Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα Τέχνες

Οι κορυφαίοι συλλέκτες τέχνης και γιατί πρέπει να τους μοιάσεις (ή να προσπαθήσεις τουλάχιστον)

Σε αντίθεση, με την λανθασμένη τελικά άποψη που επικρατεί δεν βρίσκονται όλα τα έργα τέχνης σε μουσεία και δημόσιες γκαλερί. Πολλά από αυτά φυλάσσονται σε ιδιωτικές συλλογές, όπου μόνο μερικοί, πολύ επιλεγμένοι είναι σε θέση να τις παρατηρήσουν και να τις απολαύσουν.

Αυτό το εξαιρετικά ακριβό και πολύ αποκλειστικό χόμπι απευθύνεται κυρίως σε  δισεκατομμυριούχους και πέντε από τους κορυφαίους παίκτες του παιχνιδιού ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και πολλοί από τους κορυφαίους συλλέκτες του κόσμου αγοράζουν έργα τέχνης από την απλή ευχαρίστηση που έρχεται με την ιδιοκτησία τους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία συλλογών είναι μια μοναδική επιλογή για επενδύσεις κεφαλαίων – τα έργα τέχνης είναι το πιο σταθερό και αξιόπιστο είδος επένδυσης εκεί έξω και πολλοί γνωρίζουν ότι η αγορά έργων τέχνης είναι ένα καταπληκτικό μέσο για μια σταθερή χρηματοοικονομική ανάπτυξη.

Έτσι, αν δεν διαθέτετε ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε κάποιο ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, πιθανότατα δεν θα ξεκινήσετε σύντομα να ανταγωνίζεστε τις κορυφαίες ιδιωτικές συλλογές του κόσμου – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι ποιος στην παγκόσμια συλλεκτική ελίτ.

Έχοντας αυτά στο μυαλό, ετοιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιες ιδιωτικές συλλογές που σίγουρα αξίζει να γνωρίζατε και ποιος ξέρει ίσως και να σας εμπνεύσουν στο να ξεκινήσετε να επενδύετε δειλά, δειλά στην τέχνη.

 

Steve Cohen

 Steve Cohen

Θεωρείται από πολλούς ότι είναι ένας από τους πιο διάσημους συλλέκτες τέχνης στον κόσμο. Ο Steve Cohen είναι ένας πλούσιος αγοραστής που «ξόδεψε» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια απίστευτη συλλογή.

Είναι ο ιδιοκτήτης πολλών μετα-ιμπρεσιονιστικών έργων ζωγραφικής (Gauguin η λουόμενη ή η νεαρή αγρότισσα του Van Gogh), μερικά μοντέρνα έργα τέχνης (όπως η Παναγία του Munch) και πολυάριθμα σύγχρονα θαύματα τέχνης (Police Gazette του Willem de Kooning και η Woman III, του Jackson Pollock).

 

Eli και Edythe Broad

 Eli και Edythe Broad

Εκτιμώμενη κάπου γύρω στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, η συλλογή των Eli και Edythe Broad είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη ιδιωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης στον κόσμο.

Με σχεδόν 2000 έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι διαθέσιμα για το κοινό του L.A. μέσο του The Broad Museum, οι Eli και Edythe Broad διαθέτουν έργα τέχνης των Jasper Johns, Cy Twombly, Joseph Beuys, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Roy Lichtenstein και Edward Ruscha.

 

Poju και Anita Zabludowicz

Poju και Anita Zabludowicz

Από τη δεκαετία του 1990, οι Poju και Anita Zabludowicz συσσωρεύουν αργά στη συλλογή τους έργα τέχνης 500 περίπου καλλιτεχνών / 5.000 τεμαχίων και την εκθέτουν σε τρια διαφορετικά μέρη, με κύριο την 176, μια γκαλερί στο Βόρειο Λονδίνο.

Εκτός του ότι διαχειρίζονται και επιμελούνται καλλιτεχνικές εκθέσεις στο Λας Βέγκας, ο Poju και η Anita Zabludowicz σχεδιάζουν να ανοίξουν κάποτε και ένα, ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο μουσείο σύγχρονης τέχνης.

 

François Pinault

François Pinault

Ο François Pinault διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή περίπου 2.500 έργων που κινούνται στη  σφαίρα της σύγχρονης τέχνης. Αυτός ο γάλλος δισεκατομμυριούχος έχει πάνω από 30 χρόνια συλλεκτικής εμπειρίας που τον καθιστά στους κορυφαίους παγκόσμια.

Με έργα όπως οι Mark Rothko, Lucio Fontana, Jeff Koons και Damien Hirst, η συλλογή Pinault, έχει αξία περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι διαθέσιμη για το κοινό  δημόσια στο Palazzo Grassi της Βενετίας.

 

Lee Byung-Chull

Lee Byung-Chull

Ο Lee Byung-chull  ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας Samsung γεννήθηκε το 1910 και πέθανε το 1987.

Μετά το θάνατο του, η μοναδική ιδιωτική του συλλογή έργων τέχνης άνοιξε για περιηγήσεις στο κοινό, δημιουργώντας το κορυφαίο κορεατικό μουσείο ιδιωτικής τέχνης που είναι γεμάτο με τα όσα χαρακτηρίζει πλέον η κορεατική κυβέρνηση ως εθνικούς θησαυρούς.

Η συλλογή κορεατικής τέχνης του Lee Byung-chull θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές στη χώρα.

 

Φίλιππος Νιάρχος

Φίλιππος Νιάρχος

Όταν ο έλληνας μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος πέθανε το 1996, άφησε πίσω του μια προσωπική περιουσία ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια συλλογή αριστουργημάτων που φημολογείται ότι περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ιδιωτικό απόθεμα έργων του Van Gogh παγκοσμίως.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έγιναν ιδιοκτησία του Φίλιππου Νιάρχου και τώρα, μετά  από δύο δεκαετίες μετά το θάνατο του πατέρα του, αυτή η συλλογή εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

David Geffen

David Geffen

Τέλος η ιδιωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης του David Geffen είναι ίσως η μόνη που μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Eli Broad.

Ιδιοκτήτης και συνιδρυτής των εταιριών Asylum Records το 1970, Geffen Records το 1980, DGC Records το 1990 και της DreamWorks SKG ο Geffen είναι ο υπερήφανος ιδιοκτήτης πολλών αριστουργημάτων από τους καλύτερους καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Μετά την πώληση του Jackson Pollock Number 5 και της Willem de Kooning’s Woman III πρόσφατα, η συλλογή του αξίζει σήμερα περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά λοιπόν κι από τα παραπάνω κάντε στον εαυτό σας το ερώτημα,

«γιατί να γίνω κι εγώ  συλλέκτης έργων τέχνης»?

Η τέχνη θεωρείται ότι είναι με διάφορους τρόπους έχει να κάνει με την εκπαίδευση, την ευαισθησία, τη γνώση και μερικές φορές με τη σκέψη του “θέλω αλλά δεν μπορώ”, και αυτό δεν είναι απαραίτητο και μόνο για οικονομικούς λόγους.

Σε αυτό το σημείο οι αληθινοί συλλέκτες βγαίνουν από την αναποφασιστικότητα, και χωρίς χρονοτριβές ακολουθούν την διαίσθηση τους. Το κάνουν με πάθος, αποφασιστικότητα, αλλά και με φροντίδα και σωστή πληροφόρηση, στηριζόμενοι στην ταχύτητα, «πριν από τους άλλους και με χαμηλότερο κόστος».

Τα πρώτα ίχνη των συλλεκτών εμφανίστηκαν στους ρωμαϊκούς χρόνους, ωστόσο στον 19ο αι. έχουμε τα πιο εντυπωσιακά συλλεκτικά αποτελέσματα. Η αγορά για παράδειγμα ενός Morandi, ενός Fontana, ενός Warhol, ενός Mondrian, όταν δεν είχαν καμία εμπορική αξία, έκαναν κάποιους τολμηρούς «επενδυτές» να κάνουν περιουσίες.

Η τύχη ή η διαίσθηση, το ένστικτο, κάποια επιμονή, η συνεχιζόμενη πληροφόρηση και η αποφασιστικότητα έκαναν *μερικούς από ‘μας, τους απλά ρομαντικούς εραστές της τέχνης να χρησιμοποιήσουμε την διορατικότητα και το ένστικτο μας για να γίνουμε ζάμπλουτοι κάνοντας αυτό που αγαπάμε περισσότερο.

*εμένα όχι ακόμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις

Σχετικά άρθρα

Η Μικρασιατική πληγή (1922) στα έργα της Καίτης Τσακίρη-Καραμιχάλη | Του Θανάση Μουσόπουλου

Θανάσης Μουσόπουλος

14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest Χαλκίδα 2020 | Δωρεάν και Online

«Ω γη της Ιωνίας, σένα αγαπούν ακόμη, Κ. Π. Καβάφης» (Ο ΣΤΡΑΒΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ)

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X