Sparmatseto
Βιβλίο

Καρυότυπος | Βιβλιοπρόταση

Είναι όμορφο να ανακαλύπτεις θησαυρούς. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο τον ανακάλυψα, αλλά τον απήλαυσα από την πρώτη κιόλας λέξη.

Τον έκανα δικό μου. Πολλές φορές έπιασα επαυτοφώρο τα ίδια μου τα χέρια να κλείνουν το βιβλίο και να ρίχνουν εξονυχιστικές ματιές στο καλαίσθητο εξώφυλλο. Τώρα που σας γράφω την αναγνωστική μου αίσθηση είμαι χαρούμενη! Ο νεαρός συγγραφέας Akis Papantonis διαθέτει όλα τα προσόντα αλλά και τις αρετές για να δημιουργήσει ένα χάρτινο θησαυρό. Η ιστορία δεν στερείται ευγλωττίας και ορθής χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Θα τολμήσω να πω, πως όσες φορές ανοιγόκλεισα το βιβλίο ήταν για να σιγουρευτώ πως είναι Έλληνας και όχι κέντρο Ευρωπαίος συγγραφέας που έτυχε καλής απόδοσης. Θερμά Συγχαρητήρια στον συγγραφέα και ευχαριστίες πολλές στις Εκδόσεις Κίχλη – Kichli Publishing .

Να το θυμόμαστε το ονοματεπώνυμο του θα μας απασχολήσει ευχάριστα στο μέλλον…

Το όμορφο δεν ξέρω πως το μετράς.

Δεν είμαι σίγουρη πως το γονίδιο της στοργής κληρονομείται. Ο “Καρυοτύπος” θα ήταν καλό να μετοίκηση και στη δική σας βιβλιοθήκη

ΚΑΡΥΟΤΥΠΟΣ (ουσ.) [λόγ. Caryotype < caryo – “πυρήνας” < αρχ. κάρυο(ν) + -type < αρχ. τύπος]: η απεικόνιση, ανά ζεύγη και κατά φθίνουσα σειρά μεγέθους, του συνόλου των χρωμοσωμάτων ενός κυττάρου, η οποία χρησιμεύει στη διάγνωση τυχόν ανωμαλιών στη δομή ή τον αριθμό τους.

Ο Ν., ένας τριαντάχρονος μοριακός βιολόγος, μετακομίζει από την Αθήνα στην Οξφόρδη για να εργαστεί σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Εκεί, ξένος μεταξύ ξένων, χρησιμοποιεί τα πειράματά του για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν:

– Είναι η γονεϊκή στοργή εγγενές ή επίκτητο χαρακτηριστικό;

– Είναι η μοναξιά επιλογή ή αναπόδραστη ανθρώπινη συνθήκη;

-Πότε απαλλάσσεται κανείς από το βάρος των πρώτων βιωμάτων;

Η αφήγηση, διατρέχοντας τον καρυότυπο του Ν., περιγράφει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου που παραμένει παρατηρητής της ζωής του και ξεχνά να τη ζήσει. Κινούμενος χωρίς πυξίδα σε μια πόλη την οποία αρνείται να γνωρίσει, ο ήρωας αναμετράται με τις ρίζες του, με τη χώρα στην οποία ζει και τη χώρα από την οποία προέρχεται, με τη γλώσσα, τη μοναξιά, την οικογένειά του και το άλλο φύλο, τις επινοημένες μνήμες και τις ενοχές του, με τα βαθιά χαραγμένα βιώματα ενός “ορφανού του Τσαουσέσκου” – με όλα όσα ναρκοθετούν την προσπάθειά του να αντιπαρατεθεί στον εαυτό του και να αντιμετωπίσει τις εμμονές και τις βεβαιότητές του

 

Άκης Παπαντώνης

O Άκης Παπαντώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978). Είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει δημοσιεύσει πεζά σε ελληνικά και αγγλόγλωσσα λογοτεχνικά περιοδικά, και κριτικά σημειώματα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους συλλογικούς τόμους “Είμαστε όλοι μετανάστες” (Πατάκης, 2007) και “11 λέξεις” (Καλέντης, 2013). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης για τη νουβέλα του “Καρυότυπος” (Εκδόσεις Κίχλη 2014).

Σχετικά άρθρα

Βιβλίο | Άνθρωποι: Μια Σύντομη Ιστορία του πώς τα Γ…με όλα

Βασίλειος Μακέδος

Με τα μάτια των αρχαίων Ελλήνων | Βιβλιοπράταση

Βασίλειος Μακέδος

Τίτσα Πιπίνου, “Το σπίτι με τις φοινικιές” | Της Λεύκης Σαραντινού

Λεύκη Σαραντινού

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X