Sparmatseto
Projects Γενικά Projects Τέχνες

Τέχνη και Τεχνολογία | Έννοιες που στις μέρες μας τείνουν να γίνουν αλληλένδετες

Οι μορφές εικαστικής τέχνης όπως το σχέδιο, η κεραμική, η γλυπτική, η χειροτεχνία και η ζωγραφική έχουν εκτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και του μεγάλου Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογία και η τέχνη έχουν αναπτύξει μια συγγένεια και έχουν γίνει πιο αλληλένδετες από ποτέ.

Η σύγχρονη τέχνη παίρνει ένα νέο σχήμα με τις προόδους των συσκευών και των υλικών που βοηθούν τους καλλιτέχνες με τη δουλειά τους. Αυτό οδήγησε στην εισαγωγή και βελτίωση του βίντεο, της κινηματογράφησης, της φωτογραφίας, της εκτύπωσης και της αρχιτεκτονικής.

Οι προγραμματιστές λογισμικού, εφευρέτες, επιστήμονες και οι επιχειρηματίες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των επιπτώσεων της διαθέσιμης τεχνολογίας στην τέχνη. Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, υπήρξε μεγαλύτερη εκτίμηση για την ψηφιακή τέχνη και αύξηση του αριθμού των ψηφιακών καλλιτεχνών. Αρκετό ενδιαφέρον προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία αλλάζει το πώς γίνεται η τέχνη.

Digital Art

Εδώ έχουμε επιλέξει μερικά παραδείγματα:

1. Χρήση λέιζερ

Τα λέιζερ μπορούμε να πούμε ότι είναι τα πινέλα για τους ψηφιακούς καλλιτέχνες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χάραξη πανέμορφων σχεδίων σε ξύλινα πλαίσια και πέτρες, καθώς και σε σχέδια ψηφιακής τέχνης για τη δημιουργία κινούμενων εικόνων και ολογραμμάτων. Τα σχέδια με λέιζερ είναι πιο εντυπωσιακά και ακριβή από τα χειροποίητα σχέδια, ακόμη πιο αποτελεσματικά είναι για έργα τέχνης μεγάλων διαστάσεων.

2. Χρήση των ρομπότ στην τέχνη

Εάν έχετε συναντήσει ποτέ πίνακες σε τεράστιους τοίχους και αναρωτιέστε ποιος τους έκανε, τότε ίσως να κοιτάτε ένα έργο τέχνης φτιαγμένο από ένα ρομπότ καλλιτέχνη. Τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με προγράμματα λογισμικού που διδάσκονται και ακολουθούν το μοτίβο που τους δίνεται και από εκεί και πέρα οι πένες ζωγραφικής κάνουν την υπόλοιπη εργασία. Η χρήση ρομπότ έχει βελτιώσει τρομακτικά την εξέλιξη της τέχνης, ειδικά για τη μαζική παραγωγή.

3. Εκθέσεις Τέχνης και πρόσβαση στις πληροφορίες

Η παραδοσιακή τέχνη βασίστηκε κυρίως στο περιβάλλον του καλλιτέχνη. Ήταν πολύ εύκολο να καταλάβεις τον τρόπο ζωής ενός καλλιτέχνη και να διακρίνεις τη χαρά, τη λύπη, τις δυσκολίες και τις στενοχώριες που κατέκλυζαν τον ψυχισμό του, μέσα από το έργο του. Αυτό έχει αλλάξει με τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς οι καλλιτέχνες είναι πλέον σε θέση να εμπνέονται και να ανακαλύπτουν νέες ιδέες και μέρη μακρύτερα από το άμεσο περιβάλλον τους.

4. Η μετατροπή της ρύπανσης στην τέχνη

Ο Ντμίτρι Μόροζοφ, ψηφιακός καλλιτέχνης μέσων ενημέρωσης με έδρα τη Μόσχα, δημιούργησε μια συσκευή που μετατρέπει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε καλλιτεχνικό έργο. Αυτή η εκπληκτική συσκευή λειτουργεί με τη μετάφραση των δεδομένων του αέρα σε βολτ και στη συνέχεια μετατρέπει τα βολτ σε σχήματα και τα χρώματα αλγοριθμικά. Αρχικά δημιουργήθηκε για να διαμαρτυρηθεί και να δείξει σε όλους ο Ντμίτρι Μόροζοφ την ακραία ρύπανση της Μόσχας. Αλλά ειρωνικά, όσο πιο μολυσμένος είναι ο αέρας, τόσο πιο απίστευτες εικόνες δημιουργεί αυτή η συσκευή.

5. Αύξηση του κοινού

Καλώς ή κακώς, έχουν χωρίσει τον κόσμο στους έχοντες και τους μη έχοντες, σε νέους και ηλικιωμένους, σε θρησκευόμενους και σε μη θρησκευόμενους, ισορροπία μεταξύ όλων αυτών (και πολλών άλλων) έρχεται να δώσει η τέχνη, γιατί οι καλλιτέχνες χρειάζονται κοινό. Ο βαθμός στον οποίο μπορεί να εκτιμηθεί η τέχνη εξαρτάται από την πλατφόρμα στην οποία παρουσιάζεται. Η συγχώνευση με την τεχνολογία βοήθησε να αυξηθεί το κοινό της τέχνης μέσα από τις πλατφόρμες των διαδικτυακών και κοινωνικών μέσων. Μέσα από τέτοιες πλατφόρμες, οι καλλιτέχνες μοιράζονται την τέχνη τους με το κοινό-στόχο τους πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

6. Μηχανήματα για γρήγορη κατασκευή αγαλμάτων και γλυπτών

Αγάλματα και γλυπτά είναι μια μεγάλη μορφή εικαστικών τεχνών. Ωστόσο, για αυτές τις μορφές τέχνης οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες. Με την είσοδο στο χώρο μηχανημάτων για αγάλματα και γλυπτά, η κατασκευή αυτών των εικαστικών τεχνών είναι πλέον γρήγορη και ακριβέστερη.

Art & technology

Πώς μπορείτε και εσείς να κάνετε ψηφιακή τέχνη;

Οι τρέχουσες τάσεις στην τεχνολογία και την τέχνη συνέβαλαν στον καθορισμό του ρυθμού αύξησης της ζήτησης ψηφιακής τέχνης. Για να δημιουργήσετε το τέλειο (για εσάς), αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχετε κάποια βασικά στοιχεία.

Ορισμένα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι:

Κάντε ένα σκίτσο της ιδέας σας σε χαρτί. Χρησιμοποιήστε ένα μολύβι, όχι στιλό, για να μπορείτε να κάνετε εύκολα τις όποιες διορθώσεις. Ενώ σχεδιάζετε, αποφύγετε τις πάρα πολλές λεπτομέρειες, απλώς φτιάξτε ένα γενικό σχέδιο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε. Στη συνέχεια, σαρώστε το σκίτσο σας και αποθηκεύστε το με κατάληξη JPEG ή PNG.

Ανοίξτε το αποθηκευμένο αρχείο στο πρόγραμμα δημιουργίας και επεξεργασίας εικόνων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχει μια ποικιλία προγραμμάτων για αυτή τη δουλειά, επιλέξτε το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Για να γίνεται ένας καλός ψηφιακός καλλιτέχνης, θα χρειαστείτε συνεχή πρακτική. Η τεχνολογία θέτει έναν νέο ρυθμό στην εξέλιξη της τέχνης με ολοένα πιο νέους και περίεργους τρόπους – υπάρχουν συνεχώς νέες μέθοδοι, υλικά και ιδέες που καλλιεργούνται κάθε μέρα.

Ας καθίσουμε λοιπόν και ας βγάλουμε από το μυαλό μας οτιδήποτε μας εκφράζει, από μεγάλες καινοτομίες και εφευρέσεις, μέχρι τις πιο περίεργες εικόνες που μπορεί να δημιουργεί, όπως και να τα δούμε, όλα είναι μια μορφή τέχνης. Και στην τελική, μετά και πέρα από όλα αυτά, ποιος δεν αγαπά την τέχνη;

Σχετικά άρθρα

AKRAM KHAN COMPANY: OUTWITTING THE DEVIL

Βασίλειος Μακέδος

Λαογραφικά στοιχεία στη Θρακική και Ξανθιώτικη Λογοτεχνία (μέρος 5)

Οι Εβραίοι της Ελλάδας | Ιστορικές πληροφορίες και σχόλια

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X