Sparmatseto
Βιβλίο

Κωνσταντινούπολη, Η Πόλη Των Αμαρτιών Μου, του Αυγερινού Μαυριώτη

Κωνσταντινούπολη, Η Πόλη Των Αμαρτιών Μου,

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ – Εκδόσεις Λεξίτυπον, 2017

 

Το 2016 ασχολήθηκα με το πλούσιο ποιητικό έργο του Αυγερινού Μαυριώτη. Είναι, όμως γνωστό, ότι ο Μαυριώτης έχει δημοσιεύσει και πολλά πεζογραφήματα. Το 2017 κυκλοφόρησε ο μυθιστόρημά του «Κωνσταντινούπολη, Η Πόλη των Αμαρτιών μου». Το γράψιμο του Μαυριώτη συναρπαστικό. Εκτός των μυθοπλαστικών στοιχείων, ο αναγνώστης / η αναγνώστρια ζει την ιστορία του 20ου αιώνα. Όταν ολοκληρώσω τη μελέτη θα επανέλθω, προς το παρόν στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

«Ο Νικόλα Εφέντη Κομπίλης μεγαλοτσιφλικάς από την τουρκοκρατούμενη Αδριανούπολη, εξορίζεται με την οικογένειά του από τους Τούρκους στη Θεσσαλονίκη το 1915. Την ίδια εποχή ο Κώστας Χαντζής δραπετεύει από τον τουρκικό στρατό που έχει επιστρατευτεί, με σκοπό να φτάσει στην ελεύθερη Ελλάδα.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του με την Ελλάδα να προσπαθεί να κρατήσει ουδετερότητα.

Οι δυο άντρες γνωρίζονται κάτω από τη σκιά του Λευκού Πύργου και γίνονται φίλοι. Η φιλία τους όμως διασαλεύεται και καταλήγει σε μίσος, όταν ο Κώστας Χαντζής κλέβει την κόρη του φίλου του. Δύο χρόνια περίπου μετά, ο Κώστας Χαντζής στρατεύεται και βρίσκεται στην Ουκρανία να πολεμάει τους Μπολσεβίκους στο πλευρό των Γάλλων και αναγκάζεται να εμπιστευτεί τη γυναίκα του ξανά στον πατέρα της.

Στο μεταξύ, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει με νίκη της Αντάντ, για ν’ ανοίξει το μέτωπο της Μικράς Ασίας. Ο Κώστας ζει τη φρίκη αυτού του πολέμου και γίνεται μάρτυρας της καταστροφής της Σμύρνης».

 

 

Σύντομο Βιογραφικό Αυγερινού Μαυριώτη

Ο Αυγερινός Μαυριώτης γεννήθηκε το 1932 στο Αμόριο Διδυμοτείχου Έβρου. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε διάφορα σχολεία όμως ιδιαίτερης πατρίδας του και στη συνέχεια σε σχολεία της Αθήνας. Είναι δραστήριο μέλος διαφόρων πολιτιστικών σωματείων. Ασχολείται με τη λαογραφία του τόπου του και εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε δύο συλλογικές εκδόσεις («Διδυμότειχο»).
Το 1962 τιμήθηκε για τη δουλειά του αυτή από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2000 εκδόθηκε η μελέτη του «Το θρακιώτικο δημοτικό τραγούδι στον Έβρο και τη Σαμοθράκη», όπου ανθολογεί και καταγράφει 350 αυθεντικά τραγούδια. Έκανε ακόμη εκπομπές από το ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας θέματα σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό όμως Θράκης. Το 2003 τιμήθηκε με το Βραβείο Μάρκου Αυγέρη όμως Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για την ποιητική του συλλογή «Η στέρνα» και το 2008 με έπαινο του Μάρκου Αυγέρη, για «Τα φαινόμενα απατούν» (διηγήματα). Τιμήθηκε από διάφορους φορείς. Το 2004 θρακικοί φορείς όμως Αθήνας τον τίμησαν για το έργο του. Το 2014 η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών του απένειμε Τιμητικό δίπλωμα για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό. Ποιήματα, διηγήματα και λαογραφικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες («Ελεύθερη Θράκη», «Τύπος», «Παλμός του Έβρου»,» Βήρα»,» Αντίλαλοι του Τριγώνου», «Θρακικά θέματα», «Αιολικά Γράμματα», κλπ.). Τέλος ποιήματά του περιλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα βουλγαρικά και αλβανικά.

Παράλληλα ο Αυγερινός ασχολείται με τη Ζωγραφική, πραγματοποιώντας πλειάδα ατομικών εκθέσεων σε Αθήνα και επαρχία, παίρνοντας όμως μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Νέα Αμισός Δράμας (Τσάι Τσιφλίκ) Το χωριό του παππού μου… ένα βιβλίο του Θεόδωρου Ρωμανίδη

Θανάσης Μουσόπουλος

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ: «ΠΑΛΙΟΙ ΔΕΣΜΟΙ, ΝΕΟΙ ΤΟΠΟΙ» – ΤΟ ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΠΟΖΕΜΠΕΡΓΚ

Louis Marin – Πώς διαβάζεις έναν πίνακα ζωγραφικής;

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X