Sparmatseto
Εικαστικά

Art Athina 2019 | Παράλληλες Δράσεις

 

Φθινοπωρινή, σε καίνουριο χώρο στην καρδιά της Αθήνας, η Art Athina, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, για 24η χρονιά παραμένει πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό. Aπό το  Σάββατο 14 έως και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 θα υποδέχεται τους επισκέπτες της στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου. H έκθεση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, ο οποίος και θα την εγκαινιάσει την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 19.30.

Στη φετινή Art Athina συμμετέχουν 36 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Νέος χώρος διεξαγωγής της 24ης Art Athina είναι το έντονα συνδεδεμένο με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, Ζάππειο Μέγαρον. Πρόκειται για το πρώτο κτήριο που ανεγέρθηκε παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση ολυμπιακών αναγκών και το οποίο αποτελεί κόσμημα του νεοκλασικού ρυθμού. Μία ενότητα, ωστόσο, της φετινής διοργάνωσης, το Video, θα βρει στέγη κάτω από τα άστρα του αθηναϊκού ουρανού, στον παλαιότερο εν λειτουργία θερινό κινηματογράφο της Αθήνας, στην Αίγλη Ζαππείου.

Πέρα από την κύρια έκθεση στο Ζάππειο υλοποιείται και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το καλλιτεχνικό στίγμα της Art Athina 2019

 

art-athina-sparmatseto (1)

 

Πρόγραμμα Παράλληλων Δράσεων

 

TALKS

Το Μέλλον Είναι το Τώρα?

Σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης- διευθυντές μουσείων, επιμελητές φουάρ, ιστορικούς τέχνης – προσκαλεί η ανεξάρτητη επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου που φέτος, για δεύτερη χρονιά, υπογράφει το πρόγραμμα συζητήσεων της Art Athina με κεντρικό άξονα συζήτησης το ερώτημα “Το μέλλον είναι το Τώρα;”

Το πρόγραμμα των Ομιλιών της φετινής Art-Athina, ακολουθεί τη δομή του προηγούμενου έτους, θέτοντας ερωτήματα που αφορούν τον διεθνή λόγο της τέχνης. Το 2018, αναπτύξαμε ζητήματα σχετικά με τους μη κερδοσκοπικούς και εμπορικούς χώρους στην Αθήνα από το 2000 και μετά, με τον ρόλο των εικαστικών ως επιμελητών, τη φιλοσοφία πίσω από μια επιμέλεια και την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ της τέχνης και του κοινού. Με το ίδιο σκεπτικό, αυτή τη χρονιά προσκαλούμε το κοινό να παρακολουθήσει μια σειρά επιμελημένων συζητήσεων, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσουμε το παρελθόν αλλά και να σκεφτούμε το αχανές μέλλον. Στη σύγχρονη εποχή, όπου ο χρόνος χρησιμεύει ως μηχανή επιτάχυνσης, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αντιληφθούμε το παρόν ως ένα πολύ σύντομο μέλλον. Παράλληλα, προσπαθούμε να αντιδράσουμε στις ανάγκες μιας παγκόσμιας ρητορικής και να δημιουργήσουμε μοναδικές καίριες στιγμές για τις προηγούμενες, τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να αμφισβητήσουμε και να επεκτείνουμε τη γνώση, δεδομένου ότι η τέχνη έχει μια πτυχή ερεθίσματος ικανού να προάγει μια επανάσταση. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, η Art Athina αποτελεί σταθερό θεσμό στην εικαστική σκηνή της πόλης που επενδύει στην πνευματική ικανότητα του κοινού. Επιπλέον, η διοργάνωση δημιουργεί κοινωνικούς χώρους όπου το κοινό συναντιέται και αλληλοεπιδρά. Συνεπώς, αυτή τη χρονιά θέτουμε ζητήματα που θεωρούμε ότι είναι ακόμα σημαντικά και απαραίτητα για τις σύγχρονες συνθήκες.

Δείτε το πρόγραμμα όλων των ομιλιών ΕΔΩ

 

 

 

PERFORMANCES

100% Risk, 100% Trust: Προς Μία Νέα Εικάστικη Περφόρμανς

Το LIVE είναι το πρόγραμμα περφόρμανς από εικαστικούς καλλιτέχνες που εκ- προσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί της Art Athina 2019 και θα πραγματοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της φουάρ σε πολλαπλές τοποθεσίες στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το LIVE είναι μια τριήμερη πρωτοβουλία της Art Athina, που επιμελείται η Σωζήτα Γκουντούνα και προβάλει τον πειραματισμό με το “Νέο Εικαστικό Περφόρμανς” και τις προεκτάσεις του για την ευρύτερη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή.

Χαιρετίζοντας τη ποικιλομορφία στη πρακτική του περφόρμανς και τις δημιουργικές βιομηχανίες, η φετινή έκδοση φωτίζει την εξέλιξη της θεατρικότητας από την προέλευσή της στο θέατρο έως τη σημερινή της εφαρμογή σε άλλες μορφές τέχνης, και επικεντρώνεται στις πρακτικές συνεργασίας μεταξύ ιστορικών εικαστικών καλλιτεχνών που έχουν πειραματιστεί με το περφόρμανς και νεότερων καλλιτεχνών.

Πλαίσιο

Η σύγχρονη περφόρμανς συχνά εξαρτάται από τη διαιώνιση των κυρίαρχων αφη-γήσεων όσον αφορά το τι καθιστά αυτό το μέσο. Το Live στοχεύει να ξεδιπλώσει καθώς και να αμφισβητήσει αυτές τις αφηγήσεις καλώντας εικαστικούς καλλιτέχνες που δεν έχουν πειραματιστεί με το μέσο του περφόρμανς, καθώς και εικαστικούς καλλιτέχνες που έχουν διερευνήσει την ιστορικότητα του μέσου και που προσπαθούν να κατασκευάσουν μια διαφορετική οπτική και ένα διεπιστημονικό μέλλον για το περφόρμανς.

Το LIVE στοχεύει να ερευνήσει τόσο το οπτικό όσο και το αισθητικό δυναμικό της έννοιας του performativity, ειδικά στο πλαίσιο των σύγχρονων εμπορικών έκθεσεων τέχνης καθώς και του αθηναϊκού πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Η Σωζήτα Γκουντούνα χρησιμοποιεί το ανεπίσημο μάντρα της Μπιενάλε Performa της Νέας Υόρκης: 100% Risk και 100% Trust, για να τονίσει τη βαθιά δέσμευση στην πλήρη εμπιστοσύνη που πρέπει να παρέχεται στους εικαστικούς και το ρίσκο που αυτή η πρακτική συνεπάγεται για την ανάθεση και την παραγωγή οραματικών έργων με βάση τη χρονικότητα από καλλιτέχνες που για πρώτη φορά πειραματίζονται με το περφόρμανς.

Δείτε το πρόγραμμα όλων των περφόρμανς ΕΔΩ

 

artathina-sparmatseto (1)

 

 

VIDEO

Λίγα πράγματα έχουν συνδεθεί τόσο έντονα με το ελληνικό καλοκαίρι, όσο ο θερινός κινηματογράφος. Μέσα στον ιστορικό κήπο του Ζαππείου βρίσκεται ο παλαιότερος κινηματογράφος της Αθήνας, η Αίγλη Ζαππείου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1903.

Στον καταπράσινο κήπο του κινηματογράφου, που αντηχεί την παλαιά γοητεία του χώρου, θα παρουσιαστεί το παράλληλο πρόγραμμα VIDEO της φετινής Art Athina, προβάλλοντας μία ειδική συλλογή βίντεο, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της Art Athina 2019.

Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί η καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου. Περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών επιλεγμένα από το Daata Editions, μια πλατφόρμα που αναθέτει βίντεο, ήχο, ποίηση και ιστοσελίδες σε μια νέα γενιά καλλιτεχνών που δουλεύουν με κινούμενη εικόνα και ήχο, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, ανεξάρτητους χώρου τέχνης, καθώς και ανεξάρτητους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον θερινό κινηματογράφο της Αίγλης Ζαππείου τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, στις 9μμ.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Δείτε αναλυτικό όλα τα videos που θα προβληθούν ΕΔΩ

 

EDUCATION

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Art Athina – We are the future» είναι σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους. Αναπτύσσεται μέσα από 10 και πλέον πολυσυλλεκτικά workshops που εστιάζουν στη ζωγραφική, την doodle art, τις κατασκευές, το κολάζ  το ψηφιδωτό, το παιχνίδι μυστηρίου και τη χαρακτική. Την υλοποίηση τους αναλαμβάνουν έμπειροι εικαστικοί, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, ερευνητές και πολιτιστικές ομάδες. Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν.

Δείτε το πρόγραμμα όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΕΔΩ

 

Σχετικά άρθρα

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: η ιστορία του κτηρίου και ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος

Καπέλα Σιξτίνα | Ηλεκτρονική περιήγηση σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία

Βασίλειος Μακέδος

Γιάννης Τσαρούχης: Ερριμμένες Σκιές | Έκθεση Ζωγραφικής

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X