Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

Ξεκινάνε τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στο Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

Τη Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 19:00 πριν από την επίσημη έναρξη των μαθημάτων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, ανοιχτή σε όλους «Λίγα λόγια για τη Δημιουργική Γραφή», μια συνομιλία με το κοινό για τους στόχους και τις προοπτικές των μαθημάτων καθώς και γνωριμία με τη διδάσκουσα. Στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών με είσοδο ελεύθερη.


Περί Δημιουργικής Γραφής

Η Δημιουργική Γραφή ως σύγχρονος επιστημονικός κλάδος ξεκίνησε το 1936 με την ίδρυση του Iowa Writer’s Workshop ενώ σήμερα διαθέτει μια πολύ ισχυρή διεθνή παρουσία. Αποτελεί μια επιστήμη η οποία συνεργάζεται με πολλές άλλες, δεν είναι μόνο λογοτεχνία αλλά πολύ περισσότερο φιλοσοφία, παιδαγωγική, ψυχολογία και κοινωνιολογία. Η παραγωγή λόγου με αισθητικά κριτήρια, κανόνες και τεχνικές. Η Δημιουργική Γραφή μπορεί να διδαχθεί και να κατανοηθεί, όπως κάθε τέχνη που απαιτεί δεξιοτεχνία. (Morley 2017 : 5) Όπως στη ζωή έτσι και στην τέχνη της γραφής τίποτε δεν είναι αποκομμένο από το άλλο, όλα συνδέονται με διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους, ανάλογα με το ύφος που ο συγγραφέας θέλει να προσδώσει. Κάθε αναγνώστης είναι εν δυνάμει συγγραφέας και όπως αναφέρει ο W. Faulkner για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται 99% ταλέντο, 99% πειθαρχία και 99% δουλειά! Πέρα από όλα όμως η Δημιουργική Γραφή είναι ένα ταξίδι στη φαντασία ή ένα φανταστικό ταξίδι στο λόγο. Με οικοδομικό υλικό τις λέξεις και αλφάδι τη φαντασία, κάπως έτσι χτίζεται η Δημιουργική Γραφή.

Συνάντηση για μια πρώτη γεύση!

Η Μάρτζη Κοντέσσα Αρχειονόμος Βιβλιοθηκονόμος & Μουσειολόγος με Μεταπτυχιακό στη «Δημιουργική Γραφή», του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μαθητευόμενη δίπλα σε αξιόλογους ανθρώπους όπως ο Τίτος Πατρίκιος, ο Θανάσης Βαλτινός, ο Μισέλ Φάις, ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και άλλους, έμαθε πως όλες οι ιστορίες ζουν μέσα μας και η γραφή είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε σκέψεις και εμπειρίες και αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Ξεκινάει για δεύτερη συνεχή χρονιά σειρά μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής, αφενός με παιχνιδιάρικη διάθεση και αφ’ ετέρου με στέρεες επιστημονικές βάσεις με τίτλο «Do it Write!» στο Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας από τον Οκτώβριο του 2019 έως το Μάιο του 2020. Μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες που θα φέρουν κοντά το κοινό με την τέχνη της γραφής.

Το παιδικό τμήμα θα γίνει σε συνδιδασκαλία με τη δασκάλα δημοτικής εκπαίδευσης Μαραγκού Κατερίνα για παιδιά από 5 έως 9 ετών μαζί με τους γονείς! Καθώς και 10 έως 14 ετών. Τα παιδιά μέσω του δημιουργικού παιχνιδιού και σε συνεργασία με τους γονείς θα έρθουν σε επαφή με τη γραφή και τη μυθοπλασία.

Μετά το τέλος του κύκλου των μαθημάτων θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Η Μάρτζη Κοντέσσα γεννήθηκε στην Καβάλα και σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας Αρχειονομία, Βιβλιοθηκονομία και Μουσειολογία. Έπειτα ακολούθησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Δημιουργικής Γραφής με κατεύθυνση «Συγγραφή». Η πρώτη της γνωριμία με το κοινό πραγματοποιήθηκε το 2014 με τη ποιητική συνάντηση «Φτου και βγαίνω» σε συνεργασία με τη Sofitablog καλλιτεχνών μαζί με τους Ν. Βασιλέκα, Κ. Δημάδη, Γ. Καρατζιώτη και Γ. Καφετζόπουλο. Μετράει δύο εκδόσεις ποιητικών συλλογών ενώ έργα της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά. Αποτελεί μέλος της συντακτικής ομάδας του λογοτεχνικού περιοδικού Λεξητανίλ. Υπήρξε επίσης εισηγήτρια στο 3ο διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής τον Οκτώβριο του 2017 με θέμα: «Δημιουργική Γραφή και Facebook: Δημιουργία μιας Ιστορίας» καθώς και στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής το Σεπτέμβριο του 2019 με δύο συνεργατικές εισηγήσεις με τίτλο: «Η δυναμική των αισθήσεων στο γραπτό λόγο: Μια απόπειρα επίρρωσης τους μέσω της Δημιουργικής Γραφής» και «Δημιουργική Γραφή και Ψυχολογία – Έκφραση και Κλινική Ύπνωση» Συνεργάστηκε επίσης με την καλλιτεχνική εταιρία Optron Team στην οποία αποτελεί μέλος και τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Κώστα Μουρατίδη για την καινούρια του ταινία Κλαδί στη Φωτιά. Πρόσφατα έλαβε μέρος με δύο συνεργασίες στο 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων εκ των οποίων η μια σε συνεργασία με το θεατρικό τμήμα του Σ.Φ.Γ.Τ και την υπεύθυνη Κολτσακίδου Μαρία με τη παράσταση «Επιστροφή» κείμενα της οποίας γράφτηκαν από τους μαθητές Δημιουργικής Γραφής του Σ.Φ.Γ.Τ Κατά το 2019 δημιούργησε το λογοτεχνικό Blog Do it Write το οποίο φιλοξενεί τα κείμενα των μαθητών του τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Σ.Φ.Γ.Τ Γράφει επίσης στο προσωπικό λογοτεχνικό της Blog MARGYKONTESSA.
https://margykontessa.wordpress.com

Η Κατερίνα Μαραγκού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Καβάλα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε καλοκαιρινά σχολεία του Δήμου Καβάλας και έχει μεγάλη εμπειρία σε ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ έχει υπάρξει και παιδαγωγός παράλληλης στήριξης. Από το 2010 μέχρι σήμερα ασχολείται ενεργά με το ερασιτεχνικό θέατρο της πόλης με συμμετοχή σε πολλές παραστάσεις. Έχει επιτελέσει εμψυχώτρια σε διάφορα καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά. Σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Καβάλας (ΚΔΑΠ) ως δασκάλα.

Σχετικά άρθρα

SearchCulture.gr, ο Ελληνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Περιεχομένου Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ποίηση Ενδοσκόπησης (μέρος IV)

Γιορτές Νεολαίας 2019 στην Ξάνθη (όλο το πρόγραμμα)

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X