Sparmatseto
Projects Γενικά Projects

Τεχνητή Νοημοσύνη και Άνθρωπος…

Αν και η επιστήμη είναι ανίκανη να απαντήσει σε διαχρονικά ερωτήματα όπως «Γιατί έλαβε ύπαρξη το σύμπαν» και «Ποιο το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης», εντούτοις στις ημέρες μας, ασχολείται με μία νέα εφεύρεση, τη Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο τεχνολογικός αυτός όρος χρησιμοποιείτε κατά κόρον και θεωρείται ένας από τους τέσσερις πυλώνες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Η ανθρωπότητα πάντοτε αρέσκεται σε καθετί καινούργιο, όμως αυτή τη φορά καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα κρίσιμη πρόκληση, για την εξελικτική της πορεία. Η καθημερινότητα της μεταλλάσσεται ραγδαία, και ολοένα και περισσότερες έξυπνες συσκευές εξαπλώνονται και κυριαρχούν γύρω της. Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται σε εξέλιξη και φέρεται απεριόριστη.

Συζητήσεις για το πόσο συνετό θα είναι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν έχουν γίνει, και πρέπει να γίνουν άμεσα. Θα πρέπει τόσο η επιστημονική κοινότητα ( η οποία διαμορφώνει υποθέσεις, διεξάγει πειράματα μικρής ή μεγάλης κλίμακας, και ελέγχει αυτές ), όσο και οι χορηγοί αυτών, να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα, όπως ποιος ο σκοπός της Τεχνητής Νοημοσύνης, και σε τι αποσκοπεί. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να υπάρξουν μαζικές αναταραχές, ενώ οι επικριτές της αρέσκονται να τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή θα περιπλέξει την καθημερινότητα του ανθρώπου. Θεωρούν ότι η ανθρώπινη ελεύθερη βούληση θα περιοριστεί, διότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, αντιπροσωπεύει έναν ασεβή πόθο, το Μονοπώλιο.

 

Αν και η επιστήμη είναι ανίκανη να απαντήσει σε διαχρονικά ερωτήματα όπως «Γιατί έλαβε ύπαρξη το σύμπαν» και «Ποιο το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης», εντούτοις στις ημέρες μας, ασχολείται με μία νέα εφεύρεση, τη Τεχνητή Νοημοσύνη

 

Έχει καταστεί ευκρινώς ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, πέραν ότι επιτρέπει στις μηχανές, να αναλύουν δισεκατομμύρια δεδομένα σε ελάχιστο χρόνο, παρέχει επίσης τη δυνατότητα σε αυτές, να αναπτύσσουν τη δική τους στρατηγική, μέσω της συνεχής τροφοδοσίας αυτών με πληροφορίες. Παραδείγματος χάριν, ύστερα από επισταμένη έρευνα, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook, έχει αναπτύξει μηχανή, η οποία μπορεί σε κλάσματα δευτερολέπτου, από τη στιγμή που ανεβαίνει μια φωτογραφία, να αναγνωρίσει τα ενδιαφέροντα του κατόχου της φωτογραφίας, καθώς και να φιλτράρει το περιεχόμενο αυτής, εμποδίζοντας τη δημοσίευση εικόνων που το περιεχόμενο των άπτεται της βίας και της πορνογραφίας. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, έγκειται  στο τομέα της Ιατρικής. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορεί κάλλιστα να διαγνώσει άμεσα, την ασθένεια ενός ανθρώπου ή ακόμη και να διαγνώσει εάν ο άνθρωπος αυτός είναι καταθλιπτικός ή όχι. Τα εν λόγο παραδείγματα, πείθουν ουσιαστικά ότι η συγκεγκριμένη τεχνολογία είναι αναμφισβήτητα σωστή.

Όμως, δεν είναι τυχαίο, που αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι η τελευταία εφεύρεση του ανθρώπου. Για το ανθρώπινο είδος, το μέλλον διαφαίνεται ανησυχητικό, αφού οι εταιρείες πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη Τεχνητή Νοημοσύνη σε ρομπότ. Τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα; Μήπως οι εταιρείες μέσω των ρομπότ, θα λειτουργούν εκβιαστικά έναντι των ανθρώπων; Μήπως πρόκειται για ένα ευφυές σχέδιο υποδούλωσης του ανθρώπινου είδους;

Παρατηρώντας το σημερινό κόσμο, τη καθημερινότητα αυτού, είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την αίσθηση ότι άνθρωπος και η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα μπορούν να συνυπάρχουν, χωρίς να είναι σε διαρκή πόλεμο. Η κατάσταση αυτή θα τείνει σε αργό μαρασμό ή δραματική κατάρρευση του ανθρώπινου είδους. Ας σκεφθούμε, ότι η εισαγωγή των έξυπνων ρομποτικών συστημάτων, σύμφωνα με αναφορά του F. Osborne (2013), θα οδηγήσει σε κίνδυνο το 47% των θέσεων εργασίας στις Η.Π.Α. Γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η εφεύρεση αυτή δεν θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι όποιος καταπιάνεται με αυτή τη τεχνολογία δεν πρέπει να το κάνει με ελαφρότητα. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, θα κληθούν λίαν συντόμως να αποφασίσουν το μονοπάτι στο οποίο θα βαδίσουν. Θα ακολουθήσουν όντας προσκολλημένοι στα υπάρχοντα μοντέλα έχοντας αμυντική στάση, στα νέα τεχνολογικά ευρήματα ή θα ακολουθήσουν τα προστάγματα της 4ης και 5ης βιομηχανικής επανάστασης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τη κατεύθυνση την δείχνουν οι πολυεθνικές εταιρείες. Μια κατεύθυνση που θα αναγκάσει στελέχη και προσωπικό, να ξανά εκπαιδευτούν, αν θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Η ανθρωπότητα κινείται σε πολύ θολά νερά, και δυστυχώς τείνουμε στη κοινωνία των «Transformers», στην οποία και οδεύουμε οικειοθελώς.

 

texniti-nohmosini-sparmatseto (1)
Τεχνητή Νοημοσύνη …..

 

 

Η ευφυΐα του ανθρώπου είναι περιορισμένη, αν σκεφθούμε ότι τα ηλεκτρονικά κυκλώματα λειτουργούν κατά ένα εκατομμύριο φορές γρηγορότερα από τα αντίστοιχα βιοχημικά. Δηλαδή, ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μπορεί να σκεφθεί ένα εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα από τον δημιουργό του. Σε εκτεταμένη ανάλυση, η λειτουργία μιας εβδομάδας θα παράγει έργο 20.000 ετών σε επίπεδο ανθρώπινης διανοίας, και αυτό θα αυξάνεται εβδομάδα με εβδομάδα. Η υπερφυής αυτή νοημοσύνη θα δημιουργήσει ανισότητα σε πλούτο και ενέργεια. Μια τεχνολογία όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, σε ώριμη ηλικία θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει ένα πόλεμο, μεταξύ των κρατών. Στη κοινότητα των ρομπότ δεν επικρατεί η ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ, αλλά η πληροφορία. Η εξέλιξη των μηχανών, θα επιτρέπει στις μηχανές να επικοινωνούν και ενδεχομένως να προλαμβάνουν διάφορες καταστάσεις, ανάλογα με τη στρατηγική που έχουν διαμορφώσει, τόσο οι ίδιες οι μηχανές όσο και οι διαχειριστές αυτών.

Όποια και αν είναι η προσωπική άποψη, είναι ουσιαστικό ότι ένας υγιής σκεπτικισμός πρέπει να υπάρχει, ώστε ο άνθρωπος να μην γίνει υποχείριο της τεχνολογίας που δημιούργησε. Θα πρέπει να υπακούει στη λογική, και να ενεργεί με σεβασμό προς το νόμο και την ηθική, η οποία πηγάζει μόνο από το καθήκον. Βέβαιο είναι ότι οι συγκρουόμενες αποδείξεις μας αφήνουν, μπερδεμένους και υποχρεωμένους, να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο άκρα που δεν προσφέρουν ικανοποίηση.

Ας ελπίσουμε ότι, ο ηθικός νόμος δεν θα είναι απλά αποτέλεσμα των εξελικτικών πιέσεων για τη παραγωγή προϊόντων ενός άκρατου εγωκεντρισμού, αλλά οδηγός σκέψεων και πράξεων για ένα ελεύθερο κόσμο όπου θα κυριαρχεί η δέσμευση και η υπακοή στον ηθικό νόμο.

Σχετικά άρθρα

Ψυχής άκος

Δήμητρα Πυργελή

Έκθεση ζωγραφικής του γιώργου καδήρογλου στο A for Art Design Hotel στη Θάσο

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ποίηση ενδοσκόπησης… (μέρος Ι)

Μαρία Μουσοπούλου

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X