Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

TAKIS Αφιέρωμα | Το Ίδρυμα ΤΑΚΙΣ

Το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες

Ο γλύπτης Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός ως TAKIS, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης, ξεδίπλωσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιβλήθηκε προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση της κινητικής τέχνης. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του.

 

takis2-sparmatseto (1)
Έργο του TAKIS, Παρίσι

 

Ο γλύπτης ΤΑΚΙS, το 1964 αγοράζει μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων στο λόφο Γεροβουνό, ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας ύψους 175 μέτρων, 19 μέτρα ψηλότερος από αυτόν της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα σημείο ξεχωριστής γεωγραφικής θέσης γι’ αυτό και στο παρελθόν ονομαζόταν Ιερό Βουνό. Ορμώμενος από τα ισχυρά μαγνητικά πεδία του λόφου, ο TAKIS ξεκινά τις εργασίες κατασκευής ενός κοινωφελούς οργανισμού με σκοπό την προώθηση της τέχνης και των επιστημών. Το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.), όπως είναι σήμερα γνωστό, ιδρύεται το 1986, ενώ επίσημα εγκαινιάζεται το 1993. «Δεν υπάρχει κανένας επισκέπτης στο Κ.Ε.Τ.Ε., που να μην αισθάνθηκε αυτή τη μαγνητική ηρεμία που έδωσε ο χώρος στο κορμί του», τονίζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Το Ίδρυμα Τάκις έκτοτε αποτελεί την κοιτίδα του καλλιτεχνικού και ερευνητικού έργου του καλλιτέχνη. Οι κύριοι χώροι του Ιδρύματος είναι το Μουσείο, το «Θέατρο», οι Κήποι και το Ατελιέ του Takis οι οποίοι κοσμούνται από χαρακτηριστικά έργα όλων των περιόδων της καλλιτεχνικής του πορείας αλλά και από έργα φίλων του Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

 

Σκοπός – Αποστολή

Σκοπός του Ιδρύματος TAKIS είναι η προώθηση της γνώσης και της εκτίμησης των εικαστικών τεχνών στο ευρύ κοινό, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, χώρων και προγραμμάτων υποστήριξης της εκπαίδευσης και της σύγχρονης τέχνης. Ειδικότερα, στους σκοπούς του συγκαταλέγονται:

  • Η Έρευνα, καλλιέργεια και ανάπτυξη της επιστήμης και της τέχνης. Η προσπάθεια για συνεργασία στους τομείς της τέχνης και της επιστήμης δια μέσου κοινών αναζητήσεων και εκφράσεων μεταξύ ανθρώπων που υπηρετούν τους τομείς αυτούς, με συναντήσεις τους στους χώρους του ιδρύματος και με την διοργάνωση και εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων εντός και εκτός του Ιδρύματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το Ίδρυμα μπορούν να επισκέπτονται σχολεία, εκπαιδευτικά Ιδρύματα και καλλιτεχνικοί φορείς κάθε λογής.
  • Η δημιουργία και διάθεση μουσειακού υλικού αλλά και η έκδοση και διάθεση παιδαγωγικού υλικού σχετικού με την τέχνη.
  • Η προβολή και διάδοση της ελληνικής τέχνης και επιστήμης μέσω διοργάνωσης εκθέσεων, ημερίδων, σεμιναρίων και λοιπών εκδηλώσεων σε χώρους άλλων Ιδρυμάτων και φορέων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και στην Αμερική.
  • Η χορήγηση υποτροφιών σε νέους καλλιτέχνες αυτοδίδακτους ή μη.
  • Η συντήρηση έργων τέχνης του Takis αλλά και η έκδοση πιστοποιητικών γνησιότητας των έργων τέχνης του καλλιτέχνη.

 

takis-ergo-sparmatseto (1)
Φεβρουάριος 2015. Το Palais de Tokyo

 

Πιστοποίηση

ΕΞΕΤΑΣΗ

Το Ίδρυμα Takis έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το καλλιτεχνικό έργο του γλύπτη, να εξασφαλίσει την ακεραιότητα του έργου του και να συνεχίσει την κληρονομιά του στην παγκόσμια εικαστική σκηνή. Οι έλεγχοι αυθεντικότητας κατέχουν έναν μείζονος σημασίας ρόλο στη μελέτη σχετικά με τον καλλιτέχνη και έχουν σκοπό να αποκλείουν τις απομιμήσεις έργων και τις λάθος αποδόσεις. Ως εκ τούτου, το Ίδρυμα είναι ο μοναδικός νόμιμος φορέας με δικαίωμα έκδοσης πιστοποιητικών γνησιότητας για όλα τα έργα του καλλιτέχνη (ΦΕΚ 733 Β’, ΦΕΚ 128Β’, ΦΕΚ 1279 Β’).

Οι ιδιοκτήτες των έργων που αποδίδονται στο γλύπτη Takis ενθαρρύνονται να καταχωρήσουν τα έργα τους στο αρχείο του Ιδρύματος.

Συντήρηση

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ

Οι συντηρητές, οι ιδιοκτήτες έργων καθώς και οι διάφοροι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί οργανισμοί εμπορικού ή μη χαρακτήρα που ενδιαφέρονται να συμβουλευτούν το «Ίδρυμα Τάκις – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες» σχετικά με την κατάσταση ή τη συντήρηση ενός έργου που αποδίδεται στον καλλιτέχνη είναι ευπρόσδεκτοι να επικοινωνήσουν μαζί μας με email στέλνοντας φωτογραφίες στο gro.noitadnuofsikat@tcatnoc που δείχνουν με σαφήνεια και καθαρά το έργο. Σας προτείνουμε να μας αναφέρετε την κατάσταση του έργου με λεπτομέρειες ή μια περιγραφή του. Είναι σημαντικό να εκτελείται κάθε αποκατάσταση κατά τρόπο που να διατηρεί την καλλιτεχνική ακεραιότητα του έργου.

Συνεπώς, το Ίδρυμα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την έγκριση οποιασδήποτε προτεινόμενης αποκατάστασης των έργων τέχνης που αποδίδονται στον καλλιτέχνη Takis, ενώ παράλληλα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για το σκοπό αυτό. Οποιαδήποτε αποκατάσταση πραγματοποιείται πρέπει να καταγραφεί και να εγκριθεί για λόγους πιστοποίησης. Οι συλλέκτες και τα ιδρύματα που επιθυμούν να αποκαταστήσουν το/τα έργο/έργα τους μπορούν να απευθυνθούν στο ίδρυμα με επίσημη αίτηση.

 

Η Συλλογή του Ιδρύματος ΤΑΚΙΣ

Μόνιμη Συλλογή

Το Ίδρυμα ΤΑΚΙΣ – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες είναι ένας αξιοθαύμαστος χώρος που δημιούργησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης με σκοπό το έργο του να γνωστοποιηθεί και να γίνει προσιτό στο ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα από όλη την καλλιτεχνική πορεία του Takis, από το 1946 που δημιουργεί γύψινες προτομές μέχρι και τα πιο πρόσφατα έργα του. Το σύνολο των γλυπτών, έργων ζωγραφικής, σχεδίων του Ιδρύματος αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές του έργου του Takis, ενώ προσφέρει μια λεπτομερή επισκόπηση όλων των σταδίων και φάσεων της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας. Η μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τη γλυπτική πορεία ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα που κατάφερε να μείνει ανεξίτηλος στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης χάρη στην πρωτοπορία και στην καινοτομία του.

Επίσης, η μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος ολοκληρώνεται και από έργα άλλων καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων όπως της Niki de Saint Phalle, του Roy Lichtenstein, του Χρήστου Τζίβελου, του Μίνου Αργυράκη.

 

takis3-sparmatseto (1)
Η Γαλλική Δημοκρατία τιμά τον Τάκι με μια ειδική έκδοση γραμματοσήμου που απεικονίζει τη Σπείρα του.

 

Ατελιέ

Στο Ίδρυμα στεγάζεται το ατελιέ – εργαστήριο του καλλιτέχνη, στο οποίο εργάστηκε και εξακολουθεί να εργάζεται από τότε που επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκεται και το «σιδεράδικο» όπου δημιουργούνται αλλά και επισκευάζονται τα μεγαλύτερου μεγέθους έργα του καλλιτέχνη.

Κήποι

Οι κήποι γλυπτικής του Ιδρύματος, ένας χώρος περίπου οκτώ στρεμμάτων, φιλοξενούν ψηλά και επιβλητικά γλυπτά εξωτερικών χώρων του καλλιτέχνη, όπως Σινιάλα, Αιολικά, Λουλούδια αλλά και άλλα έργα του.

Αρχείο

Το Ίδρυμα διαθέτει όλο το αρχείο που σχετίζεται με το έργο του Takis από το 1946 μέχρι και σήμερα. Περιλαμβάνει πάνω από 1000 ιστορικές φωτογραφίες προσωπικές αλλά και έργων, καταλόγους εκθέσεων ατομικών και ομαδικών, άρθρα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και συνεντεύξεις του καλλιτέχνη, αλληλογραφία, ημερολόγια, ηχογραφήσεις, βίντεο και φιλμ, σχέδια έργων και αρχιτεκτονικά σχέδια. Το Ίδρυμα δεσμεύεται να καταστήσει το έργο του Takis προσβάσιμο σε ακροατήρια και κριτικούς σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό το λόγο το αρχείο του βρίσκεται πάντα διαθέσιμο προς όλους τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς για εκθέσεις ή δημοσιεύσεις καθώς και σε ερευνητές με σκοπό την εκπόνηση διατριβών. Το αρχείο δεν είναι ανοικτό στο ευρύ κοινό. Πολλές από τις πληροφορίες σχετικά με το έργο και τη ζωή του Takis μπορούν να βρεθούν και στην ιστοσελίδα μας.

Βιβλιοθήκη

Το Ίδρυμα διαθέτει μια πλούσια συλλογή από βιβλία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης αλλά και συγγράμματα σχετικά με τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Στη βιβλιοθήκη επίσης συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι κατάλογοι από τις ατομικές εκθέσεις του καλλιτέχνη από το 1954 μέχρι σήμερα, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των καταλόγων από τις συλλογικές εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει.

Πρόκειται για έναν χώρο περισυλλογής και μελέτης, μια πόρτα ανοιχτή σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τις μελέτες και την τέχνη του Takis, την ιστορία όλων των αρχαίων πολιτισμών που διέπουν το έργο του και τον εμπνέουν και ο οποίος σύντομα θα είναι ανοιχτός στο ευρύ κοινό, σε φοιτητές και σε ερευνητές.

 

takis-center-sparmatseto
Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.)

 

Το Ίδρυμα ΤΑΚΙΣ – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες αποτελεί έναν πυρήνα καλλιτεχνικής ανάπτυξης και δημιουργίας, ένα κληροδότημα του μεγάλου γλύπτη στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκέψη.

Μάθετε περισσότερα για το Ίδρυμα κάνοντας κλικ ΕΔΩ

 

 

Σχετικά άρθρα

“Μεσημέρι Αυγούστου” | Ένα μίνι διήγημα του Γρηγόρη Καραγιαννίδη

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ιωάννης Συκουτρής | Ένας σμυρνιός πνευματικός άνθρωπος που δεν τον άντεξε η εποχή του

Θανάσης Μουσόπουλος

ΣΤΙΛΠΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΘΡΑΚΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ (μέρος Ι)

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X