Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Κούρδοι | Εάν ο πόνος είναι ελευθερία τότε ναι, είμαστε και οι δύο ελεύθεροι

Οι Κούρδοι είναι ένας περήφανος, αρχαίος λαός που παρότι ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια σε πληθυσμό (Ιράν-Ιράκ-Τουρκία-Συρία) δεν έχουν αξιωθεί μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος.

Είναι γνωστοί για την γενναιότητα και την μαχητικότητα τους χωρίς όμως να έχουν κατορθώσει να περάσουν στο ευρύ κοινό στοιχεία και πληροφορίες για την καταγωγή και την αρχέγονη ιστορία τους.

Κατοικούν στις πεδιάδες της Μεσοποταμίας και στα βουνά του Ταύρου και του Ζάγκρου για τουλάχιστον 3000 χρόνια τώρα.

Παραδοσιακά ήταν βοσκοί αιγοπροβάτων, αλλά και  γνωστοί για την στρατιωτική τους ανδρεία από την αρχαιότητα που πιθανώς σαν Καρδούχους ή Κάρδους να αναφέρεται σ’ αυτούς ο  Ξενοφών στην «Κύρου Ανάβασις»  το 401 π.Χ.

Η μητρική τους γλώσσα είναι ινδοευρωπαϊκή και πιστεύεται ότι σχετίζονται με τους αρχαίους Μήδες (ιστορικός αρχαίος λαός με ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και είχαν υπό τον έλεγχό τους την Περσική Αυτοκρατορία και την Μικρά Ασία κατά τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ.) που ίδρυσαν μια αυτοκρατορία το 612 π.Χ. την ημερομηνία που υποστηρίζουν οι Κούρδοι για ίδρυσή τους.

Αυτή διήρκεσε μέχρι που ο Κύρος ο Μέγας μπόρεσε να επιβάλει την περσική ηγεμονία στο 550 π.Χ. Εντούτοις, ο πολιτισμός τους κυριαρχούσε στην Περσία μέχρι που ο Μεγάλος Αλέξανδρος κατέκτησε την αυτοκρατορία το 331 π.Χ.

Giro Mondo-Κούρδος Πρίγκηπας

Μετά από αυτό, οι Κούρδοι παρέμειναν ως μικρές επαρχίες παρόμοιες με τους άλλους πληθυσμούς της περιοχής όπως οι Αρσακίδες και οι Σασσανίδες της Περσίας και οι Σελτζούκοι Τούρκοι της Ανατολίας.

Ένας Τούρκος σουλτάνος έδωσε το όνομα Κουρδιστάν (η χώρα των Κούρδων) στις επαρχίες τους και τον 7ο αιώνα π.Χ., πολλοί Κούρδοι υιοθέτησαν το σουνιστικό ισλάμ και την αραβική γλώσσα που είναι και η επίσημη γλώσσα τους, όμως οι Κούρδοι δεν υιοθέτησαν ποτέ τα αραβικά έθιμα κρατώντας τον δικό τους πολιτισμό και παραδόσεις.

Οι Κούρδοι αναρριχήθηκαν  ξανά στην πολιτική εξουσία, τον 12ο αιώνα μ.χ. όταν εξαιρετικοί στρατιωτικοί μηχανικοί έχτισαν την ακρόπολη στο Κάιρο και τα τεράστια αμυντικά έργα στο Χαλέπι.

Σήμερα, περίπου 25-30 εκατομμύρια Κούρδοι εξακολουθούν να ζουν στα πατρογονικά τους εδάφη υπό καθεστώς μειονότητας.

Όλα αυτά μέχρι τον 13ο αιώνα, όταν και εισέβαλαν οι τουρκικές-Μογγολικές φυλές. Μετά από αυτό, οι Κούρδοι χωρίστηκαν σε αρκετές ομάδες ενωμένοι με τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις και ήταν αυτόνομοι αλλά όχι καθολικά ανεξάρτητοι.

Τον 15ο αιώνα, οι Κούρδοι πήραν μέρος στον πόλεμο μεταξύ των Περσών και των Οθωμανών Τούρκων, καθώς προσπάθησαν να διευρύνουν τα εδάφη τους. Οι Κούρδοι έκαναν συμμαχία με τους Οθωμανούς που νίκησαν τους Πέρσες και επέτρεψαν στο Κουρδιστάν κυβερνόντας τες για περίπου 300 χρόνια (περίπου όπως οι αυτόνομες πολιτείες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περίπου την ίδια εποχή).

Τον 19ο αιώνα, ο κουρδικός λαός άρχισε να ζητάει ενότητα και ανεξαρτησία (ακριβώς όπως κάνουν τότε οι Γάλλοι στη Γαλλία και οι Άγγλοι και οι Ισπανοί στην Αμερική). Αλλά οι Οθωμανοί, με τη βοήθεια κάποιων ευρωπαίων φίλων τους διαλύουν το Κουρδικό κίνημα ανεξαρτησίας, επειδή οι προνομιούχοι αριστοκράτες Κούρδοι ήταν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν την ελίτ και τα δικαιώματα τους.

Όταν οι Οθωμανοί ηττήθηκαν στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Κούρδοι έσπευσαν στο συνέδριο των Βερσαλλιών να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους για την αναγνώριση του αυτόνομου Κουρδιστάν. Οι περισσότεροι ενθουσιάστηκαν όταν οι Συμμαχικές Δυνάμεις πέρασαν τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 αναγνωρίζοντας ένα ελεύθερο Κουρδιστάν, αν και κάποιοι Κούρδοι δεν πίστευαν ότι η περιοχή που τους παραχωρούσαν ήταν αρκετά μεγάλη.

Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι είχαν λάβει εντολές στο Levant να επιβλέπουν την ανάπτυξη νέων κρατών από την ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όμως, ο Ατατούρκ κέρδισε τον πόλεμο ανεξαρτησίας του για την Τουρκία το 1923 και στην ειρηνευτική διάσκεψη της Λωζάνης υπογράφηκε μια νέα συνθήκη που ακύρωνε τη Συνθήκη των Σεβρών και διεύρυνε το Κουρδιστάν μεταξύ Τουρκίας, Ιράν, Ιράκ και Συρίας.

Τους επιτράπηκε κάποια αυτονομία στο Ιράν, στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά όχι στην Τουρκία, όπου απαγορεύεται να φορούν παραδοσιακά ρούχα, τους αρνήθηκαν την εθνική ταυτότητα, περιορίζοντας τη χρήση της κουρδικής τους γλώσσας αποκαλώντας τους “Ορεσίβιους Τούρκους” και όχι Κούρδους.

«Η κραυγή από την Κομπάνι ζητά βοήθεια
Εγώ φωνάζω βοήθεια

Τι σημασία έχει αν είσαι Αλεβίτης
Σουνίτης ή Γιαζίντι

Δεν καταλαβαίνεις ότι σκοπός τους είναι
να καταστρέψουν τους Κούρδους και το Κουρδιστάν

Η κραυγή από την Κομπάνι ζητά βοήθεια
Εγώ φωνάζω βοήθεια

Είμαι από το Σιντζιάρ (Γιααζίντι)
Ζητώ βοήθεια

Είμαι αρχαίος, σοφός και δυνατός
Είμαι Κούρδος
Φωνάζω βοήθεια

Αδέρφια σηκωθείτε και αντισταθείτε
Ετοιμαστείτε για την ύστατη μάχη
Ελευθερία η θάνατος

Ως πότε θα γυρνάμε από μέρος σε μέρος διωγμένοι
Φωνάζω βοήθεια

Είναι θέμα τιμής και υπερηφάνειας
ξεσηκωθείτε».

Σε απάντηση, οι Κούρδοι σχημάτισαν ένα κόμμα ανεξαρτησίας (PKK) και έλαβαν ένοπλους αγώνες από το 1978 μέχρι σήμερα. Στο Ιράκ αντιστοιχούν σχεδόν το 20% του ιρακινού πληθυσμού και εξακολουθούν να είναι γνωστοί για τη στρατιωτική τους αριστεία, αλλά το 1988.

Τους απενεμήθη το δικαίωμα του αυτόνομου καθεστώς τους στο νέο σύνταγμα του Ιράκ το 2005 και εντάχθηκαν στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα. Στη Συρία, είναι η μεγαλύτερη μειονότητα που αποτελείται από σχεδόν το 10% του συριακού πληθυσμού, αλλά η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι η Συριακή κυβέρνηση διώκει κρυφά τους Κούρδους. Η ιρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τους προστατεύει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το Ιράν δεν θα ανεχτεί την κουρδική ανεξαρτησία ποτέ.

Έτσι, οι Κούρδοι βρίσκονται ξανά σε δύσκολη θέση και παρόλο που είναι μια νόμιμη και αρχαία κοινωνία, δεν μπορούν ποτέ να κερδίσουν την ανεξαρτησία που διακαώς επιθυμούν επειδή κάποιοι απλά δεν το θέλουν.

Σχετικά άρθρα

Έκθεση για τον Γιώργο Σεφέρη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Βασίλειος Μακέδος

Σταύρος Ράικος | Το παιδικό θεατρικό εργαστήρι μέσα από τα μάτια ενός εκπαιδευτικού

Ποιητικό Πιανιστικό Φως

Έφη Ζάννη

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X