Sparmatseto
Φεστιβάλ

Drama Comics Festival

 

Drama Comics Festival 8 – 22 Σεπτεμβρίου

 

Η Ομάδα Λευκός χώρος σας προσκαλεί στο πρώτο Φεστιβάλ Κόμικς της Δράμας, το Drama Comics Festival.  Στις εκδηλώσεις θα σας παρουσιάσουμε δύο ατομικές και δύο ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων και Ιταλών δημιουργών. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται εργαστήρια εικονογράφησης για παιδιά, ομιλίες συμμετεχόντων καλλιτεχνών και διαλέξεις πανεπιστημιακών καθηγητών από την Ελλάδα και την Ιταλία. Στο κιόσκι της πλατείας Ελευθερίας, κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, ο εκδοτικός οίκος Jemma press και τα βιβλιοπωλεία Δρυς και Μανιφέστο θα εκθέτουν βιβλία και περιοδικά από τον χώρο των κόμικς και των τεχνών.

Το Φεστιβάλ Κόμικς εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Χορηγοί του Drama Comics Festival είναι η Ιταλική Πρεσβεία Αθηνών, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

 

Ο σκοπός του Drama Comics Festival είναι η προώθηση και η μελέτη των πολιτισμικών προϊόντων της 9ης Τέχνης

 

Ο σκοπός του Drama Comics Festival είναι η προώθηση και η μελέτη των πολιτισμικών προϊόντων της 9ης Τέχνης. Τα κόμικς πολλές φορές στο παρελθόν απαξιώθηκαν ή έγιναν πεδίο πολιτικών διενέξεων. Ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να ασκούν και να δέχονται κριτική, συνεχίζουν να περιγράφουν την εκάστοτε ιστορική πραγματικότητα, να την επηρεάζουν και να επηρεάζονται από αυτή. Δεν σταμάτησαν όμως ποτέ να αφηγούνται σιωπηλά και να δημιουργούν καινούργιους κόσμους.

Θεμελιώδες κριτήριο του εγχειρήματος αποτελεί η ανάδειξη της καλλιτεχνικότητας και η ελευθερία της έκφρασης μιας τέχνης που αλληλεπιδρά μέσω των οσμώσεων της με όλες τις τέχνες του λόγου και της εικόνας. Πρόθεσή μας είναι η  αναζήτηση των δυνατοτήτων του μέσου σε πεδία που εκτίνονται  από την τέχνη έως την εκπαίδευση.

Το όνομα του Drama Comics Festival παίρνει το όνομά του από την πόλη της Δράμας αλλά παραπέμπει και σε δύο φαινομενικά και σημασιολογικά αντίθετους πόλους. Αυτόν του δράματος και αυτόν της κωμωδίας. Ας μην ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο δράμα μπορεί να μετατραπεί σε κωμωδία και το αντίθετο.

 

drama-comics-sparmatseto
Drama Comics Festival

 

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

 • Εργαστήριο: Παιχνίδια φαντασίας…(Ανθή Σαμαρτζίδου). Ώρα: 17.00 Αίθουσα παλαιού Δημαρχείου
 • Συνάντηση: «Ένα γλυκό ξημέρωμα. 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής». Φουαγιέ Φεστιβάλ Τ.ΜΜ Πάρκο Αγίας Βαρβάρας Ώρα: 18.00
 • Εγκαίνια Φουαγιέ Φεστιβάλ Τ.Μ.Μ. Ώρα: 20.00 Κεντρικοί Ομιλητές: Γιάννης Κουκουλάς, Αλέξια Οθωναίου.

 

Πέμπτη  12 Σεπτεμβρίου

 • Εργαστήριο: Φτιάξε τον ήρωα σου (Γιώργος Τζάτζιος)  Ώρα: 18.00 Αίθουσα παλαιού Δημαρχείου
 • Διάλεξη: «Κόμικς και Μετάφραση. Το μεταφραστικό μοντέλο του KlausKaindl.»  Ομιλήτρια: Ελένη Κασάπη (Καθ. Μεταφρασεολογίας ΑΠΘ) Φουαγιέ Φεστιβάλ Τ.ΜΜ Πάρκο Αγίας Βαρβάρας. Ώρα: 18.30
 • Συνάντηση: «Χρήστος Δημητρίου. Νομαδισμός και Αφήγηση» Φουαγιέ Φεστιβάλ Τ.ΜΜ Πάρκο Αγίας Βαρβάρας. Ώρα: 20.00 Κεντρικοί Ομιλητές: Γιώργος Μπότσος, Γιάννης Κουκουλάς.

 

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου

 • Εργαστήριο: Παιχνίδια φαντασίας… (Ανθή Σαμαρτζίδου) Ώρα: 18.00. Αίθουσα παλαιού Δημαρχείου.
 • Συνάντηση: Λόγια και Εικόνες. Γιώργος Μπότσος –GiuseppePalumbo. Φουαγιέ Φεστιβάλ Τ.ΜΜ Πάρκο Αγίας Βαρβάρας. Ώρα: 20.00 Ομιλητής: Γιώργος Μπότσος

 

Σάββατο  14 Σεπτεμβρίου. 

 • Εργαστήριο: Φτιάξε τον ήρωα σου (Γιώργος Τζάτζιος) Ώρα: 18.00 Αίθουσα παλαιού Δημαρχείου.
 • Διάλεξη: Φουαγιέ φεστιβάλ Ταινιών Μ.Μ.  «Σειριακότητα και μυθιστόρημα, από τον Όμηρο έως τα κόμικς»  Ώρα: 18.00. Ομιλητής: DanieleBarbieri (καθ. Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Παν. Bologna)
 • Συνάντηση: «Μικρή Ιερουσαλήμ» Φουαγιέ φεστιβάλ Ταινιών Μ.Μ. Ώρα: 20.00 Κεντρικοί Ομιλητές: Ηλέκτρα Σταμπουλή, AngeloMennillo.
 • Graffiti performance (Τανό) Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ο Τανό θα φιλοτεχνίσει  ένα γκράφιτι με θέμα το κόμικς. Καθημερινά από τις 18:00 και μετά, Δίπλα στην αίθουσα “Μελίνα” στην Αγ. Βαρβάρα.

 

drama-comics2-sparmatseto
Drama Comics Festival

 

 

Πρόγραμμα Εκθέσεων

Γιώργος Μπότσος –GiuseppePalumbo. “Λόγια και εικόνες”. Αίθουσα Παλαιού Δημαρχείου.  Ωρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 17.30-21.00 Δύο αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, ένας Έλληνας και ένας Ιταλός,  εκθέτουν δύο διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας κόμικς.

 

Elettra Stamboulis (Ηλέκτρα Σταμπουλή) και Angelo MennilloΜικρή Ιερουσαλήμ” Θεσσαλονίκη. Μεταξύ γραμματικής, ποίησης  και ιστορίας. Αίθουσα Ελευθερία,  Ωρες λειτουργίας : 11.00-14.00 & 17.30-21.00 Το έργο των Elettra Stamboulis (Ηλέκτρα Σταμπουλή) και Angelo Mennillo αφηγείται την ιστορία ενός τόπου, το αίσθημα της απουσίας και του τραύματος χωρίς να ενδίδει σε κανένα μύθο.

 

Χρήστος Δημητρίου. “Νομαδισμός και Αφήγηση”. Αίθουσα Μελίνα.  Ωρες λειτουργίας : 11.00-14.00 & 17.30-21.00 Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Δραμινού καλλιτέχνη και στο ιδιαίτερο εικογραφηγηματικό του ύφος. Το έργο του αποτελεί έμπνευση για το Drama Comics Festival.

 

Ομαδική έκθεση με τους Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος  Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος,  Τάσος Μαραγκός, Θοδωρής Μπαργιώτας, Αλέξια Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Γιώργος Φαραζής,  Πέτρος Χριστούλιας.  «Ένα γλυκό ξημέρωμα. 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής».  Αρχαιολογικό μουσείο Δράμας.  Ώρες λειτουργίας μουσείου: 08.30-20:00 Δεκατέσσερις δημιουργοί κόμικς φιλοτεχνούν ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής. Προσωπικές ματιές, καλλιτεχνικές εκφράσεις, έντεχνες απόπειρες προσέγγισης, αναψηλάφησης, κατανόησης και απόδοσης του πνεύματος και του κλίματος ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

 

JnkLospendejosdelas Kampitos”. Αίθουσα Παλαιού Δημαρχείου.  Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 17.30-21.00. Ο Δραμινός καλλιτέχνης Jnk παρουσιάζει έργα του  επηρεασμένα από τον χώρο των κόμικς.

 

 

08Σεπ11:00 π.μ.Drama Comics FestivalFestival11:00 π.μ. Αγία Βαρβάρα, ΕτικέτεςComics,Drama Comics Festival,Festival,Δράμα

Σχετικά άρθρα

3ο Παιδικό φεστιβάλ υγείας, διατροφής & αθλητισμού

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Φεστιβάλ Φιλίππων: 61 χρόνια προσφοράς στο θέατρο και τον πολιτισμό

Βασίλειος Μακέδος

60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Η οπτική του ταυτότητα

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X