Sparmatseto
Projects Sparmatseto Projects

Γνωριμία με την Παιγνιοθεραπεία | Βιωματικό Σεμινάριο στην Κομοτηνή

 

ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Γνωριμία με την Παιγνιοθεραπεία

Κομοτηνή | Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης Αθηνίων 

 

Διάρκεια: 8 ώρες/ 2 ημέρες των 4 ωρών

Ημερομηνίες Σεμιναρίου: 09 και 11 Δεκεμβρίου 2019

Ώρες: 17:00 – 21:00

Τοποθεσία: Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη, Μέγαρο Στάλιου, Κονδύλη 64, Κομοτηνή

 

Περιγραφή – Σκοπός: Η παιγνιοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Μέσω της παιγνιοθεραπείας, το παιδί μαθαίνει να επικοινωνεί με μεγαλύτερη ευκολία με τους γύρω του. Είναι μέσο εξερεύνησης, μέσο δημιουργίας και εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη του ψυχισμού του παιδιού. Το παιχνίδι είναι ό,τι πιο κοντινό έχει το παιδί ως μέσο για να εκφραστεί και να απελευθερωθεί. Ως εκ τούτου του παρέχει διέξοδο σε ό,τι το προβληματίζει, λειτουργώντας θεραπευτικά. Στην Παιγνιοθεραπεία τα παιδιά χρησιμοποιούν το παιχνίδι για να εκφράσουν συμβολικά τις ανησυχίες, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Πρόκειται για μια διαδικασία όπου μέσα από το παιχνίδι το παιδί καταφέρνει να εσωτερικεύσει τα συναισθήματα του, να τα αναγνωρίσει, να τα αποδεχτεί και να τα κατανοήσει. Αναπτύσσει πολύ ευκολότερα εργαλεία που το βοηθούν με την κοινωνικότητά του αλλά και με το να μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες ψυχολογικά καταστάσεις. Το παιχνίδι και κατ’ επέκταση η παιγνιοθεραπεία, αποτελεί μέσο έκφρασης πολύ πιο δυνατό από τις λέξεις. Στο πλαίσιο της παιγνιοθεραπείας, το παιδί έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα, σε ένα χώρο που παρέχει ασφάλεια, εμπιστοσύνη, σεβασμό, κατανόηση και αποδοχή. 

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μεθοδολογία,  τα εργαλεία καθώς και την αξία της παιγνιοθεραπείας ως μέσο εναλλακτικής έκφρασης.  Στόχος είναι να κατανοήσουν την αξία του παιχνιδιού στη θεραπευτική διαδικασία αλλά και γενικότερη συνεισφορά του παιχνιδιού, να εμπλουτιστούν με ιδέες και παιχνίδια τα οποία θα μπορέσει ο καθένας να εφαρμόσει σε όποιον τομέα της ζωής του επιθυμεί. 

 

Θεματικές Ενότητες:

  • Θεωρητικές προσεγγίσεις, σύντομη ιστορική αναδρομή του παιχνιδιού
  • Παιχνίδι ένα μέσο αγωγής και εκπαίδευσης
  • Διαδικασία της παιγνιοθεραπείας
  • Δομή της θεραπείας μέσω του παιχνιδιού: Περιβάλλον και υλικά
  • Παιχνίδι και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΔΕΠ-Υ, μαθησιακές δυσκολίες κ.α)
  • Πρακτικές εφαρμογές-Ανάλυση παιχνιδιών και η χρησιμότητα τους

 

 

Λοιπές πληροφορίες: Μετά το πέρας του σεμιναρίου, θα χορηγηθεί Βεβαίωση συμμετοχής στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά τα αντικείμενα που καλύφθηκαν.

Διεξαγωγή σεμιναρίου με βιωματική προσέγγιση, με στόχο την απόλυτη χρηστικότητα του σεμιναρίου.

 

Εισηγήτρια: Χριστίνα Τσιμούδη, Ψυχολόγος – Εμψυχώτρια – Εξειδίκευση στη σχολική ψυχολογία, παιγνιοθεραπεία, ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Βασίλειος Μακέδος, ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

 

Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, φοιτητές εκπαιδευτικών τμημάτων αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες αναφορικά με την παιγνιοθεραπεία και τις ευεργετικές της ιδιότητες.

 

Πληροφορίες/εγγραφές:

καθημερινά 11:00 – 14:00 και 19:30 – 23:00 στο τηλέφωνο 25310 72502.

 

Η εγγραφή σας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/L1dCnxxbxg6Nm9GfA

  

Κόστος συμμετοχής: 40€ το άτομο (ειδικές τιμές για φοιτητές, ανέργους και μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης Αθηνίων)

 

 

Οργάνωση sparmatseto platform

 

g:i ag:i ag:i a - g:i a

Σχετικά άρθρα

Ψηφιακές Ιστορικές Περιηγήσεις | Βυζαντινή Μακεδονία

Βασίλειος Μακέδος

Για ποιους λόγους υπάρχουν οι δρόμοι; | Του Κώστα Μπλιάτκα

Κωνσταντίνος Μπλιάτκας

Tανγκό, ένας καθαρά ανδρικός χορός | Η αιρετική όψη ενός διάσημου χορού

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X