Sparmatseto
Φεστιβάλ

Πέρα από τα Σύνορα | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζο

Στις 27 Αυγούστου Ξεκινά το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πέρα από τα Σύνορα στο Καστελόριζο

 

 

Το «Πέρα από τα Σύνορα» θεσμοθετήθηκε το 2016 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) με τη στήριξη της Ecrans des Mondes (Παρίσι) και έδρα το ακριτικό Καστελόριζο. Το «Πέρα από τα Σύνορα» προβάλλει ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κλίμακας παραγωγές των πέντε τελευταίων ετών.  Παράλληλα με τις προβολές λαμβάνουν χώρα ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα στο Καστελόριζο. Το Φεστιβάλ αντικατοπτρίζει τη σημασία της μελέτης και καταγραφής των ιστορικών γεγονότων παγκοσμίως, με γνώμονα την κατανόηση των προκλήσεων, των ευκαιριών και των κινδύνων του πολιτικού και κοινωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι. Προάγοντας την αξία της ιστορικής έρευνας, το «Πέρα από τα Σύνορα» απευθύνεται στους δημιουργούς ιστορικού και κοινωνικο-πολιτικού ντοκιμαντέρ ανά τον κόσμο για να υποβάλουν τις ταινίες τους.

 

Στόχος δεν είναι άλλος από το «Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελόριζο στον κόσμο»!

 

Οι ταινίες του διαγωνισμού αξιολογούνται από Διεθνή Κριτική Επιτροπή, η οποία απονέμει δύο βραβεία: Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Κοινωνικοπολιτικού Ντοκιμαντέρ. Τα βραβεία αποτελούν ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων. Κάθε προβολή ακολουθείται από Q&A με τον σκηνοθέτη ή κάποιον ειδικό επί του θέματος της ταινίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Δήμου Μεγίστης και με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και επιφανών επιχειρηματιών και ΜΜΕ, το Φεστιβάλ αποτελεί μια αληθινή γιορτή πολιτισμού στην άκρη του Αιγαίου.

 

Τέλος, το Φεστιβάλ βραβεύει κάθε χρόνο και δύο ειδικούς συνεργάτες, το Τιμώμενο Μέσο Ενημέρωσης και το Τιμώμενο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, για να τιμηθεί η συνεισφορά τους στις αξίες που πρεσβεύει το Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ επιζητά συνεργασίες με Ιδρύματα, Φεστιβάλ και φορείς απ’ όλο τον κόσμο αντίστοιχης ιστορικής και γεωπολιτικής θεματολογίας.

 

 

 

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), διοργανωτής και εμπνευστής του Διεθνούς Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα νέων ιστορικών- ερευνητών (πρώην συνεργατών του ΕΛΙΑ) και σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 45.000 φίλους/μέλη – από όλη την Ελλάδα.

 

Μεταξύ των δράσεών του περιλαμβάνονται οι εκδόσεις επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, η δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, καθώς και η υλοποίηση, αφιλοκερδώς, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων σε σχολεία/ιδρύματα/Σχολές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εντός και εκτός Αττικής, από την Ορεστιάδα μέχρι το ακριτικό Καστελόριζο με σκοπό τη διάχυση της γνώσης στους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους μαθητές και φοιτητές, καθώς και την διδασκαλία άγνωστων -κατά κύριο λόγο- πτυχών της νεότερης ελληνικής Ιστορίας.

 

Για να γίνει κάποιος Φίλος του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. δεν απαιτείται καμία οικονομική συνδρομή και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν οικονομικές ανάγκες αλλά γιατί στη σχέση αυτή με το ευρύ κοινό και τους Φίλους μας δεν θέλουμε να μπει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή. Το έργο του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. είναι στη διάθεση όλων και οι εκδόσεις και τα ιστορικά ντοκιμαντέρ αποτελούν εξαιρετικό πνευματικό δώρο για όσους το επιθυμούν να στηρίξουν το όραμα μας που δεν είναι άλλο από το να κάνουμε το μάθημα ιστορίας το πιο αγαπητό μάθημα στο ελληνικό σχολείο (τα σχολεία, οι Βιβλιοθήκες και γενικά όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν έκπτωση 35%.). To ΙΔΙΣΜΕ δεν επιχορηγείται από κανέναν φορέα. Ζει και συνεχίζει να δημιουργεί αδιάλειπτα με έσοδα που προέρχονται από τις πωλήσεις των έργων του.

 

Μάθετε περισσότερα στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

See Me – Feel Me | Ο Κώστας Μπλιάτκας γράφει για τον Διονύση Σαββόπουλο και το “Ελληνικό Woodstock”

Κωνσταντίνος Μπλιάτκας

Αναβάλλεται το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2019 | Πρόγραμμα

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X