Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Μήπως κρύβεις έναν Μακιαβέλι μέσα σου; | Κάνε το Τεστ

Ο Νικολό Μακιαβέλι ήταν Ιταλός πολιτικός και φιλόσοφος της Αναγέννησης που έμεινε στην ιστορία σαν υπέρμαχος της πολιτικής ηθικής που θεωρεί την αποτελεσματικότητα πιο σημαντική από την ηθική.

Ο Niccolò di Bernardo dei Machiavelli, (3 Μαΐου 1469 – 21 Ιουνίου 1527) γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια της Φλωρεντίας και ήταν γιος του Μπερνάρντο Μακιαβέλι και της Μπαρτολομέα Νέλι. Ο πατέρας του μερίμνησε ώστε ο νεαρός Νικολό να λάβει ουμανιστική εκπαίδευση, σύμφωνη με τα κλασικά πρότυπα της εποχής. Η εκπαίδευση αυτή και η σχέση του με Φλωρεντίνους ουμανιστές είχαν ως αποτέλεσμα να λάβει το 1498 το αξίωμα δεύτερου καγκελαρίου της φλωρεντινής δημοκρατίας.

Από τη θέση αυτή ο Μακιαβέλι ασχολούνταν με τη διοίκηση των περιοχών υπό τον έλεγχο της Φλωρεντίας και ήταν επίσης ένας από τους έξι γραμματείς του πρώτου καγκελάριου και μέλος του συμβουλίου των “Δέκα του Πολέμου” που συνεπαγόταν τη συμμετοχή του σε διπλωματικές αποστολές. Οι αποστολές του τον έφεραν σε επαφή με αρκετές από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής του στην Ευρώπη, όπως τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΒ΄, τον Πάπα Ιούλιο Β΄ και τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Μαξιμιλιανό Α΄. Στον Μακιαβέλι έκανε επίσης μεγάλη εντύπωση ο Καίσαρας Βοργίας, που είχε διοριστεί από τον πατέρα του, τον Πάπα Αλέξανδρο ΣΤ΄, Δούκας της Ρωμανίας. Οι κρίσεις που διατύπωνε στις επιστολές προς τη φλωρεντινή σινιορία για αυτά τα πρόσωπα που συνάντησε ως απεσταλμένος αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για τα πορτραίτα τους που σκιαγράφησε στο έργο του Il principe (Ο Ηγεμών).

Το 1512, με τη βοήθεια των ισπανικών στρατευμάτων του Φερδινάνδου, οι Μέδικοι επέστρεψαν στη Φλωρεντία και κατέλυσαν τη δημοκρατία (repubblica). Ο Μακιαβέλι αποπέμφθηκε από τη θέση του και λίγους μήνες αργότερα υπέστη βασανιστήρια και φυλακίστηκε για μικρό διάστημα, ως ύποπτος συμμετοχής σε συνωμοσία εναντίον των Μεδίκων.

Πορτραίτο του Niccolò Machiavelli από τον Santi di Tito

Αποσύρθηκε στο πατρικό του κτήμα στην περιοχή Σαντ’ Αντρέα και εκεί το δεύτερο μισό του 1513 συνέγραψε τον Ηγεμόνα, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποκτήσει την εύνοια των Μεδίκων. Τα επόμενα χρόνια ο Μακιαβέλι συμμετείχε στις συζητήσεις μια ομάδας ουμανιστών που συναντώνταν στους κήπους του Κόζιμο Ρουτσελάι και συνέγραψε μία κωμωδία, τον Μανδραγόρα (1518) και την Τέχνη του Πολέμου (1521). Επηρεασμένος από τις συζητήσεις αυτές συνέγραψε και τις Διατριβές για τα πρώτα δέκα βιβλία της Ιστορίας του Τίτου Λίβιου.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των Διατριβών, ο Μακιαβέλι κατάφερε να επιστρέψει στη Φλωρεντία και το 1520 του ανατέθηκε η συγγραφή της ιστορίας της Φλωρεντίας. Το καθεστώς των Μεδίκων, όμως, ανατράπηκε το Μάιο του 1527, η δημοκρατία παλινορθώθηκε και ο Μακιαβέλι έχασε τη θέση του. Απογοητευμένος πέθανε λίγο αργότερα στη Φλωρεντία από πάθηση του στομάχου.

Είναι ο εμπνευστής  της φράσης “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”

Ο όρος Μακιαβελισμός χρησιμοποιείται στην ψυχολογία. Αναφέρεται σε ένα χαρακτηριστικό της ανθρώπινης προσωπικότητας που θέλει ένα πρόσωπο τόσο επικεντρωμένο στα δικά του συμφέροντα που θα χειραγωγήσει, θα εξαπατήσει και θα εκμεταλλευτεί τους άλλους για να επιτύχει τους στόχους του.

Ο Μακιαβελισμός είναι ένα από τα γνωρίσματα της λεγόμενης «Σκοτεινής τριάδας», ενώ τα άλλα δύο είναι ο ναρκισσισμός και η ψυχοπάθεια.

Βασίζεται στο διαβόητο βιβλίο του Il Principe (Ο Ηγεμών) όπου υποστήριζε πως οι ισχυροί ηγέτες θα πρέπει να είναι σκληροί με τα υποκείμενα και τους εχθρούς τους και ότι η δόξα και η επιβίωση δικαιολογούν την χρησιμοποίηση κάθε μέσου, ακόμη και αυτών που θεωρούνται ανήθικα και βάναυσα.

Όσοι πάσχουν από το σύνδρομο αυτό έχουν μερικά από τα εξής συμπτώματα:

 • Επικεντρώνονται μόνο στις δικές τους φιλοδοξίες και συμφέροντα.
 • Δίνουν προτεραιότητα στα χρήματα και την εξουσία και όχι στις σχέσεις.
 • Εμφανισιακά δείχνουν γοητευτικοί και σίγουροι για τον εαυτό τους.
 • Λέει ψέματα και εξαπατά όταν αυτό απαιτείται.
 • Αποφεύγει τις συναισθηματικές δεσμεύσεις και προσκολλήσεις.

Αν σας τρώει η περιέργεια να μάθετε κατά πόσο είστε κρυπτο-μακιαβελιστές έχουμε βρει ένα τεστ 20 ερωτήσεων που θα ήταν καλό για σας να το κάνετε.

Απλά πατήστε εδώ και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Είτε συμφωνούμε μαζί του είτε όχι θα πρέπει να παραδεχτούμε πως ο Νικολό Μακιαβέλι ήταν μια προσωπικότητα της “πρώτης γραμμής” που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας αφήνοντας μας μεταξύ των άλλων και μερικά αποφθέγματα που για πολλούς από ‘μας –τους κακούς φυσικά, χεχεχε- θεωρούνται σαν το άγιο δισκοπότηρο της διπλωματίας και σας παραθέτω μερικά απ’ αυτά.

 • Ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι. Λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι.
 • Έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα μόνο να τον φοβούνται.
 • Τους αντιπάλους σου ή πρέπει να τους παίρνεις με το μέρος σου ή να τους εκμηδενίζεις.
 • Η αρετή κι ο πλούτος σπάνια πηγαίνουν στον ίδιο άνθρωπο.
 • Γενικά οι άνθρωποι είναι αγνώμονες, ασταθείς και υποκριτές. Προτιμούν να αποφεύγουν τον κίνδυνο και είναι αχόρταγοι για κέρδος.
 • Ο άνθρωπος είναι καλός μόνο όταν είναι αδύναμος.
 • Κάνε το κακό μια κι έξω, αλλά το καλό δίνε το σιγά-σιγά.
 • Ποτέ μην προσπαθείς να κερδίσεις με τη βία αυτό που μπορεί να αποκτηθεί με πονηριά (διπλωματία).
 • Προκαλεί κανείς το ίδιο μίσος με τις καλές πράξεις όσο και με τις κακές.
 • Ποτέ τίποτε μεγάλο δεν επιτεύχθηκε χωρίς κίνδυνο.

Σχετικά άρθρα

Γιάννης Βουλτσίδης | ο λαϊκός δημιουργός της Θράκης

Θανάσης Μουσόπουλος

Δημοσθένης Σωτηρούδης: Περιγράφοντας τον αρχέγονο κύκλο της ζωής

Βασίλειος Μακέδος

Η συναρπαστική ποίηση του Λεβέντ Ισμαήλ Γιουσούφ

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X