Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

Η δονκιχωτική πλευρά της ζωής

Η παιδική ηλικία είναι γεμάτη από χρώματα, εικόνες, λέξεις, τραγούδια. Φροντίζει για αυτό το δώρο της ίδιας της ζωής καθώς και μερικά από τα ομορφότερα δημιουργήματα του ανθρώπου. Τα βιβλία και οι εικόνες.

 

Μια ματιά στις παιδικές μνήμες και ένα πλήθος εικόνων εμφανίζεται. Μέσα σ‘ αυτές ξεπηδάει η πρώτη εμπειρία από το μαγικό κουτί που εισβάλει στην παιδική ηλικία πολλών από εμάς μ’έναν γλυκό και εντυπωσιακό τότε τρόπο. Η λάμψη της  τηλεόρασης έκρυβε με το θάμπος της, την όχι και τόσο ευεργετική επιρροή της τελικά στη ζωή, πνευματική και ψυχική των παιδιών μας.

 

donkixwths-martha-sparmatseto
Η δονκιχωτική πλευρά της ζωής

Πολλοί από τη γενιά μου θυμούνται την αντίστροφη μέτρηση της ώρας στον ασπρόμαυρο κύκλο που εμφανιζόταν στην οθόνη της τηλεόρασης. Στις πέντε ακριβώς ξεκινούσε το παιδικό πρόγραμμα. Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής ήταν  τα ισπανικής παραγωγής κινούμενα σχέδια που εξιστορούσαν τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη. Παρακολουθώντας το πρόγραμμα με κυρίευε μια παράξενη και απροσδιόριστη αίσθηση δυσφορίας και ενδιαφέροντος. Το αποτέλεσμα ήταν να περνάω την ώρα μου  κοιτάζοντας τα χρώματα, τις κινήσεις του Σάντσο, την περίεργη κόμμωση της Δουλτσινέας αλλά να μην ακολουθώ την πλοκή την ίδια. Τα χρόνια πέρασαν και  ο Δον Κιχώτης έμεινε μια παιδική πολύχρωμη  ανάμνηση και ένα ρυθμικό τραγουδάκι που ακόμη μπορώ να σιγοτραγουδήσω.

 

 

Τώρα μπορώ να εξηγήσω την αλλοτινή μου δυσφορία. Ένας ευγενής ψιλόλιγνος κοκκινογένης ιππότης με μια φτωχική πανοπλία και ένα ξερακιανό άλογο πάλευε με φανταστικούς εχθρούς μοχθηρούς και βίαιους.  Στο μυαλό του ένας δίκαιος και όμορφος κόσμος θα ήταν το αποτέλεσμα των ηρωικών του αγώνων. Σε κάθε μάχη, σε κάθε χλευασμό στο πρόσωπό του, σε κάθε εξευτελισμό του, ένιωθα στην παιδική μου καρδιά  τη ντροπή που ακόμη νιώθω όταν ταπεινώνεται ένας συνάνθρωπος  μου για οποιοδήποτε λόγο. Γιατί είναι διαφορετικός, γιατί είναι αδύναμος, γιατί είναι ονειροπόλος. Γιατί στην ουσία η ύπαρξή του μας θυμίζει την ανθρωπιά που  χάσαμε. Γιατί είναι πολύ τετριμμένα τα ανθρωπινά χαρακτηριστικά του στα οποία αναγνωρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Η ανθρώπινη φύση μας είναι κάθε άλλο παρά τέλεια γεγονός που σοκάρει  την παγιωμένη ματαιοδοξία μας.

 

Αυτές ήταν οι σκέψεις μου όταν αντίκρυσα τους δύο τόμους του έργου του Θερβάντες ξανά στη βιβλιοθήκη μου. Η πικρή αίσθηση των παιδικών χρόνων ήρθε ξανά σαν απόλυτη επανάληψη στη θέα του βιβλίου. Υπήρχε ένας ανοικτός λογαριασμός που έπρεπε να κλείσει τώρα στην ενήλικη αναγνωστική μου ζωή.

 

Δεν αφήνω στην άκρη εύκολα ένα βιβλίο. Θα συνέβαινε τώρα; Το έχω κάνει ελάχιστες φορές χωρίς να το μετανιώσω όπως και δεν μετάνιωσα τη μελέτη όσων συνέχισα να διαβάζω παρά τον πειρασμό μου να τα εγκαταλείψω. Κι αυτή μου η επιμονή αντλούνταν πάντα από την λαχτάρα και την ευτυχία του αναγνώστη που με ένα μεταφυσικό τρόπο ανακαλύπτει μέσα σε κάθε βιβλίο εκείνο που τον κάνει να πιστεύει με ευγνωμοσύνη ότι γράφτηκε γι’ αυτόν. Ότι  έφτασε στα χέρια του την ώρα ακριβώς  που ο μαγικός κόσμος των συμπτώσεων είχε σωστά προνοήσει.

 

Τί θα γινόταν στη νέα και τόσο γνωστή σε μένα συνθήκη γνωριμίας μου με τον δον Κιχώτη; Ποιες θα ήταν εκείνες οι γραμμές που θα δικαίωναν την επιστροφή μου στο ‘’ιπποτικό’’ αυτό μυθιστόρημα και που θα κατέρριπταν τη ιδέα ότι ένα τέτοιο έργο δεν είναι για παιδιά; Ο αγαπημένος διαμεσολαβητής το γραπτό κείμενο θα αποκαθιστούσε τη σχέση μας. Είχα νέους παράγοντες να συνυπολογίσω αυτή τη φορά  στο ταξίδι μου  στον δονκιχωτικό κόσμο. Την πολύ μεγαλύτερη πια ηλικία μου, την διαφορετική θέαση της πραγματικότητας, τη ματιά εν τέλει του διαφορετικού και τόσο ίδιου συνάμα ανθρώπου που γινόμαστε με το πέρασμα του χρόνου.

 

Τί είχε αυτό το έργο που το κατατάσσει στα σπουδαία; Γιατί το κείμενο συμπεριλαμβάνεται στα κλασικά μυθιστορήματα; Για ποιο λόγο ο χρόνος ή ο τόπος  δεν διαταράσσουν την αξία του και τη δύναμη του;

 

Ποιες θα ήταν λοιπόν οι ιδέες του βιβλίου που θα μπορούσαν να φωλιάσουν στο μυαλό  ενός παιδιού και να μπολιαστούν κάποια στιγμή με την εμπειρία της ζωής δημιουργώντας έναν ευγενή και ουσιαστικό τρόπο ζωής;

 

Ο σινιόρ Κιχάδα, ο ιππότης με τη χάρτινη πανοπλία, το ξερακιανό άλογο , τον τρυφερό, πιστό και πραγματιστή Σάντσο μας προσφέρει ένα ποίημα ζωής. Ένα ρυθμικό μέτρο για να ακουμπήσουμε τα βήματά μας.

 

Μας εμψυχώνει να διεκδικήσουμε την αγάπη και το όνειρο. Μας προτείνει να βρούμε  στην ασχήμια την ομορφιά, αυτήν την ίδια την ομορφιά που κατοικούσε μέσα του. Μας γοητεύει και μας συνεπαίρνει με την πιθανότητα  μιας μοναδικής αγάπης, μιας αγάπης σεραφικής, μιας αγάπης που δυναμώνει το πνεύμα, που εξευγενίζει το χαρακτήρα. Μιας αγάπης που καταλύει κάθε εγωισμό και κατά συνέπεια ανθίζει μέσα στην ελευθερία της προσφοράς.

 

Η δονκιχωτική πλευρά της ζωής προτείνει τον επαναπροσανατολισμό μας προς ένα βίο αληθινό παρουσιάζοντας μια έντονη εκλεκτική συγγένεια με την ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη

 

Η δονκιχωτική πλευρά της ζωής προτείνει τον επαναπροσανατολισμό μας προς ένα βίο αληθινό παρουσιάζοντας μια έντονη εκλεκτική συγγένεια με την ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη. Μια στροφή στο γίγνεσθαι ως ουσία της ύπαρξης. Να μην σε ενδιαφέρει το αποτέλεσμα αλλά η διαδικασία. Να ζεις την ίδια την πορεία ως ολοκλήρωση. Να μη σκέφτεσαι αν κάτι είναι εφικτό και να πολεμάς  ακατάπαυστα με λαχτάρα. Να μάχεσαι σε ένα πόλεμο εκ των προτέρων χαμένο. Χαμένο αλλά δίκαιο. Η μάχη για την ομορφιά και το δίκαιο είναι μονόδρομος.

 

Φτάνουμε έτσι να αναρωτηθούμε.  Σε ποιο βαθμό επιθυμούμε να οδηγήσουμε τα παιδιά μας σε μια τέτοια στάση ζωής; Πόσο ανεκτικά μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας σε ένα κόσμο που θεωρούμε ότι μπορεί να καταπατήσει το ζωτικό μας χώρο,  την επιτυχία ή τη ίδια την ευτυχία μας. Διαθέτουμε το σθένος που θα μεταμορφώσει και εμάς και τα παιδιά μας σε φορείς μιας ανατρεπτικής εσωτερικής ζωής;

Σχετικά άρθρα

Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα | Μια σειρά συζητήσεων από το ΠΙΟΠ

Βασίλειος Μακέδος

ΦΟΒΟΣ – ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 2021

Γυναίκες συνθέτριες κατά την αρχαιότητα | Η Σαπφώ

Έφη Ζάννη

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X