Sparmatseto
Projects Αφιερώματα Τέχνες

Environmental Art | Άνθρωπος+Περιβάλλον=Τέχνη

“Αυτή η μορφή τέχνης επιδιώκει να αμφισβητήσει την εξουσία και τη δύναμη των μουσείων και των γκαλερί που ιστορικά ελέγχουν την παραγωγή, την πώληση και την προβολή έργων τέχνης”

Ένα μικρό, περιεκτικό, εισαγωγικό για την περιβαλλοντική τέχνη.

Από την πρώτη στιγμή που ο πρωτόγονος άνθρωπος αποτύπωσε για πρώτη φορά εικόνες βροχής και αστραπών στους εσωτερικούς τοίχους των σπηλαίων του, ήταν επακόλουθο οι πρώτοι καλλιτέχνες να έχουν ενθουσιαστεί με την απεικόνιση αυτού του φυσικού μας περιβάλλοντος σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, εδώ και αιώνες, η εμφάνιση του τοπίου στην τέχνη είχε ως στόχο να ερμηνεύσει είτε το δέος μας για τον φυσικό μας κόσμο είτε ως υποκείμενο σαν υπόβαθρο για την τεκμηρίωση των ανθρώπινων αφηγήσεων και αναπαραστάσεων.

Τον 20ό αιώνα, παράλληλα με την αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία γύρω από την κατάσταση της υγείας του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη επίδρασή σ’ αυτό, πολλοί καλλιτέχνες άρχισαν να δημιουργούν έργα σε συνεργασία με τον φυσικό κόσμο για να επιστήσουν την προσοχή σε οικολογικά ζητήματα καθώς και στη δημιουργία μιας σχέσης με  αυτά .

Οι περιβαλλοντικοί καλλιτέχνες επιδιώκουν να εργαστούν σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον (φώτο Jasmin Sessler)

Ως μια πιο συγκεκριμένη έννοια, η περιβαλλοντική τέχνη έχει κερδίσει περισσότερη αποδοχή από τη δεκαετία του 1990, όταν οι καλλιτέχνες άρχισαν να σκέφτονται για το περιβάλλον τους όχι μόνο ως προς τον ζωντανό ή τον χτισμένο χώρο αλλά και ως ένα συνεκτικό σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι έχουν έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν.

Οι περιβαλλοντικοί καλλιτέχνες επιδιώκουν να διερευνήσουν την ανθρώπινη σχέση μας με το περιβάλλον μέσα από την ενσωμάτωση της καλλιτεχνικής τους πρακτικής μέσα σε αυτό. Αυτό αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τον τόπο της καλλιτεχνικής παραγωγής. Σε αντίθεση με τη χρήση ενός καλλιτεχνικού στούντιο ως μοναδικού χώρου για δημιουργία, οι περιβαλλοντικοί καλλιτέχνες ασχολούνται με τον φυσικό κόσμο με πολύ πιο ενεργό και άμεσο τρόπο, είτε εργαζόμενοι με νέους τρόπους έξω είτε φέρνοντας φυσικά υλικά σε μια νέα τεχνοτροπία.

Συχνά ξεχνάμε ότι είμαστε ΦΥΣΗ. Η φύση δεν είναι κάτι ξεχωριστό από εμάς. Έτσι, όταν λέμε ότι έχουμε χάσει τη σχέση μας με τη φύση, έχουμε χάσει τη σύνδεσή μας με τον εαυτό μας (Andy Goldsworthy)

Οι περιβαλλοντικοί καλλιτέχνες επιδιώκουν να εργαστούν σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και όχι να το διαταράξουν. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζουν βαθιά τον αντίκτυπο που έχουν ως άτομα στην φύση και δεν θυσιάζουν την υγεία ή την ευημερία της για να δημιουργήσουν τέχνη. Επιπλέον, δουλεύοντας σε συνεργασία με οργανικά τοπία, οι περιβαλλοντικοί καλλιτέχνες υπόκεινται στους ανεξέλεγκτους κύκλους των εποχών με τις διαδικασίες τους άνθησης, διάβρωσης, αποσάθρωσης και φθοράς.

Οι περιβαλλοντικοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν συχνά τη φύση αυτούσια στα καλλιτεχνήματα τους όπως φύλλα, λουλούδια, κλαδιά, πάγο, χώμα, άμμο, πέτρα και νερό. Επιπλέον, επιλέγουν να τοποθετήσουν τη δουλειά τους σε συγκεκριμένους χώρους, η Τέχνη του Περιβάλλοντος συχνά επιδιώκει τόσο να μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται ο τόπος, όσο και να αποκαλύπτει αυτό που ήταν ήδη εκεί. Αυτό απαιτεί οι θεατές και το κοινό να αναθεωρήσουν πώς βλέπουν τον κόσμο γύρω τους δίνοντας  μεγαλύτερη προσοχή στα λεπτά και τα ξεχωριστά μέρη που αποτελούν αυτό που μπορούμε να ξαναδούμε ως συνεκτικό περιβάλλον.

Αυτή η μορφή τέχνης επιδιώκει να αμφισβητήσει την εξουσία και τη δύναμη των μουσείων (phtoto by Amber Avalona)

Με την εξέλιξη της Land Art, η περιβαλλοντική τέχνη επανεξετάζει την σημασία και αναγκαιότητα ενός εκθεσιακού χώρου και αναζητά άλλους χώρους όπου μπορεί να συμβεί και όπου μπορεί να υπάρξει τέχνη. Αυτή η μορφή τέχνης επιδιώκει να αμφισβητήσει την εξουσία και τη δύναμη των μουσείων και των γκαλερί που ιστορικά ελέγχουν την παραγωγή, την πώληση και την προβολή έργων τέχνης.

Αναζητώντας νέους και μερικές φορές μοναδικούς και εκπληκτικούς χώρους, οι καλλιτέχνες όχι μόνο αποσύρουν την εξουσία από τους εξειδικευμένους εμπόρους τέχνης, τους αγοραστές και γενικά από την αγορά τέχνης, αλλά αμφισβητούν επίσης την ανάγκη που έχουν για ένα συγκεκριμένο ακροατήριο (εμπόρους τέχνης) . Γενικά οι Land Artists  υπογραμμίζουν τη γέννηση μιας ιδέας για την διαδικασία της δημιουργίας, χωρίς να επιμένουν ότι το έργο πρέπει να δει κανείς από πολλούς ανθρώπους ή ακόμη και από οποιονδήποτε σχετικό ή άσχετο μ’ αυτούς.

Σχετικά άρθρα

Δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο κλιπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του ’21

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ | Η ΞΑΝΘΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1940 – 1950-1ο ΜΕΡΟΣ

Θανάσης Μουσόπουλος

Το ΚΘΒΕ… στις βιβλιοθήκες των σχολείων

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X