έννοια της χορογραφίας μέσα από τις δουλειές της. Είτε επιλέγει την τετ-α-τετ απεύθυνση στους θεατές μέσα σε ασυνήθιστα εικαστικά περιβάλλοντα, είτε την καθιερωμένη σκηνική σύμβαση, η χορογράφος επεξεργάζεται συνεχώς τα μεταβλητά όρια της καλλιτεχνικής πρακτικής της, φέρνοντας έτσι σε διάλογο την τέχνη και την τεχνική του χορού με άλλα πεδία.

 

Στη νέα της δουλειά, «Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια. Αποκλίσεις», όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, επικεντρώνεται σε σωματικές, καθημερινές δραστηριότητες, κατασκευάζοντας ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ευρώπης.

 

Η αφετηρία της έρευνας αυτής τοποθετείται το 2016, όταν η χορογράφος, πλαισιωμένη από συγγραφείς και αναλυτές/αναλύτριες, πραγματοποίησε 600 συνεντεύξεις, συλλέγοντας αφηγήσεις γύρω από τις συνήθειες, τις τελετουργίες και τα συναλλακτικά ήθη των συνεντευξιαζόμενων.

 

Για την παρουσίαση του εγχειρήματος στην ΑΘΗΝΑ, στη σκηνή αλλά και σε μορφή ηχητικής εγκατάστασης-αναγνωστηρίου, η Κακλέα μαζί με τρεις ακόμη γυναίκες περφόρμερ ανιχνεύει το σύγχρονο τοπίο της Ευρώπης μέσα από τη διασπορά και διάδοση των χειρονομιών-σωματικών τεχνικών που υιοθετούνται από τους/τις πολίτες/κατοίκους της.

 

xoros2-onasistegh-sparmatseto
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ. ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

 

Η Λενιώ Κακλέα ξεκίνησε από την έννοια της πρακτικής, για να επικεντρωθεί στην ανθρώπινη πράξη έξω από τη διχοτομία «εργασία / ελεύθερος χρόνος». Δημιούργησε έτσι ένα χορογραφικό έργο που καταγράφει τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με πρώτο σταθμό το προάστιο του Παρισιού, Aubervilliers, το φτωχότερο της Γαλλίας. Μέσα από τις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, πιστοποιείται πώς «οι πρακτικές μας είναι ένα πεδίο μέσα στο οποίο ανακαλύπτουμε και καλλιεργούμε την ταυτότητά μας, αναπτύσσουμε τη σχέση με το σώμα μας, εξασκούμε ή αποτυγχάνουμε να βρούμε την ελευθερία μας».

Η Λενιώ Κακλέα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ΣΤΕΓΗ το 2014, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, με το σόλο “Deux·L”, αποτέλεσμα της συνεργασίας της με την Αμερικανίδα χορογράφο Luncinda Childs πάνω σε μουσική του Ιάπωνα συνθέτη Ryoji Ikeda. Η νέα της δουλειά –μια συμπαραγωγή της Στέγης με ευρωπαϊκά ιδρύματα, όπως το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, η Μπιενάλε του Πουατιέ, το ευρωπαϊκό φεστιβάλ NEXT και τρεις εθνικές σκηνές της Γαλλίας– τοποθετείται στη διατομή της κοινωνικής ανθρωπολογίας και της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής. Η ΑΘΗΝΑ είναι ο τρίτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας της παράστασης «Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια. Αποκλίσεις». Η Λενιώ Κακλέα τιμήθηκε φέτος για το έργο της με το βραβείο του ιδρύματος Hermès Italia και της Triennale του Μιλάνου.

Οι «τεχνικές του σώματος», στις οποίες μας παραπέμπει το έργο της Λενιώς Κακλέα, βασίζονται στη σκέψη ενός από τους θεμελιωτές της κοινωνικής ανθρωπολογίας, του Marcel Mauss, ο οποίος κατέδειξε πώς οι πολιτισμικά καθορισμένες τεχνικές διαπλάθουν το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, ερμηνεύοντας έτσι πτυχές του πολιτισμού μέσα στον οποίο αυτό «κατασκευάζεται».

Ο όρος «διευρυμένη» χορογραφία αναφέρεται στη μετατόπιση, θεωρητική και πρακτική, από την καθαρή ενασχόληση με την κίνηση (pure dance), στη λογική μιας πιο ευρείας αντίληψης της κίνησης και του σώματος, σύμφωνα με την οποία ο χορός είναι ένα είδος γνώσης που αναφέρεται τόσο στις πληροφορίες οι οποίες εγγράφονται στα σώματά μας, όσο και στους τρόπους με τους οποίους οι πληροφορίες αυτές αναπαράγονται και κυκλοφορούν στο ευρύτερο κοινωνικό σώμα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΛΛΗΨΗ & ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΝΙΩ ΚΑΚΛΕΑ

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ JESSICA BATUT, NANYADJI KA-GARA, ΛΕΝΙΩ ΚΑΚΛΕΑ ΚΑΙ ELISA YVELIN

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ LOU FORSTER

ΗΧΟΣ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ÉRIC YVELIN

ΣΚΗΝΙΚΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ FLORIAN LEDUC

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ & ΣΚΗΝΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ALEXIA CAUNILLE

ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΔΙΑΝΟΜΗ TERESA ACEVEDO

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ AGNÈS HENRY – EXTRAPOLE

 

Μάθετε περισσότερα κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Στέγη Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάσση

Σχετικά άρθρα

Πέθανε ο σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι

Βασίλειος Μακέδος

Ο Χορός στο Βυζάντιο

Βασίλειος Μακέδος

H Ηρώ Μπέζου κέρδισε το βραβείο “Μελίνα Μερκούρη”

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X