Sparmatseto
Τέχνες Χορός

The Thread | Μια πρωτοποριακή παράσταση χορού

 

Η πρωτοποριακή παράσταση σύγχρονου χορού που αλλάζει τα δεδομένα.

Η μεγάλη ελληνική διεθνής παραγωγή που μάγεψε κοινό και κριτικούς στο Λονδίνο, έρχεται στο φυσικό της χώρο, στην Επίδαυρο.

 

Μια συνομιλία του παρελθόντος, με το παρόν και το μέλλον.

 

Πρωτότυπη Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου

Διεύθυνση- Χορογραφία: Russell Maliphant

Φωτισμοί: Michael Hulls

Κοστούμια: Μαίρη Κατράντζου

Διδασκαλία Παραδοσιακών Χορών:  Ελένη Σπαθιά, Τάκης Καραχάλιος

Σύλληψη ιδέας: Γεωργία Ηλιοπούλου

 

 

 

The Thread

Το νήμα που ενώνει:

Το παραδοσιακό με το πρωτοποριακό.

Το συλλογικό με το ατομικό.

Τις μνήμες με το τώρα.

Το τώρα με το μέλλον.

 

Το νήμα θα σας αγγίξει. Γιατί περισσότερο από μια παράσταση χορού, είναι ένα διαβατήριο. Το διαβατήριο μιας Ελλάδας, που χωρίς αρνητισμούς, χωρίς εσωστρέφειες και χωρίς προκαταλήψεις, συνεχίζει να δημιουργεί και να εκπλήσσει

 

Η διεθνής παραγωγή σύγχρονου χορού της πολιτιστικής εταιρίας Λάβρυς, “The Thread”, μετά την διθυραμβική παγκόσμια πρώτη στη Μέκκα του χορού, στο Sadler’s Wells του Λονδίνου, έρχεται στην Επίδαυρο, στις 24 Αυγούστου 2019.

 

 

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση βασίζεται στο διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας φανερώνουν την διαχρονία του Ελληνικού Πολιτισμού και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που εκπροσωπεί την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Η εξαίρετη πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έχει έντονη τη γνωστή μουσική γραφή του Βαγγέλη, ενώ πλαισιώνεται αρμονικά από εξαιρετικούς σολίστες παραδοσιακών μουσικών οργάνων ( γκάιντες, λύρες, νταούλια κλπ). Αυτή η μουσική πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που σε καθηλώνει.

Ο Russell Maliphant με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος δημιουργώντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει μια μαγευτική παράσταση, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια την αρχική «χορογραφία».

Ο «χορογράφος του φωτός» Michael Hulls που το Ελληνικό κοινό των ξέρει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Russell Maliphant όσο και τον Akram Khan ή τον Robert Lepage δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής και η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντεζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνευσμένη από αρχαία Μινωικά αγγεία.

Η παράσταση ονομάστηκε The Thread από το μίτο της Αριάδνης. Είναι το νήμα που ενώνει, το νήμα που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ότι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχθούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά.

Σχετικά άρθρα

Έρως – Ήρως του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το ΚΘΒΕ

Βασίλειος Μακέδος

Θεατρικές Παραστάσεις στον υπολογιστή σας | «Το Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι»

Βασίλειος Μακέδος

ΙΑΝΟS | Διαγωνισμός Διηγήματος & Φωτογραφίας 2020

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X