Sparmatseto
Θέατρο Παιδί Τέχνες

Ο Πέτρος και ο Λύκος | Παιδική θεατρική παράσταση από τον “Μαγικό Αυλό”

Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τα παιδιά και τις ανάγκες τους με έναν τρόπο ευκαιριακό και διεκπεραιωτικό. Η τρυφερότητα της ηλικίας τους και το μικρό τους ανάστημα μας ξεγελούν, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως τους χρειάζονται τα εύκολα, τα «εύπεπτα», τα γλυκανάλατα και τα απλοϊκά. Δυστυχώς, η τέχνη που απευθύνεται στα παιδιά, όχι σπάνια, χαρακτηρίζεται από αυτή την αντίληψη. Η καλύτερη απάντηση σ’ αυτή τη στρεβλή κατανόηση έρχεται από τους μεγάλους συνθέτες Benjamin Britten, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Camille Saint-Saëns και Sergei Sergeyevich Prokofiev, οι οποίοι έγραψαν συμφωνική μουσική για παιδιά ή των οποίων η μουσική έχει αγαπηθεί και από τους μικρούς φιλόμουσους.

Στη φετινή Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους, τα παιδιά και οι παιδαγωγοί των Συνεργαζόμενων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών «Μαγικός Αυλός», «Πρότυπο», «Νέοι Καλλιτέχνες» και «Μικροί Καλλιτέχνες» ανεβάζουν την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη «Π»), «τον Πέτρο και τον Λύκο» του Sergei Prokofiev.

Γραμμένο το 1936 κατά παραγγελία του Κεντρικού Παιδικού Θεάτρου της Μόσχας, το συμφωνικό αυτό έργο του Prokofiev εμφορείται από την -τότε- «μοντέρνα» ιδέα της νίκης του ανθρώπου έναντι της άγριας φύσης. Ο μικρός Πέτρος δεν ήταν ένα απλό παιδί του χωριού της προεπαναστατικής Ρωσίας, αλλά ένα πρότυπο της σοσιαλιστικής ανδρείας και της ευστροφίας των σύγχρονων καιρών, το οποίο συναγωνίζονταν τα αγγλοσαξονικά πρότυπα ανδρείας στα οποία τα μικρά αγόρια γαλουχούνταν μέσα από τον προσκοπισμό στη Δύση.

Η πρώτη κινηματογραφική αποτύπωση του έργου στη Δύση έγινε το 1946 από τα στούντιο της Disney. Ο Prokofiev είχε συναντηθεί με τον Walt Disney κατά την περιοδεία του πρώτου στις Η.Π.Α. το 1938. Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας είχε επισκεφθεί το Λος Άντζελες και παρουσίασε το μουσικό έργο, το οποίο είχε εντυπωσιάσει τον Disney. Ο συνδημιουργός του τόσο αγαπημένου ήρωα κινουμένων σχεδίων Mickey Mouse, έπρεπε να περιμένει τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μπορέσει να μεταφέρει τον «Πέτρο και τον Λύκο» στην μεγάλη οθόνη.

Σήμερα, ο Πέτρος προσλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά και η σχέση του με τον λύκο εμπνέεται από την αρχή της οικοδικαιοσύνης, ξεφεύγοντας από τις αφηγήσεις των λαϊκών παραμυθιών της Κεντρικής Ευρώπης, τα οποία παρουσίαζαν τον λύκο ως την έκφραση του απόλυτου φόβου. Δείγμα αυτής της νέας αφήγησης, αποτελεί η σύγχρονη μεταφορά του μουσικού παραμυθιού του Prokofiev στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία της Suzie Templeton και σκηνογραφία του Marek Skrobecki (2006). Η ταινία απέσπασε το 2007 το Βραβείο Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το γνωστό μας Όσκαρ, ως η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων (stop-motion) μικρού μήκους.

Ακόμα και μέσα από μετανεωτερικές αναγνώσεις, το τόσο αγαπημένο αυτό έργο συνεχίζει να συγκινεί και να γεννά σε μικρούς και σε μεγάλους πλούσιες συναισθηματικές εναλλαγές χωρίς φόβο και μακριά από τις επιταγές της πολιτικής ορθότητας. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο να νιώσουν όλα εκείνα τα συναισθήματα που η μαεστρία του Prokofiev μας χαρίζει τόσο απλόχερα.


Μουσική: Sergei Prokofiev

Ηθοποιοί: Οι μικροί μαθητές μας

Συγγραφή διαλόγων, σκηνογραφία, σχεδιασμός κουστουμιών, αφήγηση: Νίκος Κοσμίδης

Χορογραφίες – δραματοποίηση: Αγγελίδου Ελένη, Αδαμίδου Αναστασία, Γκάλτσεβα Έλενα, Γκιριτλή ΤΖάνα, Εμμανουηλίδου Ευαγγελία, Καλατζή Ευθυμία, Πέτρου Ηλέκτρα, Τσάκου Δέσποινα, Τσιλτσίδου Θεοδώρα, Φιλιππίδου Μαργιωρή, Χαλιαμακίδου Κατερίνα.

Ηχοληψία: Γκάλτσεβα Έλενα

Κατασκευή κουστουμιών: Κέλλυ Κανδυλή

Υπεύθυνες παρασκηνίων: Δάφνη Ανδρέου, Αναστασία Παπαδοπούλου, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαρία Σαβίδου, Στέλλα Πετκίδου

Γενικός συντονισμός: Νίκος Κοσμίδης – Ελένη Μαρίνη

Σχετικά άρθρα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας | Online και Δωρεάν για όλους

Βασίλειος Μακέδος

«Ο χρόνος σταματά»… στο Θέατρο “Κάτω απ’ τη Γέφυρα”

Βασίλειος Μακέδος

«Ένα μωρό για τρεις», με τους Παύλο Χαϊκάλη, Κώστα Αποστολάκη και Γιάννη Δρακόπουλο

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X