Sparmatseto
Βιβλίο

Βιβλιοπρόταση | Επιφανείς της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόρειας Θράκης κατά τον 18ο, 19ο και 20ο – Θεοδώρα Μηνούδη

Με το όνομα Ανατολική Ρωμυλία ή Ρουμυλία, ονομάστηκε επίσημα η περιοχή της Βόρειας Θράκης, από τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878), με την οποία και μετατράπηκε η θρακική αυτή περιοχή σε αυτόνομη επαρχία, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκτείνονταν από τη Φιλιππούπολη ως τις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Η έκτασή της έφτανε τα 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου. Στην περιοχή αυτή κατοικούσαν Βούλγαροι, Έλληνες και Τούρκοι. Η πρωτεύουσα της επαρχίας, ήταν η Φιλιππούπολη (Plovdiv).

Η ορολογία Ανατολική Ρωμυλία είναι Τουρκική, σύνθετη, από το Ρούμ και το Υλί ( ή Ελί) και σημαίνει Χώρα των Ρωμιών, των Ελλήνων. Πλούσια ήταν η συμβολή της στα Γράμματα, στις Τέχνες, στον Πολιτισμό. Ήθη και έθιμα πανάρχαια, Θρακικά και Ελληνικά, διασώζονται μέχρι τις μέρες μας.

Χάρτης της Ανατολικής Ρωμυλίας

Όταν, η Ρωσία και οι Δυτικές Δυνάμεις «παρέδιδαν» την Βόρεια Θράκη στους Βούλγαρους, γνώριζαν ότι παρέδιδαν ένα κομμάτι ελληνικής γης, αφού αθέτησαν, στο συνέδριο του Βερολίνου, την ονομασία Ανατολική Ρωμυλία. . Μαρτυρούν άλλωστε για την ελληνικότητά της, οι 600.000 ελληνικός πληθυσμός, οι 5 μητροπόλεις, οι 113 κεντρικές εκκλησίες, τα 100 παρεκκλήσια, τα 10 μοναστήρια, τα 66 σχολεία με 8.000 περίπου μαθητές και 186 δασκάλους και τα ανώτερης παιδείας εκπαιδευτικά ιδρύματα (Ζαρίφειο Διδασκαλείο, Ελληνικό Παρθεναγωγείο και Μαράσλειος Σχολή).

Το βιβλίο της Θεοδώρας Μηνούδη «Επιφανείς της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόρειας Θράκης κατά τον 18ο, 19ο και 20ο», που κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις Επιστημών» και χρηματοδοτήθηκε από το «Ίδρυμα Ελένης Γκιουμουσγκερδάνη», αναφέρεται λεπτομερέστατα στους επιφανείς Έλληνες (Αναστάσιος Γεωργιάδης, Κοσμάς-Μύρτιλος Αποστολίδης, Απόστολος Θ. Δοξιάδης, Κώστας Βάρναλης κ.ά.) που προσέφεραν τα μέγιστα για την διατήρηση και την συνέχιση του Ελληνικού ιδεώδους σαν ένας πραγματικός φάρος πολιτισμού στα δύσκολα χρόνια του διωγμού των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας από τους Τούρκους και μετέπειτα από τους Βουλγάρους.

Η ιστορία της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, και οι περισσότεροι αγνοούν ακόμα και τη γεωγραφική της θέση. Πόσοι γνωρίζουν σήμερα ότι τα Νότια τμήματα των γειτόνων μας ήταν κάποτε τα Βόρεια τμήματα της Ελλάδος; Πόσοι γνωρίζουν, ότι η Νότια Βουλγαρία ήταν το Βόρειο Τμήμα της Θράκης, η λεγάμενη Ανατολική Ρωμυλία, όπου εκεί έζησε και μεγαλούργησε ο ελληνισμός για πολλούς αιώνες, και έγραψε τη δική του ιστορία. Είναι καιρός να κάνουμε μια αρχή και να καταγράψουμε από τις πηγές την ιστορική αλήθεια, έτσι όπως την έζησαν επιφανείς της Ανατολικής Ρωμυλίας-Βόρειας Θράκης, τη βίωσαν και την κατέγραψαν στο προσωπικό τους ημερολόγιο, και μας άφησαν ένα πλούσιο αρχειακό υλικό.

Οι άνθρωποι αυτοί, αν και έζησαν σε μια ταραγμένη και δύσκολη εποχή, είχαν μεταξύ τους σύμπνοια, αγάπη και αλληλεγγύη, γιατί κυριαρχούσε έντο­νος ο πατριωτισμός. Δεν είχαν ανάγκη να διδαχθούν την αγάπη προς την πα­τρίδα, αφού την πατρίδα την κουβαλούσαν βαθειά ριζωμένη μέσα τους. Τη λά­τρευαν τυφλά και έδιναν ακόμα και τη ζωή τους γι αυτήν, όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις. Και σε οποιοδήποτε μέρος την Γης κι αν βρέθηκαν δεν την ξέχασαν, και την ενίσχυαν πάντοτε με οποιονδήποτε τρόπο.

Στις μέρες μας, που η κοινωνία είναι βυθισμένη στην εσωστρέφεια και την απομόνωση και τα πρότυπα και οι αξίες δεν υπάρχουν πια, είναι καιρός, μέσα από το έργο αυτό, να αναδείξουμε όλους εκείνους που πάλεψαν και θυσιάστη­καν για τα δίκαια της πατρίδας και σηματοδότησαν το ιστορικό γίγνεσθαι μιας άλλης εποχής, και που η μηχανή του χρόνου τείνει να τους αφήσει στην αφάνεια. Είναι ανάγκη να αναδείξουμε το μεγαλείο της ψυχής αυτών των ανθρώπων, και να κάνουμε γνωστό το σπουδαίο έργο και την μεγάλη και ανιδιοτελή προσφορά τους, ώστε να είναι παράδειγμα προς μίμηση στις νεότερες γενιές.

Η Θεοδώρα Σπ. Μηνούδη γεννήθηκε στο Αιγίνιο Πιερίας από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, είναι εγγονή του Μακεδονομάχου Γκαίτε Τζοβαρόπουλου. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στην Ιατρική σχολή Αθηνών κοντά στους Πανεπιστημιακούς δασκάλους Κ. Τούντα, Κ. Μοίρα και Κ. Σέκερη. Παρακολούθησε σεμινάρια αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, Νεοελληνικής λογοτεχνίας Κοινωνιολογία της Θρησκείας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εταιρεία των  Φίλων του Λαού).

Γράφει Ποίηση, Δοκίμιο, Μελέτη και Πεζό Λόγο. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα το οποίο βραβεύθηκε από το Πολύπτυχο, και ένα βιβλίο για τη ΘΡΑΚΗ, για το οποίο το Θρακικό Κέντρο – Εταιρία Θρακικών Μελετών την τίμησε με τιμητική πλακέτα και το βράβευσε η Εστία της Νέας Σμύρνης. Έργα της βραβεύτηκαν από έγκριτα λογοτεχνικά σωματεία και από την UNESCO και μεταφράστηκαν στην Αγγλική και Ιταλική γλώσσα. Έλαβε τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή της στο Ανθολόγιο της Ελληνοϊταλικής Ποίησης από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ακαδημίας προς διάδοση του Πολιτισμού Francesco Gligora.

Με τη δική της φροντίδα και με την οικονομική ενίσχυση της Ένωσης Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Βουλγαροελληνικής Φιλίας, δημιουργήθηκε το έτος 1998 και λειτούργησε μέχρι το 2008 φροντιστήριο στη Μεσημβρία της Βουλγαρίας, όπου διδάσκετο η Ελληνική γλώσσα σε παιδιά σχολικής ηλικίας και σε όσους είχαν ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα, την επίβλεψη του οποίου επιμελήθηκε η ιδία.

 

Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!

φταίει ο Θεός που μας μισεί!

φταίει το κεφάλι το κακό μας!

Φταίει πρώτα απ’ όλα το κρασί!

Ποιος φταίει; Ποιος φταίει;

Κανε’να στόμα δεν το’ βρε

και δεν το ’πε ακόμα.

Έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα

Πίνουμε πάντα μας σκυφτοί

σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα

όπου μας εΰρει μας πατεί.

Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα.

Προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα!

(Από τους Μοιραίους του Κώστα Βάρναλη)

Σχετικά άρθρα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΖΩΗΣ του Φρέντρικ Μπάκμαν | Βιβλίο

Βασίλειος Μακέδος

«Το Κάστρο των Αγγέλων» του Γιοστέιν Γκάαρντερ

Θανάσης Μουσόπουλος

ΟΔΟΣ ΝΟΣΤΙΜΙΑΣ | Οι καλύτερες γεύσεις από όλο τον κόσμο για σένα και τους φίλους σου

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X