Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

Ακολουθώντας τη διαδρομή δίπλα στον Κεράτιο κόλπο, λίγο πριν φθάσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ξεπροβάλλει δεσπόζουσα με τον επιβλητικό της τρούλο η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Επιβλητικός θύλακας ελληνικής γνώσης και προγονικής σοφίας αλλά και φάρος προσανατολισμού για τον Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο μια και κατέχει τον τίτλο του αρχαιότερου σε λειτουργία εκπαιδευτικού ιδρύματος του Ελληνισμού.

Ιδρύθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 6 Ιανουαρίου του 1454 από τον Γεννάδιο Σχολάριο ως συνέχεια της Οικουμενικής Πατριαρχικής Σχολής που είχε ιδρυσεί τον 4ο αιώνα ο Μεγάλος Κωνσταντίνος. Ο Γεννάδιος Σχολάριος κάλεσε τον Θεσσαλονικέα φιλόσοφο Ματθαίο Καμαριώτη και του ανέθεσε την  ανασυγκρότηση της Πατριαρχικής Ακαδημίας (Πατριαρχικής Σχολής ή Μεγάλου Βήματος), προ υπάρχουσας μορφής και ονομασίας της από τον 9ο αιώνα.

Από τη σύσταση της  μέχρι το 1803 στεγάζεται σε διάφορα οικήματα της περιοχής του Φαναρίου. Το 1804 μεταφέρεται στο μέγαρο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου στην Ξηροκρήνη όπου και λειτούργησε ως το 1825. Κατόπιν επανήλθε στην αρχική της έδρα στο Φανάρι αλλά μεταφέρθηκε εκ νέου στην Ξηροκρήνη από το 1837 ως το 1849 όπου και εγκαταστάθηκε οριστικά στο Φανάρι.

Με την οικονομική στήριξη από δωρεές κυρίως του Γεωργίου Ζαρίφη και των πατέρων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, στις 30 Ιανουαρίου 1880 (εορτή των Τριών Ιεραρχών) τοποθετείται ο θεμέλιος λίθος στον πέμπτο λόφο της Κωνσταντινούπολης στη συνοικία Μουχλίου και δίπλα στο ομώνυμο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

 

Αρχιτέκτονας του κτηρίου ήταν ο Κωνσταντίνος Δημάδης και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στις 12 Σεπτεμβρίου 1882 όπου και έγινε και η έναρξη των μαθημάτων.

Η δαπάνη του κτηρίου ανήλθε στο ποσό των 27000 χρυσών λιρών.

Έτσι ανεγέρθηκε το μεγαλοπρεπές αυτό οικοδόμημα, το θρυλικό κόκκινο κτήριο σε σχήμα αετού, Βυζαντινού ρυθμού που σου κόβει την ανάσα είτε το βλέπεις από μακριά είτε βρίσκεσαι στο εσωτερικό του.

Εικοσιπέντε αίθουσες με άπλετο φως σε τρία επίπεδα με εξαίρετο αερισμό.

Η θέα δε φανταστική. Αν κοιτάξεις μπροστά από τη Σχολή αγναντεύεις τον Κεράτιο και την Κωνσταντινούπολη.

Η διεύθυνση της Σχολής πριν την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας ανατίθετο πάντοτε σε κληρικούς που έφερναν τον τίτλο του Σχολάρχη. Ο πρώτος μη κληρικός που ανέλαβε Σχολάρχης ήταν ο Σπυρίδων Ζαχαριάδης.

Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή λειτουργεί σχεδόν αδιαλείπτως από το 1454 παρέχοντας υψηλού επιπέδου μόρφωση από άριστα καταρτισμένους εκπαιδευτικούς μέσα από ένα αξιοζήλευτο πρόγραμμα που δεν περιορίζεται μόνο στο εσωτερικό αλλά και σε δράσεις εκτός των συνόρων.

Μεταξύ των αποφοίτων περιλαμβάνονται διαπρεπείς Φαναριώτες αλλά και πλήθος Πατριαρχών και Ορθοδόξων Ιεραρχών.Άξιο αναφοράς είναι ότι υπήρξε μαθητής στη Σχολή από την Ξάνθη πριν από 150 χρόνια και αναγράφεται επίσημα στα βιβλία της.

Πριν τις απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων του 1964 η Σχολή είχε 448 μαθητές.

 

megali-genous3-sparmatseto (1)
O Μωάμεθ και τον Γεννάδιο Σχολάριο μετά την άλωση. Πίνακας στο εσωτερικό της σχολής.

 

 

Σήμερα λειτουργεί ως σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε αντίθεση με την μαθητική πληθυσμικότητα του παρελθόντος απαριθμεί συνολικά 53 μαθητές.

Σημερινός διευθυντής της Σχολής είναι ο Δημήτριος Ζώτος.  Μέγιστος πυλώνας στην προσπάθεια διατήρησης και συνέχισης της εκπαιδευτικής ομογενειακής ζωής στην Κωνσταντινούπολη. Ένας καταπληκτικός άνθρωπος με αδαμάντινο χαρακτήρα. Ένας εκπαιδευτικός πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση.

Η υπέρμετρη αγάπη του για την Σχολή, τους μαθητές και την εκπαίδευση τον κάνει να παλεύει καθημερινά με θηριώδη προβλήματα (εκπαιδευτικά και λειτουργικά της Σχολής) και να τα καταφέρνει περίφημα και παραδειγματικά. Ακούραστος φρουρός των Θερμοπυλών της ομογενειακής εκπαίδευσης και προστάτης της άσβεστης φλόγας του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή με τον ακούραστο Διευθυντή της υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει ζωογόνος πνοή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, της αρχαίας φιλοσοφίας και της ιστορίας, αλλά και ο αναμεταδότης φάρος της ορθόδοξης παρακαταθήκης.

 

…..Είναι υψίστη τιμή για εμένα ότι η συγκέντρωση αυτή οργανούται υπό την σκέπην των Μεγαλοσχολιτών. Είναι και σύμβολο για τις κρίσιμες μέρες που περνά πάλι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός. Η Μεγάλη του Γένους Σχολή βεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την Ελληνική διάρκεια που είναι η υπερηφάνεια μας ως έθνος“.

Ηλίας Βενέζης

Σχετικά άρθρα

See Me – Feel Me | Ο Κώστας Μπλιάτκας γράφει για τον Διονύση Σαββόπουλο και το “Ελληνικό Woodstock”

Κωνσταντίνος Μπλιάτκας

Δημήτριος Βικέλας | Όλο το αφιέρωμα του sparmatseto

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο Κωστής Παλαμάς και το δωδεκαήμερο

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X