Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

ΕΙΡΗΝΗ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

 

Ειρήνη, Τέχνη και Ποίηση 

 

Σήμερα θα παίξουμε με τις λέξεις. Είναι κάτι που ιδιαίτερα με συγκινεί και με προκαλεί από τα παιδικά μου χρόνια.

Πήραμε τρεις λέξεις και θα πούμε από πού παράγονται, πώς βγαίνουν. Οι ελληνικές λέξεις εδώ και χιλιάδες χρόνια γεννιούνται, ενώνονται μεταξύ τους και γενούν και άλλα παιδιά, άλλες λέξεις. Αυτό δε συμβαίνει στις νεότερες γλώσσες.

Οι τρεις λέξεις είναι πολύ ωραίες και αγαπητές. Τέχνη, Ποίηση και Ειρήνη.

Τέχνη, παράγεται από το ρήμα τίκτω, που θα πει «φέρνω στο φως». Η γυναίκα και ο άνδρας συνεργάζονται, το αποτέλεσμα η μάνα φέρει στο φως, το δημιούργημα της συνεργασίας αυτής. Ο άνδρας γεννά και η γυναίκα τίκτει. Τέχνη είναι το δημιούργημα που προκύπτει από το πάντρεμα της ζωής και του ονείρου.

Ποίηση, η δεύτερη λέξη. Βγαίνει από το ρήμα ποιώ, που θα πει δημιουργώ, φτιάχνω κάτι που πριν δεν υπήρχε, εκφράζω με λέξεις, ήχους, χρώματα, κινήσεις κάτι που συνέλαβα με τη σκέψη μου. Λέγοντας ποίημα, εννοούμε ένα δημιούργημα με λέξεις, ρυθμό και στίχους.

Και η τέχνη και η ποίηση είναι δημιουργήματα του ανθρώπου. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και φαντασίας, που καταβάλλει ο άνθρωπος σε ένα συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Κάθε εποχή έχει την τέχνη και τη ποίησή της. Τα τελευταία χιλιάδες χρόνια γεννήθηκαν αυτά τα φοβερά όπλα του ανθρώπου.

Είπα «όπλα» και θυμήθηκα την τρίτη λέξη που βάλαμε στο επιτραπέζιο παιχνίδι μας: τη λέξη Ειρήνη.

Η λέξη αυτή που είναι γνωστή ήδη από την εποχή του Ομήρου, είτε παράγεται από το ρήμα εἴρω που θα πει συνδέω, συνάπτω είτε από το ρήμα εἴρω που σημαίνω λέγω, ομιλώ στην εκκλησία, στη συνέλευση του λαού δηλαδή. Η ειρήνη έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Για τους αρχαίους, μάλιστα, η Ειρήνη ήταν θεά κόρη του Δία και της Θέμιδας, της θεάς της δικαιοσύνης και των θεσμών, της λειτουργίας της πόλης και της ύπαρξης του πολιτισμού. Μ’ άλλα λόγια, η ειρήνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε δημιουργία, για την τέχνη και για την ποίηση.

Από τα αρχαία χρόνια πολλά έργα ποιητικά και πεζά πολλών ειδών γράφτηκαν για την ειρήνη. Εμείς θα έρθουμε στη σύγχρονη Ελλάδα.

Φέτος τιμούμε τον Κωστή Παλαμά (1859 – 1943), εκατόν εξήντα χρόνια από τη γέννησή του. Αγωνιστής της Ειρήνης, της Παιδείας και του Πολιτισμού. Πριν από 90 χρόνια στο 27ο Συνέδριο Ειρήνης στην Αθήνα απευθύνεται στην καρδιά του Μεσοπολέμου, το 1929, στο Γραφείο Διεθνούς Ειρήνης και διακηρύσσει: «Η ειρήνη είναι η ιδέα, προς την οποία ως προς το άκρον άωτον του ανθρώπινου προορισμού βαθμηδόν και πληρέστερον αρμόζει να φέρεται, παρ’ όλα τα επιπροσθούντα [=πρόσθετα] εμπόδια, ο πολιτισμός».

 

 

Ο Κωστής Παλαμάς με τη ζωή και το έργο του πάλεψε για την Ειρήνη, γιατί πίστευε στην αγάπη ανθρώπων και λαών, γιατί ήθελε να σκορπίσει το χαμόγελο σε μικρούς και μεγάλους, να διώξει το φάσμα του πολέμου. Πίστευε ότι δεν αρκεί να λέμε λόγια, αλλά να κάνουμε και πράξεις.

Λέγει ο Κωστής Παλαμάς σε ένα ποίημά του:

Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας
ποτίζουμε τη γη για να γεννά
καρπούς λουλούδια, τ΄ αγαθά του κόσμου ολόγυρά μας•
φτωχή, αλουλούδιαστη, άκαρπη , μονάχα η αργατιά.

 

Σχετικά άρθρα

1978: Η επανεκκίνηση μιας πόλης | Του Κώστα Μπλιάτκα

Κωνσταντίνος Μπλιάτκας

Ψυχής άκος

Δήμητρα Πυργελή

Η δονκιχωτική πλευρά της ζωής

Μάρθα Αποστολίδου

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X