Sparmatseto
Βιβλίο

Η ληστεία στα χρόνια του μεσοπόλεμου «Αετοί και Λύκοι» του Βαγγέλη Κούτα

Τον Βαγγέλη Κούτα τον γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια στο βιβλιοπωλείο του στην Καλογρέζα, όπου κατοικούν αγαπημένοι φίλοι από τον καιρό της στρατιωτικής μου θητείας. Στη φετινή καλοκαιρινή επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο του, ο φίλος μου Λάζαρος μου χάρισε το βιβλίο «Αετοί και Λύκοι», ενώ ο συγγραφέας Β. Κούτας υπέγραψε αφιέρωση.

Το διάβασα σε μικρό χρονικό διάστημα και λόγω της ζωντανής γραφής και λόγω του συναρπαστικού περιεχομένου. Ο συγγραφέας δημοσίευσε εδώ και είκοσι χρόνια πολλά έργα. Μιλούν οι μελετητές του για τη «θαυμαστή ικανότητα του Βαγγέλη Κούτα να εκθέτει με απλότητα, ηρεμία και σχεδόν θυμοσοφική διάθεση», «Ο Βαγγέλης Κούτας διαθέτει αφηγηματική δεξιοτεχνία. Σαν πρόκες καρφώνονται οι λέξεις του συγγραφέα. Ο Βαγγέλης Κούτας είναι γενναιόδωρος , σαγηνεύει τις λέξεις και οι λέξεις μαγεύουν και απογειώνουν τον αναγνώστη. Λέξεις απλές και καθαρές».

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΤΑΣ γεννήθηκε στη Βίγλα Άρτας του Δήμου Αμβρακικού το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονικό και ελεύθερο σχέδιο. Για έξι χρόνια παρουσίασε από την τηλεόραση του 902  Έλληνες συγγραφείς στην εκπομπή Δρόμοι της Λογοτεχνίας. Τα τελευταία τριάντα χρόνια κινείται στο χώρο του βιβλίο.

 

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ

 • (2017) Ο χρόνος μπροστά μας, Κέδρος
 • (2013) Αετοί και λύκοι, Μεταίχμιο
 • (2012) Η κραυγή του ταύρου, Ψυχογιός
 • (2012) Το τανγκό της εξουσίας, Ψυχογιός
 • (2012) Χωρίς παραλήπτη, Ψυχογιός
 • (2010) Μια χαραμάδα φως, Ψυχογιός
 • (2010) Μια χαραμάδα φως, Ψυχογιός
 • (2007) Χωρίς παραλήπτη, Ψυχογιός
 • (2004) Η κραυγή του Ήταυρου, Ψυχογιός
 • (2001) Το τανγκό της εξουσίας, Ψυχογιός
 • (1999) Στο λυκόφως της πόλης, Ενάλιος
 • (1998) Οι μυρωδιές της ζωής, Ενάλιος

 

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Αετοί και Λύκοι» διαβάζουμε: Μία ιστορία που έγινε θρύλος. Η άγρια δολοφονία του πατέρα τους και ο όρκος εκδίκησης δύο αγοριών, οκτώ και δέκα χρόνων, που προσπαθούν να επιβιώσουν μόνα τους στις ψηλές κορφές της Πίνδου. Στα χρόνια που θ’ ακολουθήσουν, τα παιδιά θα μεγαλώσουν αναζητώντας τους φονιάδες του πατέρα τους. Θα έρθει η στιγμή της εκδίκησης και της τιμωρίας των ενόχων;
Μια διαδρομή σαν βγαλμένη από παραμύθι. Έρωτας – Παρανομία – Δόξα. Η ιστορία των λήσταρχων Ρεντζαίων που συγκλόνισε την Ήπειρο και ολόκληρη την Ελλάδα.
Ένα μυθιστόρημα που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της δράσης και των έργων των παρανόμων της υπαίθρου την εποχή του Μεσοπολέμου.

Γράφει σχετικά ο Κώστας Τραχανάς: «Το μυθιστόρημα του Αρτινού Βαγγέλη Κούτα απεικονίζει γυμνή, την απρόσιτη και απάτητη από εχθρούς, ορεινή περιοχή του Ανωγείου Πρεβέζης, όπου κυριαρχούν η πείνα, η φτώχεια, η σκληρή δουλειά, οι αγέρηδες, η βροχή, το χιόνι, ο φόβος, ο θάνατος, η αρχέγονη λαχτάρα του ανθρώπου να σκοτώνει, η ωμότητα, η καταπίεση του χωροφύλακα, η απουσία του κράτους και του νόμου, η αδικία, η ανυπακοή, η αυστηρότητα των ηθών, τα όπλα, η βία, η αιματηρή αυτοδικία, η βεντέτα, το εθιμικό δίκαιο, η εκδίκηση, η μπέσα, οι δεσμοί αίματος και πάνω από όλα οι άγραφοι νόμοι συνηθειών, διάρκειας τετρακοσίων χρόνων.


Το βιβλίο αυτό είναι η συγκλονιστική μυθιστορηματική βιογραφία των αδελφών Ρεντζαίων, με καταγωγή από το Ανώγι της Πρέβεζας. Είναι η ιστορία δυο παιδιών, που είχανε πάρει όρκο και αποφασίσανε να αποδώσουνε δικαιοσύνη, για το χαμό του πατέρα τους».

 

Ένα απόσπασμα χαρακτηριστικό από σχετική συνέντευξη του συγγραφέα:

Artscript: Ποιο ήταν το κίνητρο να καταπιαστείτε με τη ζωή δυο ληστών που έδρασαν στην περιοχή της Ηπείρου την περίοδο του μεσοπολέμου;
Βαγγέλης Κούτας: Οι θρύλοι και οι παιδικές μνήμες είναι γίγαντες που δεσπόζουν στα όνειρα μας. Εκεί ήταν πάντα οι λήσταρχοι Ρεντζαίοι και ήρθε ο καιρός να τους βγάλω στην επιφάνεια.
Artscript: Το εγχείρημα να γράψει για υπαρκτά πρόσωπα και μάλιστα μιας παλαιότερης εποχής κρύβει κάποιους κινδύνους για έναν συγγραφέα, και αν ναι ποιους;
Βαγγέλης Κούτας: Βρέθηκα στην κόψη ανάμεσα στην ιστορική πραγματικότητα και τη μυθοπλασία. Τα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα είναι μια παγίδα, γιατί είναι καταγεγραμμένα. Προσπάθησα να ζήσω την εποχή. Οι ρίζες και τα βιώματα δεκαπέντε χρόνων με βοήθησαν πολύ να μεγαλώσω με το Γιάννη και το Θύμιο Ρέντζο ξεχνώντας τα γεγονότα και κάθε μέρα ήταν σα να συμμετείχα στις πράξεις τους. Ήταν σα να ζούσα σε εκείνη την εποχή μαζί τους. Ίσως αυτό να ήταν και το ενδεικνυόμενο για να γίνουν μυθιστόρημα, και όχι ένα γραπτό που θα ακολουθούσε την πεπατημένη της απλής καταγραφής της ιστορίας.

 

 

Για τους ληστές παλιότερα διάβασα το πολύ αξιόλογο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη «Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν», εκδ. Καστανιώτη,σελ. 460 – 2002.

Ο Β. Τζανακάρης στο βιβλίο του αναφέρεται και στους αδελφούς Ρετζαίους, για τους οποίους σε συνέντευξή του σημειώνει: «τα δύο αιματοβαμμένα αδέλφια, ο Θύμιος και ο Γιάννης Ρέτζος, γιατί εκτός από τις δεκάδες φόνων που διέπραξαν, οργάνωσαν και τη μεγαλύτερη ληστεία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, στην περιοχή της Πέτρας, όπου η συμμορία τους λήστεψε το αυτοκίνητο με τη χρηματαποστολή της Εθνικής Τράπεζας δολοφονώντας οκτώ άτομα και αποκομίζοντας το μυθικό ποσό των 15 εκατομμυρίων». Ο Βαγγέλης Κούτας στο ευχαριστήριό του σημειώνει ότι στηρίχτηκε στο βιβλίο αυτό του Τζανακάρη.

Οι μελετητές παρατηρούν ότι ο Κούτας έζησε σαν «ληστής», ταξίδεψε στα βουνά όπου έδρασαν οι ήρωες του βιβλίου του και έγραψε πάνω στην αιχμή της Ιστορίας το μυθιστόρημά του. Κι αν σε αυτή την περίπτωση ο μύθος είναι αυτός που υπερισχύει, στη μελέτη του Τζανακάρη το φαινόμενο χαρτογραφείται μέσα από μαρτυρίες, από δημοσιεύματα εφημερίδων, αρχεία της Βουλής, ληστρική λογοτεχνία.

Κλείνοντας την προσέγγισή μας στο βιβλίο «Αετοί και Λύκοι» να σημειώσουμε ότι μας συγκίνησαν πολλές σελίδες του Βαγγέλη Κούτα. Ιδιαίτερα όπου περιγράφεται η αλλαγή της συμπεριφοράς των νέων σε ληστές. Συγκινεί η νοοτροπία τους, η φιλανθρωπία τους, η σταδιακή αλλοτρίωση της ψυχής, ο ρόλος της εξουσίας. Οι σχέσεις με πρόσωπα της «καλής κοινωνίας». Συνταρακτικές οι σελίδες της υποδοχής τους ως ηρώων μετά την αμνηστία τους και οι μεταβολή της συμπεριφοράς των τέως ληστών και νυν οργάνων της τάξης.

Διαβάσαμε ότι ο βίος των λήσταρχων Ρεντζαίων και η ληστεία της Πέτρας, θα ξαναζωντανέψουν από την μεταφορά στον κινηματογράφο του μυθιστορήματος ”Αετοί και λύκοι”, του Ηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Κούτα. Έλληνας παραγωγός ήρθε σε επαφή με τον συγγραφέα και του εξέφρασε την επιθυμία να κάνει κινηματογραφική ταινία το πολύ πετυχημένο μυθιστόρημά του. Όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος ο συγγραφέας, σκηνοθέτης θα είναι ο Γιώργος Κορδέλλας , που σκηνοθέτησε και την ταινία ” Η Ρόζα της Σμύρνης“.

Νομίζουμε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο ενός άξιου συγγραφέα. Τον ευχαριστούμε και τον συγχαίρουμε.

Σχετικά άρθρα

Η πεζογραφία του Αλέξανδρου Σούτσου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – Κερδίστε πέντε βιβλία της Λεύκης Σαραντινού

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

ΑΘΑΝΑΣΙΑ Π. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ – “Αγαπητή μου Ευδοξία…” | Βιβλιοπρόταση

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X