Sparmatseto
Παιδί Πρόσωπα Συνεντεύξεις

Θοδωρής Παπαϊωάννου: από τα παιδιά εμπνεύστηκα πολλές ιστορίες και παράλληλα αποτελούν ένα ακροατήριο που λέει την αλήθεια

 

Έχοντας έναν δικό του ιδιαίτερο – ιδιόμορφο τρόπο να συλλαμβάνει, να γράφει και να προφέρει τις ιστορίες του, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου έχει το μοναδικό προνόμιο να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα μέσα από ένα πολύχρωμο παιδικό πρίσμα. Αυτήν την κατά-δική του οπτική γωνία προσπαθεί να μας συστήσει και να μας κάνει κοινωνούς του δικού του πολύχρωμου κόσμου, μέσα από τα βιβλία του.

Η κουβέντα με τον Θοδωρή Παπαϊωάννου αυτό το στόχο είχε θέσει εξ’ αρχής να μας δείξει την ομορφιά που καθημερινά προσπερνάμε…

 

Όντας εκπαιδευτικός η τριβή σας με τα παιδιά είναι καθημερινή, το γεγονός αυτό σας βοηθάει στη συγγραφή των βιβλίων σας; Είναι ένα στοιχείο που σας προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας και δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζετε καλά τους εν δυνάμει αναγνώστες σας; 

Σε κάποια βιβλία ( Ο γίγαντας –Αφαιρέθηκα)  τα παιδιά και το σχολικό περιβάλλον ήταν πολύτιμος βοηθός κατά τη διάρκεια της συγγραφής τους. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, το να είσαι δάσκαλος μοιάζει με ένα μικρό εμπόδιο, καθώς γράφοντας, πρέπει να «ξεντυθείς» από κάθε είδους διδακτισμό.

Πάντως νιώθω  πολύ τυχερός γιατί κάνω μία από τις πιο όμορφες δουλειές του κόσμου. Είναι αλήθεια πως από τα παιδιά εμπνεύστηκα πολλές ιστορίες και πως μου προσφέρουν  το προνόμιο να έχω στη διάθεσή μου  ένα ακροατήριο που λέει την αλήθεια. Το έχω κάνει αρκετές φορές, διάβασα ιστορίες στα παιδιά-χωρίς βέβαια να πω ποιος τις έγραψε- και τα παιδιά έπεσαν διάνα. Όσες ιστορίες τους άρεσαν έγιναν και βιβλία! Άρα μου δίνουν ένα πλεονέκτημα.

 

… απο μέσα μου…

Το βιβλίο αποτελεί πάντοτε φορέα μηνυμάτων και προτροπών. Ιδιαίτερα το παιδικό βιβλίο έχοντας το προνόμιο να απευθύνεται σε αναγνωστικό κοινό “παρθένο” ιδεολογικά μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να μεταδώσει τα δικά του μηνύματα. Θεωρείτε ότι αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της συγγραφής; Εσείς προσωπικά επιδιώκετε να μεταφέρετε ανάλογα μηνύματα στο αναγνωστικό σας κοινό;

Ποτέ δεν ξεκίνησα να γράψω μια ιστορία έχοντας στο νου μου κάποιο μήνυμα ή κάποια προτροπή. Ανάμεσα στις λέξεις μιας ιστορίας που γράφω  βρίσκονται οι άνθρωποί μου, οι φίλες και οι φίλοι μου, οι  κοινωνικές σχέσεις μου, μια φωτογραφία που είδα, ένα έργο τέχνης που θαύμασα, ένα ταξίδι που έκανα, μια φράση που άκουσα στο δρόμο. Όλα αυτά για να τα πεις στα παιδιά χρειάζεται να τα φιλτράρεις με αγάπη και σεβασμό κι έπειτα να βρεις τον/την/τους ήρωες και να πλάσεις την ιστορία σου. Στο κάτω κάτω, κάθε παιδί, κάθε αναγνώστης θα βρει το δικό του μήνυμα μέσα σ’ ένα βιβλίο.

 

Θεωρείτε ότι ο συγγραφέας πρέπει να διαδραματίζει και έναν τέτοιο ρόλο, ρόλο δασκάλου ίσως;

Ο συγγραφέας έχει άλλο ρόλο. Παίρνει το κουβάρι με την κλωστή, το ξετυλίγει λέξη τη λέξη, σελίδα τη σελίδα και φτιάχνει ιστορίες. Ο συγγραφέας στην ουσία θέλει μέσα από τα βιβλία για παιδιά να αλλάξει έστω και λίγο τον κόσμο, όσο φιλόδοξο κι αν ακούγεται αυτό, αυτό πιστεύω.

 

Έχω την εντύπωση ότι ένα από τα μηνύματα που συναντά κανείς συχνότερα στο έργο σας είναι η αγάπη και ο σεβασμός της φύσης. Η ομορφιά της, η δύναμή της, ο τρόπος που μπορεί να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα. Πιστεύετε ότι η φύση – περιβάλλον έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει για τα παιδιά έννοια που αξίζει την προσοχή και την αγάπη τους; Με ποιους τρόπους επιδιώκετε κάτι τέτοιο;

Είναι αλήθεια πως η φύση παίζει κυρίαρχο ρόλο σε αρκετά από τα βιβλία μου. Είναι ο μεγάλος μας δάσκαλος. Μας έμαθε να φτιάχνουμε σπίτια, να πετάμε, να ταξιδεύουμε. Οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες βρίσκονται εκεί, αν δεν το αντιληφθούμε αυτό όσο είναι καιρός νομίζω πως ως ανθρωπότητα δεν θα έχουμε ένα ευχάριστο μέλλον. Καλό είναι να παρακινήσουμε  τα παιδιά να βγούνε στη φύση και να την γνωρίσουν. Τα υπόλοιπα θα τα κάνει η φύση από μόνη της . Έχει τέτοια δύναμη που δεν χρειάζεται να κάνεις εσύ κάτι. Τα βιβλία μπορούν να δείξουν στα  παιδιά έναν δρόμο  προς τη φύση.

 

Όπως και να έχει πάντως, θεωρώ πολύ δύσκολο έργο τη συγγραφή βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά. Τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και σε σχέση με τις τεχνικές του προδιαγραφές, το παιδικό βιβλίο θέτει αυστηρούς κανόνες στον συγγραφέα. Πώς διαχειρίζεστε το γεγονός αυτό; Θεωρείτε ότι είναι κάτι που περιορίζει την απόλαυση της συγγραφής;

Χαίρομαι που το ακούω αυτό, είναι πράγματι πολύ δύσκολο το να γράφεις για παιδιά ενώ δυστυχώς πολλοί νομίζουν πως το να γράψεις μια ιστορία, ένα παραμύθι είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να είσαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό σου αλλά ταυτόχρονα να τον αφήνεις ελεύθερο, οφείλεις να έχεις απόλυτο σεβασμό για τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Αλλά είναι τόσο γλυκιά η πρόκληση που τελικά όχι μόνο δεν περιορίζει την απόλαυση της συγγραφής αλλά την ομορφαίνει. Για μένα τα βιβλία που έγραψα έως τώρα είναι τα ωραιότερα ταξίδια που έχω κάνει.

 

Αν κάποιος από τους μαθητές σας σας έλεγε ότι θέλει να γίνει συγγραφέας τι θα του απαντούσατε;

«Τι ωραία! Ανυπομονώ να διαβάσω τις ιστορίες σου». Και μετά θα προσπαθούσα να τον παροτρύνω  να διαβάσει πολλά βιβλία.

 

Διακρίνετε κάποιο (ή έστω κάποια) από τα βιβλία σας. Είναι κάποιο το αγαπημένο σας και για ποιο λόγο;

Τα αγαπώ όλα, αλλά έχω αδυναμία στον Μέλιο με τη Μελανή και στη Σιλουανή. Είναι νομίζω οι ήρωες που με χαρακτηρίζουν απόλυτα.

 

Προσωπικά, και με βάση την κριτική των γιών μου, θεωρώ αγαπημένο μου βιβλίο το “Αντάμα”. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μου δημιουργεί μια μαγευτική εικόνα του κόσμου που μας περιβάλλει. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας και τι θέλετε να πείτε στα παιδιά μέσα από το βιβλίο αυτό.

Ένας καλός μου φίλος, ένας άγγελος πια, μου είχε πει πριν από χρόνια: «Αν θες να γράψεις μια ιστορία για τη φύση, άρχισε να κοιτάς γύρω σου». Νιώθω τυχερός που ζω στην επαρχία σ’ ένα τόσο όμορφο φυσικό περιβάλλον, που από μόνο του είναι πηγή έμπνευσης. Νομίζω πως τίποτε άλλο δεν μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο την ηρεμία που χρειάζεται για να απολαύσει τη ζωή. Μ’ ένα μπάνιο στη θάλασσα, μια βόλτα στο δάσος, μ ένα ηλιοβασίλεμα, όταν ξεδιψάμε, όταν γευόμαστε κάτι νόστιμο, όταν αγγίζουμε κάποιον που αγαπάμε, η μόνη σκέψη που περνάει από το μυαλό μας είναι το πόσο όμορφη είναι η ζωή. Κι όταν όλα αυτά τα μοιραζόμαστε γίνονται διπλά όμορφα.

Στο «Αντάμα» λοιπόν,  βρίσκονται όλα όσα ζούμε, απλά τα δυο σκαθάρια τους δίνουν τη σημασία που τους αξίζει.

 

Η “Σιλουανή” είναι το μοναδικό σας βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε εφήβους. Έχετε κατά νου να γράψετε και άλλο βιβλίο για αναγνώστες αντίστοιχης ηλικίας; Είναι στα άμεσα σχέδιά σας η εφηβική λογοτεχνία;

Δεν γράφω κάτι αυτόν τον καιρό. Υπάρχουν βέβαια αρκετές ιδέες κι ένα προσχέδιο, για μια ιστορία που αφορά στους εφήβους.  Το θέμα είναι να βρω τη διάθεση να την γράψω. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον.

 

Θα μας αποκαλύψετε τι (προ)ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό;

Κάτι καινούριο έρχεται από μακριά και κάτι ακόμη πιο καινούριο έρχεται από κοντά. Και τα δύο με τον ίδιο εικονογράφο και εκδότη. Λίγο  γρίφος ε; Πάντως μέσα στο 2019 θα έχουμε νέα βιβλία. Ας είναι μια μικρή έκπληξη.

 

 

thodoris-papaioannou
Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου μας παρουσιάζεται…

Γεννήθηκα στην πόλη Έσσεν της Γερμανίας, τον Απρίλη του 1966. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μπαινοβγαίνω στα σχολεία. Μαθητής, φοιτητής, δάσκαλος.

Γύρω μου μολύβια , γόμες, τετράδια και βιβλία. Γύρω μου παιδιά! Χωρίς αυτά, μάλλον δεν θα έγραφα. Μαζεύω τις λέξεις τους, τα χαμόγελα, τα βλέμματα, τα συναισθήματα, σαν πολύτιμα πετραδάκια.

Μ’ αυτά στολίζω τα πανιά: Κομμάτια από χαρτί, σημειωματάρια,  χαρτοπετσέτες…

Έπειτα βάζω τα πανιά στα καράβια. Κι αρχίζουν τα ταξίδια. Τα ομορφότερα ταξίδια που έκανα ποτέ: Τα βιβλία για παιδιά.

Ζω στην Έδεσσα ανάμεσα σε ποτάμια,γέφυρες,λίμνες καταρράκτες ,νεράιδες και ξωτικά.

 

Διακρίσεις

  • Ειδικό Βραβείο Βιβλιοπωλείων PUBLIC για το παιδικό βιβλίο ΑΠΕΝΑΝΤΙ
  • Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» από τον Κύκλο Ελληνικού παιδικού βιβλίου (IBBY) για το Ανάποδα Εκδ. Ίκαρος
  • Λογοτεχνικά Βραβεία 2015 του Αναγνώστη. Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά (υποψηφιότητα) ,Παπαϊωάννου Θοδωρής, Ανάποδα, εικ. Ίρις Σαμαρτζή, Ίκαρος
  • Σιλουανή: Βραβείο λογοτεχνικού βιλίου για παιδιά από τον Αναγνώστη 2018

 

Γνωρίστε καλύτερα τον Θοδωρή Παπαϊωάννου στο δικό του site ΕΔΩ 

Σχετικά άρθρα

Ένας Θρακιώτης αυτοκράτορας αποστομώνει την Δύση: Ιω. Βατατζής προς Πάπα Γρηγόριο θ΄

Θανάσης Μουσόπουλος

Μύθος, αγώνας, επανάσταση 1821-2021 | Θερινό σχολείο από το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Βασίλης Ταβουλτσίδης, η νέα ποιητική φωνή της Ξάνθης | Του Θανάση Μουσόπουλου

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X