Sparmatseto
Projects Εικαστικά Τέχνες

Μπορεί η τέχνη να αλλάξει την σκέψη μας για την κλιματική αλλαγή;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τέχνη που παρουσιάστηκε στο Παρίσι κατά τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 2015 άλλαξε κατά πολύ τα συναισθήματα των ανθρώπων σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά μόνο αν έκρυβε μέσα της  ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα.

Σε μια νέα δημοσίευση του περιοδικού Psychology of Aesthetics-Creativity and the Arts, οι  Laura Kim Sommer και Christian A. Klöckner από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας έχουν εντοπίσει ένα στενό σύνολο παραμέτρων για το τι κάνει την τέχνη των ακτιβιστών αποτελεσματική στην αλλαγή της κοινής γνώμης.

Μελετήθηκαν αντιδράσεις των 874 επισκεπτών στο φεστιβάλ ArtCOP21 για την αλλαγή του κλίματος, οι οποίοι είδαν έργα τέχνης διάσπαρτα σε όλη την πόλη του Παρισιού με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αλλαγή του Κλίματος. Μελέτησε τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις, τη συνάφεια κάθε έργου τέχνης με την καθημερινότητά τους και κατά πόσο τα έργα τους ενέπνευσαν σε προσωπικό επίπεδο επιδρώντας στα συναισθήματα τους. Βάσει των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές μπόρεσαν να χωρίσουν τα αποτελέσματα σε τέσσερις κατηγορίες.

 

Eric Tourneret, ο φωτογράφος των μελισσών

Την «παρηγορητική ουτοπία», την «προκλητική δυστοπία», την «μέτρια μυθοπλασία» και την «ιδανική λύση».

Στο τέλος, μόνο τρία έργα από τα 37 έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν να ήταν σε θέση να κάνουν κάτι για την αλλαγή του κλίματος. Και τα τρία, τα οποία ανήκαν στην κατηγορία «ιδανική λύση», απεικόνιζαν εντυπωσιακά και πολύχρωμα φυσικά τοπία που υποδεικνύουν κάποιες  περιβαλλοντικές λύσεις.

Δύο από τα αυτά ήταν έργα του Eric Tourneret έχοντας σαν θέμα τη βιοποικιλότητα, ενώ το τρίτο ήταν από την Cicia Hartmann, παρουσίαζε μια κρεμαστή σειρά λουλουδιών από ανακυκλωμένα υλικά.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν που τα συμμετοχικά έργα δεν είχαν μεγάλη επίδραση στους επισκέπτες. «Δεν τους έκανε έβαλαν αναρωτηθούν ποιος είναι ο δικός τους ρόλος στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης ή τις συνέπειες που θα είχε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα για αυτούς», ανέφερε η Sommer. «Του έδωσε απλώς μια αίσθηση κοινοχρησίας, γι ‘αυτό και την διάθεση τους την αποκαλέσαμε «παρήγορη ουτοπία». Ανέμενα πως δίνοντας τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν θα τους έκανε πιο δραστήριους, πιο ενεργητικούς και πιο ευαισθητοποιημένους. Αλλά φαίνεται ότι οι άνθρωποι θέλουν να εμπνευστούν από κάποιον που σκέφτεται εντελώς διαφορετικά και όχι να είναι μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.»

Cicia Hartmann-Ανακυκλωμένα λουλούδια

Εν τω μεταξύ, τα παιχνιδιάρικα και πολύχρωμα έργα, όσο αισιόδοξα κι αν ήταν δεν έβγαλαν αυτό τον προβληματισμό και οι επισκέπτες τα αξιολόγησαν περισσότερο για την  καλλιτεχνική τους ποιότητα. Τα δυσοίωνα και δυστοπικά έργα τους έκαναν να νιώθουν καταθλιπτικοί και ανήμποροι να αναλάβουν κάποια δράση, ενώ η χρήση των μυθοπλαστικών θεμάτων κρίθηκε αρκετά βαρετή.

Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα λένε οι ερευνητές, αλλά ένα έργο τέχνης μπορεί να βγάλει τη σωστή ισορροπία των συναισθημάτων μέσα μας και οι καλλιτέχνες «έχουν την δύναμη να αναπαράγουν τις ιστορίες της κλιματικής αλλαγής έναν με τρόπο που θα ενεργοποιήσει και θα αφυπνίσει την κοινωνία μας».

Πρόσφατα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ισπανίας σε συνεργασία με το Μουσείο του Prado στη Μαδρίτη χρησιμοποίησαν την τέχνη (ζωγραφική), πραγματοποιώντας μια κοινή δράση για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή, με αφορμή την συνάντηση για το περιβάλλον της COP25,  που πραγματοποιήθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα.

Επέλεξαν, από κοινού τέσσερα κλασσικά έργα τέχνης του μουσείου και τα επαναδιαμόρφωσαν έτσι ώστε να ταυτίζονται με την παγκόσμια ανησυχία σχετικά με τις κλιματολογικές αλλαγές.

Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό.

Niños en la playa (1910)Niños en la playa (1910)-WWF SPAIN MUSEO DEL PRADO
Felipe IV a Caballo (1635-1636)Felipe IV a Caballo (1635-1636)-WF SPAIN MUSEO DEL PRADO
El quitasol (1777)El quitasol (1777)-WWF SPAIN MUSEO DEL PRADO
El paso de la laguna Estigia (1520)El paso de la laguna Estigia (1520)-MUSEO DEL PRADO

Σχετικά άρθρα

OpenCulture | Χιλιάδες βιβλία τέχνης, εικόνες και ebooks από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου

Βασίλειος Μακέδος

Ποίηση και Μουσική σε ένα….

Έφη Ζάννη

Διαρρήκτης Υψηλής Τέχνης | Ο Μικ Τζάγκερ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X