Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

Ζωγράφειο Γυμνάσιο Λύκειο | 126 χρόνια φεγγοβολούσα ακτίνα παιδείας και πολιτισμού

Κατηφορίζοντας την πολυσύχναστη μεγάλη οδό του Πέρα, κοντά στην εκκλησία της Παναγίας του Πέρα, σε ένα κάθετο σοκάκι (TurnacıbaşıSokakNo 15) βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα ομογενειακά σχολεία της Πόλης : Το Ζωγράφειο Γυμνάσιο Λύκειο.

 

Επιβλητικό και μεγαλοπρεπές τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, μαρτυρά στον επισκέπτη μόλις το αντικρίσει, τα επί χρόνια πλούσια εκπαιδευτικά κατορθώματα του. Σε μια περιοχή που άκμασε  ο ρωμαίικος πολιτισμός,  στέκεται από το 1893,  ακλόνητος και ακρογωνιαίος λίθος του Ελληνισμού.

 

Αποτελεί ένα από τα τρία εναπομείναντα ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Πόλη το οποίο είναι σημείο αναφοράς λόγω των πλούσιων και σημαντικών δραστηριοτήτων του. Το εκπαιδευτικό του ταξίδι ξεκίνησε στο τέλος του 19ου αιώναόταν η πληθυσμιακή έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μαθητών και την ανεπάρκεια για εκπαιδευτική στέγαση από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο άλλα και από τη Σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας. Η Σχολική Εφορεία ξεκίνησε έρανο (1890-1891) για την ανέγερση σχολείου και κατόρθωσε να μαζέψει  το ποσό των 5000 χρυσών λιρών (2000 από αυτές συνεισέφερε ο Λεωνίδας Ζαρίφης). Η πραγμάτωση του σκοπού ολοκληρώνεται με την γενναία χορηγία των 10000 χρυσών λιρών από  τον Χρηστάκη Ζωγράφο, Ηπειρώτη τραπεζίτη στο Παρίσι και του οποίου το όνομα δόθηκε στο σχολείο ως  ένδειξη τιμής κι ευγνωμοσύνης ύστερα από ομόφωνη απόφαση της κοινότητας.

 

Αρχιτέκτονας του Ζωγράφειου, μετά από διαγωνισμό, ήταν ο Περικλής Φωτιάδης ο οποίος  ήταν και ο αρχιτέκτονας της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (1894-1896). Οι εργασίες για το Ζωγράφειο ξεκίνησαν τον Μάιο του 1892 και τις εκπαιδευτικές του πύλες άνοιξεστις 19 Σεπτεμβρίουτου 1893 ξεκινώντας τη μακρά και βαρυσήμαντη πορεία του η οποία συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι και σήμερα.Το 1896 θα δώσει τους πρώτους του απόφοιτους.

 

Πριν τις απελάσεις των ετών 1964-65 φοιτούσαν περισσότεροι από 500 μαθητές. Σήμερα ο αριθμός των μαθητών έχει μειωθεί σημαντικά και δεν ξεπερνάει τους 50.

 

Στην εξωτερική πρόσοψη του κτηρίου δεσπόζειη Χιακή Σφίγγα που είναι το έμβλημα του και συμβολίζει τη νίκη του φωτός και της παιδείας κατά του σκότους της αμάθειας. Φέτος γιόρτασε τα 126 χρόνια από την ίδρυση του και στις 19.09.19 στις 19.09 στο χώρο του σχολείου διοργανώθηκε μία λαμπρή επετειακή εκδήλωση (Garden Party). Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απελευθερώθηκαν συμβολικά 126 πολύχρωμα μπαλόνια στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης με την ευχή όλων για παγκόσμια ειρήνη, αγάπη και αλληλεγγύη.

 

 

 

Γιάννης Δεμιρτζόγλου-Η ψυχή του σχολείου

Την εξωστρέφειά του την οφείλει στον σημερινό διευθυντή του γέννημα θρέμμα Ρωμιό και απόφοιτο του Ζωγράφειου, Γιάννη Δεμιρτζόγλου. Ανέλαβε το σχολείο από τον «δάσκαλο του έθνους» όπως αποκαλούν πολλοί τον Δημήτριο Φραγκόπουλο και εδώ και 25 χρόνια κατορθώνει να το κρατάει ανοιχτό, διατηρώντας ζωντανή την ελληνικότητά του με πολυσχιδή δράση.

 

Πνευματώδης, πολυτάλαντος, ευρηματικός, δημιουργικός και άλλα πολλά κοσμητικά επίθετα θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει όταν μιλάει για τον Γιάννη Δεμιρτζόγλου. Έναν άνθρωπο-κόσμημα, έναν άριστα καταρτισμένο εκπαιδευτικό, ένανπολύτιμο κρίκο και φύλακατου Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Έναν εκπαιδευτικό με αξίες και ιδανικά που με μαεστρία μεταλαμπαδεύει στους μαθητές τουβρισκόμενος πάντα σε εκπαιδευτική υπηρεσία αποτελώντας πηγή έμπνευσης και δημιουργίας γι’ αυτούς άλλα και γενικότερα για όποιον τον γνωρίζει. Ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου είναι ένας άνθρωπος που έχει ανοιχτή την αγκαλιά του για όλο τον κόσμο. Εμπνευστής εδώ και δέκα χρόνια της εκδήλωσης των καλάντων παραμονή Χριστουγέννων. Με το ακορντεόν του αγκαλιά, ακολουθία τους μαθητές του σχολείου και πολυπληθή ομάδα ντόπιων και επισκεπτών και με αφετηρία το Ζωγράφειο κατακλύζουν την Πόλη.Η διαδρομή η ίδια κάθε χρόνο. Ζωγράφειο-Μεγάλη οδό του Πέρα -Ελληνική Πρεσβεία (Σισμανόγλειο Μέγαρο) – Οικουμενικό Πατριαρχείο και τέλος το γηροκομείο του Βαλουκλί.  Στιγμές αγάπης, θαλπωρήςκαι συγκίνησης που μόνο αν παραβρεθείς μπορείς να νιώσεις το μεγαλείο τους.

 

Στιγμές συγκίνησης επίσης και για κάποιον που θα βρεθεί Μεγάλη Παρασκευή στην Πόλη όπου με αφετηρία το Ζωγράφειο ξεκινά το προσκύνημα επτά επιταφίων και καταλήγει στην Πρίγκηπο όπου τελείται η περιφορά του επιταφίου. Η Παναγία της Πριγκήπου είναι η μόνη ρωμαίικη ενορία που πραγματοποιεί περιφορά έξω στους δρόμους. Το έθιμο αναβίωσε για πρώτη φορά το 2004.

 

Η πλούσια δράση του σχολείου περιλαμβάνει σε ετήσια βάση εκδηλώσεις παιδείας και πολιτισμού, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια, προβολή ντοκιμαντέρ, ημερίδες, εκθέσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Για την σχολική χρονιά 2019-2020 δεσπόζουν η συναυλία του Γιάννη Κότσιρα με τη συνοδεία μαθητών του σχολείου (20/22-11-2019), το 10ο διεθνές φεστιβάλ χορωδιών και παραδοσιακών χορών (6/3-3-2020) και το 8ο μαθητικό συνέδριο λογοτεχνίας με θέμα ¨ Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ρωμιοσύνης¨(1/5-4-2020).

 

Θα μπορούσε κανείς να μιλά για ώρες όταν πρόκειται για το Ζωγράφειο Γυμνάσιο Λύκειο και την εκπαιδευτική του δράση.

 

Ένα σχολείο πρότυπο, ένα σχολείο υπόδειγμα, ένα σχολείο πλούσιο σε παιδεία και πολιτισμό.

Ένα σχολείο που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα σου όταν επισκεφτείς την Πόλη.

 

Αντί επιλόγου θα παραθέσω με συγκίνηση τα λόγια του διευθυντή του Ζωγράφειου όταν μιλά για τους εναπομείναντες Ρωμιούς της Πόλης: «Μπορεί να είμαστε λίγοι αλλά νιώθουμε αμέτρητοι»

 

Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το δικό μας λάδι καθημερινά στο καντήλι του Φαναρίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, παρ΄ όλες τις Κασσάνδρες και τις δυσοίωνες προβλέψεις, ότι τα δέντρο της Ρωμιοσύνης έχει βαθιές ρίζες και δεν μπορεί να το νικήσει κανένας άνεμος.

Σχετικά άρθρα

Environmental Art | Άνθρωπος+Περιβάλλον=Τέχνη

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Θέλετε να δείτε αν μοιάζετε στην Mona Lisa του Leonardo Da Vinci? (τεστ)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Μυθολογικός πλούτος της Θράκης (μέρος Ι)

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X