Sparmatseto
Παιδί

Βιντεοπαιχνίδια και παιδιά του Δημήτρη Κωνσταντινίδη

Με μεγάλη συγκίνηση διάβασα το άρθρο που έγραψε ο πρωτότοκος μου γιος, ο Δημήτρης, σχετικά με τα βιντεοπαιχνίδια και την επιρροή τους στα παιδιά. Σκέφτομαι, αν ένα παιδί στην ηλικία των 15 γράφει και σκέφτεται τόσο ώριμα άλλα και βλέπει τους κινδύνους που κρύβουν πολύ καλά αυτοί που έχουν σκοπό τα χρήματα παρά τις ζωές των ανθρώπων, τότε πραγματικά αυτός ο κόσμος έχει μέλλον και είναι στα χέρια των παιδιών μας. Μέρες της γιορτής του σας το παραθέτω με περηφάνια και ελπίδα:

 

 

Τα τελευταία χρόνια, τα βιντεοπαιχνίδια που ασχολούνται με την βία και την υιοθετούν / προωθούν, αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τουλάχιστον το 50% των παιχνιδιών που πωλείται αυτή τη στιγμή στις αγορές βιντεοπαιχνιδιών περιέχουν βίαιες σκηνές όπως εκτελέσεις, πολέμους και δολοφονίες. Μία επίσκεψη σε ένα κατάστημα βιντεοπαιχνιδιών επιβεβαιώνει την παραπάνω πρόταση.

 

Πριν από την κυκλοφορία οποιουδήποτε παιχνιδιού, το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια ελέγχει το περιεχόμενο του παιχνιδιού και αξιολογεί την καταλληλότητά του, επιβάλλοντας όριο ηλικίας. Γενικά,η χρήση βίας σε ένα παιχνίδι μπορεί να γίνει αποδεκτή αν το παιχνίδι ΔΕΝ απευθύνεται και αποκτάται από παιδιά, τηρώντας τα όρια που έχουν επιβληθεί. Όμως,το γεγονός πως η ηλικιακή ομάδα που αγοράζει περισσότερο, τέτοιου είδους παιχνίδια είναι τα παιδιά-έφηβοι, δεν επιτρέπει την αποδοχή της βίας. Ένα παιδί, που ο εγκέφαλός του βρίσκεται σε ανάπτυξη, δεν είναι έτοιμο να δεχτεί σκηνές βίας, καθώς δεν μπορεί να τις διαχωρίσει από την βία από την πραγματική ζωή και μπορεί να υποστεί σοβαρές συνέπειες από την έκθεση σε βίαια βιντεοπαιχνίδια. Επιπροσθέτως, ενώ οι κατασκευαστές παιχνιδιών θα έπρεπε να αποτρέπουν να προσελκύουν ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ ως αγοραστές βίαιων παιχνιδιών, με τις διαφημίσεις τους κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

 

 

Έτσι, υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία που προσφέρει ένα βίαιο παιχνίδι σε ένα παιδί. Τα δύο κυριότερα είναι:

 

  • Δεν μπορούν να καταλάβουν την σημασία της πραγματικής βίας, ενός αληθινού φόνου.

Είναι το σημαντικότερο αρνητικό στοιχείο που προσφέρουν τα βίαια παιχνίδια. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποκρύπτουν την πραγματική τραγικότητα βίαιων σκηνών. Παρουσιάζουν έναν θάνατο, ως κάτι όχι και τόσο ανατριχιαστικό όσο πραγματικά είναι. Τα παιδιά, όμως, δεν μπορούν να καταλάβουν αυτή την τακτική. Δεν μπορούν να αντιληφθούν πως τα παιχνίδια αυτά, φτιάχνονται για τα συμφέροντα των κατασκευαστών, αφού στις μέρες μας, η βία «πουλάει». Έτσι, το παιδί, ειδικά αν παίζει τέτοιου είδους παιχνίδια από μικρή ηλικία, διδάσκεται πως το να αφαιρείς ζωές είναι κάτι «διασκεδαστικό, όχι και τόσο σοκαριστικό».

Ως, αποτέλεσμα, τα παιδιά θεωρούν φυσιολογική, μία σκηνή βίας.Αρκετοί άνθρωποι έχουν δηλώσει πως αν δουν κάποιον άνθρωπο αιμόφυρτο στον δρόμο, δεν θα σοκαριστούν, καθώς είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες εικόνες. Μάλιστα, τα παιδιά, αφού αφομοιώσουν την βία από τα παιχνίδια, την περνούν στην καθημερινή τους ζωή. Παιδιά κάτω των 10 ετών που βλέπουν καρτούν με βία και παίζουν βίαια παιχνίδια, (ακόμα και με όριαηλικίας που ταιριάζουν στην ηλικία τους –π.χ. σούπερ ήρωες-) φωνάζουν συνεχώς διάφορες εκφράσεις όπως: ‘‘Θα σκοτώσω τον οδηγό του λεωφορείου, θα φέρω τον Μπάτμαν να διαλύσει το σχολείο, θα σε σφάξω, θα μαχαιρώσω την δασκάλα μου…’’ είναι εκφράσεις από παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία λένε τα παραπάνω λόγω συνήθειας. Έχουν συνηθίσει να ακούν από διάφορα παιχνίδια και καρτούν τις παραπάνω εκφράσεις, και απλά  χωρίς να καταλαβαίνουν τι εννοούν, επαναλαμβάνουν ό,τι έχουν μάθει.

 

  • Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να γίνουν η αφορμή μιας δολοφονικής επίθεσης, οργανωμένη από παιδιά.

Δεκάδες από τις δολοφονικές επιθέσεις που έχουν σε σχολεία, είχαν οργανωθεί από άτομα, τα οποία είχαν μανία με βίαια βιντεοπαιχνίδια. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν αυτά τα βιντεοπαιχνίδια για να προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρεαλισμό στους πελάτες τους, είναι τόσο αναπτυγμένη, που δίνει την δυνατότητα να μπορούν να αντιγράφονται οι προσομοιωτές των στρατιωτικών δυνάμεων που χρησιμοποιούνταιαποκλειστικά σε ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ για εκπαιδευτικούς σκοπούς.Έτσι, το παιδί ενώ υποτίθεται πως διασκεδάζει, στην πραγματικότητα, μαθαίνει να χειρίζεται όπλα.

Ακόμη, ένα παιδί που αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα –όπως bullying, κατάθλιψη ή οτιδήποτε άλλο- μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του, για να ξεσπάσει, να εκδικηθεί. Ως συνέπεια, επιτίθεται σε αθώους ανθρώπους, δημιουργώντας πανικό και σπέρνοντας την θλίψη.

 

 

Τι γίνεται με τα όρια ηλικίας;

Όπως προαναφέραμε, πριν από την κυκλοφορία οποιουδήποτε παιχνιδιού, το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια ελέγχει το περιεχόμενο του παιχνιδιού για βία, εφαρμόζοντας. Όμως, αυτό το σύστημα δεν μπορεί να διώξει τα βίαια παιχνίδια από τα παιδικά χέρια, καθώς τα όρια ηλικίας παρουσιάζουν τα εξής μειονεκτήματα:

  1. Δεν έχουν όλες οι βίαιες σκηνές, προειδοποιήσεις. Πολλές ταινίες ή παιχνίδια δεν έχουν τις κατάλληλες προειδοποιήσεις για τις βίαιες σκηνές που περιέχουν.
  2. Δεν έχουν όλα τα παιχνίδια τα κατάλληλα όρια. Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται μπορεί, να βαθμολογήσουν ένα παιχνίδι πολύ βίαιο και να του επιβληθεί αυστηρό όριο ηλικίας (π.χ. 18+), επειδή περιέχει σκηνές πάλης σε όλη του την ιστορία, ενώ ένα παιχνίδι που περιέχει τρομακτικές σφαγές για 5 λεπτά, να βαθμολογηθεί πιο ήπια (12+ ή 16+), λόγω της διάρκειας εμφάνισης των βίαιων σκηνών.
  3. Παιχνίδια με όριο ηλικίας 18+ ανακατεύονται με παιχνίδια με όριο ηλικίας 3+. Ανάλογα με τα κριτήρια ταξινόμησης, βίαια παιχνίδια βρίσκονται δίπλα σε μη-βίαια παιχνίδια. Αυτό μπορεί να γίνει είτε κατά λάθος (π.χ. ταξινόμηση με αλφαβητική σειρά ή bestseller), είτε σκόπιμα, για να προσελκύσει τους αγοραστές.
  4. Οι καταστηματάρχες θα αφήσουν κάποιον να αγοράσει ένα παιχνίδι, ακόμη και αν ο αγοραστής δεν τηρεί το όριο ηλικίας του παιχνιδιού. Οι περισσότεροι ταμίες και υπάλληλοι σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, αν δουν ένα 9χρονο να θέλει να αγοράσει ένα πολύ βίαιο παιχνίδι δεν θα δώσουν σημασία. Αντίθετα, θα πραγματοποιήσουν την συναλλαγή, χωρίς ούτε να προειδοποιήσουν τον 9χρονο, πως αυτό το παιχνίδι περιέχει σκηνές βίας.
  5. Ακόμα και με την ύπαρξη των κατάλληλων ορίων και προειδοποιήσεων, δεν εγγυάται κανείς πως ένα βίαιο παιχνίδι θα μείνει μακριά από παιδικά χέρια. Στο μενού έναρξης κάθε παιχνιδιού, υπάρχει ένα παράθυρο που αναφέρει τους όρους χρήσης του παιχνιδιού. Τα όρια ηλικίας ανήκουν σε αυτούς και αναγράφονται κάπως έτσι:

 

«Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ επισημαίνει πως ο χρήστης πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του για να του επιτραπεί η συμμετοχή στο παιχνίδι. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ δεν φέρνει καμία ευθύνη σχετικά με διαταραχές που μπορεί να προκύψουν, αν κάποιος χρήστης συμμετέχει στο παιχνίδι χωρίς να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του».

Ουσιαστικά, ο κατασκευαστής ξεκαθαρίζει την θέση του, λέγοντας πως δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που κάποιος πάθει κάτι ή διαπράξεικάτιακραίο, επειδή επηρεάστηκε από το παιχνίδι, ενώ δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Όμως, κανείς δεν διαβάζει αυτούς τους όρους χρήσης –που συνήθως είναι πολλές σελίδες- και προχωρά απευθείας.

Αλλά ακόμη και κάποιος να έχει διαβάσει τους όρους χρήσης και να μην τους τηρεί, δεν μπορεί να συνεχίσειστο παιχνίδι, επειδή δεν τους αποδέχεται. Κανείς δεν θα δώσει χρήματα για ένα παιχνίδι και δεν θα το παίξει, επειδή δεν τηρεί τους όρους χρήσης. Ως αποτέλεσμα, ο χρήστης προχωρά το παιχνίδι, δηλώνοντας ψευδώς πως πληροί τους όρους χρήσης.

 

Συμπεραίνουμε, ότι τα βίαια παιχνίδια, αν και επηρεάζουν σοβαρά τα παιδιά και την αθωότητά τους, παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό στα καταστήματα των παιχνιδιών. Για να σταματήσει η εξάπλωση τέτοιων παιχνιδιών, θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι. Τα παιδιά, μπορούν να στραφούν σε ενδιαφέροντα παιχνίδια που να μην έχουν βία. Οι γονείς, πρέπει να αποτρέπουν τα παιδιά από την αγορά βίαιων παιχνιδιών και να ελέγχουν τι παιχνίδια διαθέτουν τα παιδιά τους. Οι καταστηματάρχες οφείλουν να προσέχουν πολύ με τις αγοραπωλησίες βίαιων παιχνιδιών. Τέλος, η κυβέρνηση και η πολιτεία μπορούν να πάρουν ορισμένα μέτρα για να περιορίσουν αυτά τα παιχνίδια. Θα καταφέρει άραγε, η κοινωνία, να αποτρέψει τα παιδιά από την έκθεση στην βία, προστατεύοντας την ανεμελιά τους;

Σχετικά άρθρα

Πώς ο πολιτισμός συμβάλει στην ανάπτυξη των παιδιών

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Τα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΙΚΑ ΚΛΙΚΣ επιστρέφουν πιο… καλοκαιρινά από ποτέ στο Παιδικό Μουσείο Exploration

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Διαγωνισμός ζωγραφικής για τη δημιουργία Χριστουγεννιάτικης κάρτας

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X